De federale topministers hopen de begrotingscontrole voor 2012 dinsdag nog af te ronden. "Het lukt vrij aardig. De 800 miljoen euro zijn binnen handbereik", zei SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte tijdens de pauze die het kernkabinet had ingelast in de gesprekken. Grote verrassingen komen er volgens de socialist niet.

"Een aantal zaken die gepland waren, gaan we niet uitgeven." Het federale kernkabinet buigt zich voor de tweede dag op rij over de begrotingscontrole voor 2012. Concreet moeten de topministers 811 miljoen euro vinden om het tekort terug te dringen tot nog 2,8 procent, zoals beloofd aan Europa.

Die eerste oefening zou nog moeten worden afgerond. Omstreeks 17 uur kwamen de premier en de vicepremiers opnieuw samen om de laatste knopen door te hakken. MR-vicepremier Didier Reynders verwees alvast naar een reeks nieuwe beperkingen en verschuivingen in de uitgaven, onder meer bij defensie, de sociale zekerheid en de NMBS. Maar op het totale budget van die laatste is zo'n oefening bijvoorbeeld "eerder beperkt", merkte hij nog op.

Onkelinx waarschuwt voor zware begrotingsoefening 2013

Maar daarmee is het werk echter niet af. Voor 2013 moet immers nog zo'n 3,5 miljard euro gevonden worden. En ook de problemen bij Ford Genk komen daar nog eens tussengefietst. PS-kopvrouw Laurette Onkelinx waarschuwt alvast dat de begroting voor 2013 een "erg zware oefening" wordt. Belangrijk daarbij zal zijn om geen nieuwe "handicaps" op te werpen voor al wie jobs creëert en mensen aan het werk helpt, zei ze nog. (Belga/INM)

De federale topministers hopen de begrotingscontrole voor 2012 dinsdag nog af te ronden. "Het lukt vrij aardig. De 800 miljoen euro zijn binnen handbereik", zei SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte tijdens de pauze die het kernkabinet had ingelast in de gesprekken. Grote verrassingen komen er volgens de socialist niet. "Een aantal zaken die gepland waren, gaan we niet uitgeven." Het federale kernkabinet buigt zich voor de tweede dag op rij over de begrotingscontrole voor 2012. Concreet moeten de topministers 811 miljoen euro vinden om het tekort terug te dringen tot nog 2,8 procent, zoals beloofd aan Europa. Die eerste oefening zou nog moeten worden afgerond. Omstreeks 17 uur kwamen de premier en de vicepremiers opnieuw samen om de laatste knopen door te hakken. MR-vicepremier Didier Reynders verwees alvast naar een reeks nieuwe beperkingen en verschuivingen in de uitgaven, onder meer bij defensie, de sociale zekerheid en de NMBS. Maar op het totale budget van die laatste is zo'n oefening bijvoorbeeld "eerder beperkt", merkte hij nog op. Onkelinx waarschuwt voor zware begrotingsoefening 2013 Maar daarmee is het werk echter niet af. Voor 2013 moet immers nog zo'n 3,5 miljard euro gevonden worden. En ook de problemen bij Ford Genk komen daar nog eens tussengefietst. PS-kopvrouw Laurette Onkelinx waarschuwt alvast dat de begroting voor 2013 een "erg zware oefening" wordt. Belangrijk daarbij zal zijn om geen nieuwe "handicaps" op te werpen voor al wie jobs creëert en mensen aan het werk helpt, zei ze nog. (Belga/INM)