Meerderheid en oppositie in de Kamer voeren al een hele week procedureslagen op het scherp van de snee, inclusief een nachtelijke marathonzitting over het optrekken van de pensioenleeftijd maandag.

'Wederzijds respect'

Donderdag tijdens de plenaire zitting was het opnieuw prijs. De oppositie hekelt al een hele tijd dat de meerderheid te pas en te onpas de hoogdringende behandeling vraagt van wetsontwerpen - waardoor er aangepaste regels en termijnen gelden - zelfs als daar volgens de oppositie geen enkele reden toe is. Het dispuut werd pas nog behandeld op de conferentie van voorzitters, waarbij werd afgesproken tot 'wederzijds respect'.

Met die afspraken in het achterhoofd - en gezien het feit dat de meerderheid bovendien niet in aantal was voor de stemmingen - wilde de oppositie donderdag niet weten van een nieuwe reeks vragen om hoogdringende behandeling, met name ook voor het wetsontwerp rond de pensioenleeftijden.

'Hoogdringendheid'

Een snel rondje onder fractieleiders van de meerderheid later toonden N-VA, MR, CD&V en Open Vld zich ook effectief bereid om op die vraag in te gaan. In ruil zou de oppositie dan het halfrond niet verlaten, waardoor de begrotingscontrole en enkele andere teksten ondanks het gebrek aan leden van de meerderheid toch gestemd zouden kunnen worden. Maar dat was buiten begrotingsminister Jamar gerekend. Schijnbaar zonder te beseffen wat er nu juist was afgesproken, stak hij opnieuw van wal met: "Ik vraag dus de hoogdringendheid".

De verontwaardigde oppositie stapte daarop prompt de zaal uit, waardoor de meerderheid niet meer met genoeg achterbleef om nog te kunnen stemmen.

Flater

Open Vld'er Dirk Van Mechelen liet zijn ongenoegen over de flater van Jamar duidelijk blijken, en ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten kwam de minister zichtbaar boos op de gevolgen van zijn woorden wijzen.

Ondanks de initiële bereidheid van de oppositie om de stemmingen donderdag af te handelen, zal de begrotingscontrole dus pas volgende week woensdag groen licht krijgen. Tenzij er opnieuw iets misloopt. (Belga/BO)

Meerderheid en oppositie in de Kamer voeren al een hele week procedureslagen op het scherp van de snee, inclusief een nachtelijke marathonzitting over het optrekken van de pensioenleeftijd maandag. Donderdag tijdens de plenaire zitting was het opnieuw prijs. De oppositie hekelt al een hele tijd dat de meerderheid te pas en te onpas de hoogdringende behandeling vraagt van wetsontwerpen - waardoor er aangepaste regels en termijnen gelden - zelfs als daar volgens de oppositie geen enkele reden toe is. Het dispuut werd pas nog behandeld op de conferentie van voorzitters, waarbij werd afgesproken tot 'wederzijds respect'. Met die afspraken in het achterhoofd - en gezien het feit dat de meerderheid bovendien niet in aantal was voor de stemmingen - wilde de oppositie donderdag niet weten van een nieuwe reeks vragen om hoogdringende behandeling, met name ook voor het wetsontwerp rond de pensioenleeftijden. Een snel rondje onder fractieleiders van de meerderheid later toonden N-VA, MR, CD&V en Open Vld zich ook effectief bereid om op die vraag in te gaan. In ruil zou de oppositie dan het halfrond niet verlaten, waardoor de begrotingscontrole en enkele andere teksten ondanks het gebrek aan leden van de meerderheid toch gestemd zouden kunnen worden. Maar dat was buiten begrotingsminister Jamar gerekend. Schijnbaar zonder te beseffen wat er nu juist was afgesproken, stak hij opnieuw van wal met: "Ik vraag dus de hoogdringendheid". De verontwaardigde oppositie stapte daarop prompt de zaal uit, waardoor de meerderheid niet meer met genoeg achterbleef om nog te kunnen stemmen. Open Vld'er Dirk Van Mechelen liet zijn ongenoegen over de flater van Jamar duidelijk blijken, en ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten kwam de minister zichtbaar boos op de gevolgen van zijn woorden wijzen. Ondanks de initiële bereidheid van de oppositie om de stemmingen donderdag af te handelen, zal de begrotingscontrole dus pas volgende week woensdag groen licht krijgen. Tenzij er opnieuw iets misloopt. (Belga/BO)