Het kernkabinet ging eerder uit elkaar zonder akkoord over de begroting. De ministers wilden graag landen voor de start van de Europese top, 27 juni om 17.00 uur, maar dat is dus niet gelukt. De gesprekken zouden vastgelopen zijn op de schoolpremie. Open VLD wil die graag afschaffen, maar naar verluidt ziet CDH-vicepremier Joëlle Milquet dat absoluut niet zitten.

De politici zijn karig met informatie, maar volgens minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ligt "een mogelijke verhoging van de taks op alcohol en tabak op tafel. Als je nieuwe inkomsten zoekt, is het evident dat men gaat zoeken daar waar de lasten liggen. En dat is nu eenmaal consumptie", zei hij in Villa Politica.

Zowel Alexander De Croo (Open VLD) als Didier Reynders (MR) lieten verstaan in de Kamer dat een belastingverhoging voor hen geen optie is. Besparen daarentegen, kan wel. De socialisten benadrukken dan weer "dat er al behoorlijk wat is afgespaard."

Ook CD&V' er Pieter De Crem loopt niet warm voor extra besparingen.

Ontbreken van politieke moed

Tijdens het begrotingsoverleg wordt niet alleen het beheersen van het budget van dit jaar besproken, maar leggen politici alvast de grote lijnen vast voor dat van volgend jaar. De vrees bestaat immers dat het vele politici in het najaar geen begrotingsmaatregelen durven nemen, met de verkiezingen in het vooruitzicht. "Politieke moed" zou dan ontbreken.

De meeste onderhandelaars denken dat de begrotingsbesprekingen rond moeten zijn tegen het einde van het weekend. Na de Europese top hervat het kernkabinet de gesprekken. (AVE)

Het kernkabinet ging eerder uit elkaar zonder akkoord over de begroting. De ministers wilden graag landen voor de start van de Europese top, 27 juni om 17.00 uur, maar dat is dus niet gelukt. De gesprekken zouden vastgelopen zijn op de schoolpremie. Open VLD wil die graag afschaffen, maar naar verluidt ziet CDH-vicepremier Joëlle Milquet dat absoluut niet zitten. De politici zijn karig met informatie, maar volgens minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ligt "een mogelijke verhoging van de taks op alcohol en tabak op tafel. Als je nieuwe inkomsten zoekt, is het evident dat men gaat zoeken daar waar de lasten liggen. En dat is nu eenmaal consumptie", zei hij in Villa Politica. Zowel Alexander De Croo (Open VLD) als Didier Reynders (MR) lieten verstaan in de Kamer dat een belastingverhoging voor hen geen optie is. Besparen daarentegen, kan wel. De socialisten benadrukken dan weer "dat er al behoorlijk wat is afgespaard." Ook CD&V' er Pieter De Crem loopt niet warm voor extra besparingen. Ontbreken van politieke moedTijdens het begrotingsoverleg wordt niet alleen het beheersen van het budget van dit jaar besproken, maar leggen politici alvast de grote lijnen vast voor dat van volgend jaar. De vrees bestaat immers dat het vele politici in het najaar geen begrotingsmaatregelen durven nemen, met de verkiezingen in het vooruitzicht. "Politieke moed" zou dan ontbreken.De meeste onderhandelaars denken dat de begrotingsbesprekingen rond moeten zijn tegen het einde van het weekend. Na de Europese top hervat het kernkabinet de gesprekken. (AVE)