Het monitoringcomité, een groep ambtenaren die de begroting van dichtbij opvolgt, moet de federale ploeg dit jaar een structurele inspanning leveren van 1,3 miljard euro. Voor volgend jaar is sprake van 1,1 miljard euro. Het rapport van het comité, dat net voor het zomerreces bekendraakte, bevat de suggestie om een buffer van 1 miljard euro in te bouwen om mogelijke lagere inkomsten op te vangen. Doel is in 2018 opnieuw met een structureel evenwicht op de begroting aan te knopen.

Tot eind juli zijn werkgroepen aan de slag geweest om zich over de cijfers van het monitoringcomité te buigen. Deze week is het de beurt aan experten van de verschillende kabinetten. Ook premier Charles Michel plant informele contacten om de koers van de onderhandelingen te bepalen en te kijken wanneer de ministers een eerste keer in conclaaf bijeenkomen. Een strak tijdschema is er niet - 15 oktober ligt dan ook nog twee maanden verder. Bedoeling is niet overhaast tewerk te gaan, maar verder te gaan op de hervormingsagenda en met een nieuw pakket voor de dag te komen.

Intussen pleit N-VA er in Het Laatste Nieuws voor in 2017 een sanering van 2,4 miljard euro door te voeren in plaats van de 1,1 miljard euro die het monitoringcomité vooropstelt. "Anders wacht ons de jaren nadien een onoverbrugbare col", luidt het in de krant. Daarbij wordt er ook op gewezen dat de begroting dit jaar op koers houden, een hele klus wordt. Er blijven immers nog maar enkele maanden tijd om te besparen of om geld binnen te halen.

Later deze week staat nog een elektronische ministerraad geprogrammeerd. Volgende week vrijdag komen de ministers een eerste keer fysiek samen voor een gewone ministerraad.

(Belga/JH)

Het monitoringcomité, een groep ambtenaren die de begroting van dichtbij opvolgt, moet de federale ploeg dit jaar een structurele inspanning leveren van 1,3 miljard euro. Voor volgend jaar is sprake van 1,1 miljard euro. Het rapport van het comité, dat net voor het zomerreces bekendraakte, bevat de suggestie om een buffer van 1 miljard euro in te bouwen om mogelijke lagere inkomsten op te vangen. Doel is in 2018 opnieuw met een structureel evenwicht op de begroting aan te knopen. Tot eind juli zijn werkgroepen aan de slag geweest om zich over de cijfers van het monitoringcomité te buigen. Deze week is het de beurt aan experten van de verschillende kabinetten. Ook premier Charles Michel plant informele contacten om de koers van de onderhandelingen te bepalen en te kijken wanneer de ministers een eerste keer in conclaaf bijeenkomen. Een strak tijdschema is er niet - 15 oktober ligt dan ook nog twee maanden verder. Bedoeling is niet overhaast tewerk te gaan, maar verder te gaan op de hervormingsagenda en met een nieuw pakket voor de dag te komen. Intussen pleit N-VA er in Het Laatste Nieuws voor in 2017 een sanering van 2,4 miljard euro door te voeren in plaats van de 1,1 miljard euro die het monitoringcomité vooropstelt. "Anders wacht ons de jaren nadien een onoverbrugbare col", luidt het in de krant. Daarbij wordt er ook op gewezen dat de begroting dit jaar op koers houden, een hele klus wordt. Er blijven immers nog maar enkele maanden tijd om te besparen of om geld binnen te halen. Later deze week staat nog een elektronische ministerraad geprogrammeerd. Volgende week vrijdag komen de ministers een eerste keer fysiek samen voor een gewone ministerraad. (Belga/JH)