Wouter Beke is de enige kandidaat-voorzitter bij CD&V. Dat bleek zaterdagnamiddag na het verstrijken van de termijn om zich kandidaat te stellen.

Een verrassing is dat niet nadat Rik Torfs en Pieter De Crem in de loop van vrijdag hadden laten weten dat ze hun kandidatuur niet zouden stellen.

De 36-jarige Wouter Beke nam in juni het roer over van Marianne Thyssen nadat die ontslag nam als voorzitter in de nasleep van de federale verkiezingen. Beke is tot nu toe interimvoorzitter van CD&V, maar wordt dus volwaardig partijvoorzitter.

Officieel wordt hij dat pas op 22 december, de dag dat de uitslag van de stemming door de partijleden bekendgemaakt wordt. Intussen gaat hij in de loop van de volgende weken nog op campagne door Vlaanderen.

In interviews in verschillende zaterdagkranten zegt Beke dat het zijn ambitie is van CD&V weer de grootste partij in Vlaanderen te maken. 'Het is mijn ambitie om als Vlaamse volkspartij opnieuw de grootste te worden en politieke lijnen te kunnen uitzetten'.

'Verkiezingen zijn geen plan B'

Volgens Beke heeft CD&V zich door de Franstaligen laten ridiculiseren toen er geen akkoord over de staatshervorming kwam, maar zal de partij zich geen tweede keer belachelijk laten maken.

'PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux heeft na de N-VA-zege gezegd dat het fout is geweest van de Franstaligen om CD&V te ridiculiseren. Wel, ik laat mijn partij geen tweede keer belachelijk maken', zo zegt hij in De Tijd.

Beke beschouwt nieuwe verkiezingen niet als een plan B omdat ze plan A, een grote staatshervorming, geen stap dichterbij zullen brengen.

In De Standaard zegt de CD&V-voorzitter niet te geloven in een herstel van het kartel tussen CD&V en N-VA op federaal niveau. Waar de lokale kartels goed werken, kunnen ze blijven voortbestaan.

Beke stelt onder meer in De Morgen dat de afwezigheid van de PS op dit moment hem opvalt als het gaat om voorstellen doen over een politiek akkoord. 'De PS heeft duidelijk de ambitie om de premier te leveren en daar mag iets tegenover staan', aldus Beke in een vingerwijzing naar Elio Di Rupo.

(PSM)

Wouter Beke is de enige kandidaat-voorzitter bij CD&V. Dat bleek zaterdagnamiddag na het verstrijken van de termijn om zich kandidaat te stellen.Een verrassing is dat niet nadat Rik Torfs en Pieter De Crem in de loop van vrijdag hadden laten weten dat ze hun kandidatuur niet zouden stellen. De 36-jarige Wouter Beke nam in juni het roer over van Marianne Thyssen nadat die ontslag nam als voorzitter in de nasleep van de federale verkiezingen. Beke is tot nu toe interimvoorzitter van CD&V, maar wordt dus volwaardig partijvoorzitter. Officieel wordt hij dat pas op 22 december, de dag dat de uitslag van de stemming door de partijleden bekendgemaakt wordt. Intussen gaat hij in de loop van de volgende weken nog op campagne door Vlaanderen.In interviews in verschillende zaterdagkranten zegt Beke dat het zijn ambitie is van CD&V weer de grootste partij in Vlaanderen te maken. 'Het is mijn ambitie om als Vlaamse volkspartij opnieuw de grootste te worden en politieke lijnen te kunnen uitzetten'.'Verkiezingen zijn geen plan B'Volgens Beke heeft CD&V zich door de Franstaligen laten ridiculiseren toen er geen akkoord over de staatshervorming kwam, maar zal de partij zich geen tweede keer belachelijk laten maken.'PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux heeft na de N-VA-zege gezegd dat het fout is geweest van de Franstaligen om CD&V te ridiculiseren. Wel, ik laat mijn partij geen tweede keer belachelijk maken', zo zegt hij in De Tijd.Beke beschouwt nieuwe verkiezingen niet als een plan B omdat ze plan A, een grote staatshervorming, geen stap dichterbij zullen brengen. In De Standaard zegt de CD&V-voorzitter niet te geloven in een herstel van het kartel tussen CD&V en N-VA op federaal niveau. Waar de lokale kartels goed werken, kunnen ze blijven voortbestaan.Beke stelt onder meer in De Morgen dat de afwezigheid van de PS op dit moment hem opvalt als het gaat om voorstellen doen over een politiek akkoord. 'De PS heeft duidelijk de ambitie om de premier te leveren en daar mag iets tegenover staan', aldus Beke in een vingerwijzing naar Elio Di Rupo.(PSM)