Het kernkabinet zet zijn begrotingswerkzaamheden voort. Het is de bedoeling om de discussies over de primaire uitgaven af te ronden, alvorens een pauze van twee dagen in te lassen. Zaterdag komen de topministers dan opnieuw bijeen om zich onder meer over de crisismaatregelen te buigen. Het is nu al duidelijk dat er volgende week nog verder onderhandeld moet worden.

Het eerste luik dat het kernkabinet en de begrotingsminister aanvatte, was dat van het asielbeleid, in aanwezigheid van staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). Op het programma staan nog ontwikkelingssamenwerking, overheidsbedrijven, defensie en ambtenarenzaken. Daarnaast moet de kern nog beslissen welke vragen voor bijkomende kredieten ingewilligd worden. Daarbij zal onder meer meespelen of er een wettelijk basis is of er eerder reeds een beslissing gevallen is.

Het monitoringcomité liet op 17 oktober weten dat er 3,7 miljard euro gezocht moest worden om de begroting 2013 binnen het afgesproken tekort van 2,15 procent van het bbp te houden. Meteen besliste de regering om alle kredieten van de departementen, die nog niet vastgelegd waren, uit voorzorg te blokkeren.

Begrotingsminister Olivier Chastel verklaarde dinsdag dat de verschillende departementen voor in totaal zo'n 600 miljoen aan nieuwe initiatieven hebben ingediend. Het is de bedoeling om daarvan nog een derde over te houden, klonk het.

Twee dagen rust

Op Allerheiligen en Allerzielen, donderdag en vrijdag, liggen de begrotingswerkzaamheden stil. Zaterdag komen de topministers opnieuw samen. Dan buigen ze zich onder meer over de resultaten van de werkgroepen over de fiscale en sociale fraude, gezondheid en fiscaliteit.

De premier heeft voorgesteld dat het kernkabinet dit weekend naast de technische besprekingen over de begroting ook de bespreking start over de anti-crisismaatregelen, werkgelegenheid en competitiviteit, zo werd nog in regeringskringen vernomen. (Belga/INM)

Het kernkabinet zet zijn begrotingswerkzaamheden voort. Het is de bedoeling om de discussies over de primaire uitgaven af te ronden, alvorens een pauze van twee dagen in te lassen. Zaterdag komen de topministers dan opnieuw bijeen om zich onder meer over de crisismaatregelen te buigen. Het is nu al duidelijk dat er volgende week nog verder onderhandeld moet worden. Het eerste luik dat het kernkabinet en de begrotingsminister aanvatte, was dat van het asielbeleid, in aanwezigheid van staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). Op het programma staan nog ontwikkelingssamenwerking, overheidsbedrijven, defensie en ambtenarenzaken. Daarnaast moet de kern nog beslissen welke vragen voor bijkomende kredieten ingewilligd worden. Daarbij zal onder meer meespelen of er een wettelijk basis is of er eerder reeds een beslissing gevallen is. Het monitoringcomité liet op 17 oktober weten dat er 3,7 miljard euro gezocht moest worden om de begroting 2013 binnen het afgesproken tekort van 2,15 procent van het bbp te houden. Meteen besliste de regering om alle kredieten van de departementen, die nog niet vastgelegd waren, uit voorzorg te blokkeren. Begrotingsminister Olivier Chastel verklaarde dinsdag dat de verschillende departementen voor in totaal zo'n 600 miljoen aan nieuwe initiatieven hebben ingediend. Het is de bedoeling om daarvan nog een derde over te houden, klonk het. Twee dagen rust Op Allerheiligen en Allerzielen, donderdag en vrijdag, liggen de begrotingswerkzaamheden stil. Zaterdag komen de topministers opnieuw samen. Dan buigen ze zich onder meer over de resultaten van de werkgroepen over de fiscale en sociale fraude, gezondheid en fiscaliteit. De premier heeft voorgesteld dat het kernkabinet dit weekend naast de technische besprekingen over de begroting ook de bespreking start over de anti-crisismaatregelen, werkgelegenheid en competitiviteit, zo werd nog in regeringskringen vernomen. (Belga/INM)