Verschillende federale vicepremiers geloven dat een Europese boete te vermijden valt, ondanks dat het begrotingstekort van vorig jaar hoger zou uitvallen dan 3 procent van het bbp. Dat bleek voor de start van het begrotingsconclaaf. Daarbij werd opnieuw gehamerd op het belang van structurele maatregelen.

Volgens cijfers van het Planbureau zou het tekort vorig jaar niet afklokken op 2,96 procent, zoals eerst was verwacht, maar boven de 3 procent. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) lichtte toe dat er twee verschillen zijn in de cijfers van het Planbureau: het schat het tekort van de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen hoger in en het houdt geen rekening met de usurperende bevoegdheden.

"We komen gewoon als eerste aan de beurt"

Omdat het tekort hoger uitvalt dan 3 procent van het bbp, loopt ons land risico op een Europese boete. Al geloven sommige vicepremiers dat de soep niet per se zo heet zal worden gegeten als ze wordt geserveerd. "Is dat afhankelijk van 0,02 of 0,05 procent? Ik denk het niet", aldus Johan Vande Lanotte (sp.a). Een boete betekent voor hem ook niet noodzakelijk dat je geld kwijt bent. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je geld op een rekening stort, maar wel de interesten krijgt.

Dat ons land daardoor een twijfelachtige eer te beurt zou vallen, wilde Vande Lanotte evenmin gezegd hebben. "We komen gewoon als eerste aan de beurt", aldus de Vlaamse socialist, die eraan toevoegde dat de discussies daarover nog een lange weg te gaan hebben.

Zijn liberale collega De Croo wil dat de regering er alles aan doet om een Europese boete te vermijden, "door te tonen dat de goede inspanning van 2012 geen toevalstreffer was". Hij herhaalde zijn pleidooi voor structurele maatregelen: "Ik denk dat gaan bidden tot de Arme Klaren weinig effect zal hebben", luidde het.

"Wel structurele maatregelen nodig"

Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gelooft dat een boete vermijdbaar is, op voorwaarde dat de regering een goed begrotingstraject uittekent tot 2016. Binnenkort moet ons land bij Europa immers een nieuw stabiliteitsprogramma indienen voor de periode tot 2016.

Geens schoof eveneens de "nodige structurele maatregelen" naar voren, al herhaalde hij dat ze ook "een stukje eenmaligheid" gerust kan gebruiken.

Een goed 2013 kan boete vermijden

Zijn partijgenoot, vicepremier Pieter De Crem, gelooft ook dat we onder een boete kunnen uitraken. "Men weet wat Europa van ons vraagt en welke structurele maatregelen nodig zijn". "Met een correct traject voor 2013 en 2014 is het perfect mogelijk geen boete te krijgen", stelde MR-vicepremier Didier Reynders tot slot. "Het belangrijkste punt is dat we structurele maatregelen nemen."

Laurette Onkelinx (PS) en Melchior Wathelet (cdH) legden geen verklaringen af. Het begrotingsconclaaf wordt donderdagmiddag onderbroken voor de plenaire vergaderingen van Kamer en Senaat. In de vooravond pikken de topministers de draad weer op. (Belga/EA)

Verschillende federale vicepremiers geloven dat een Europese boete te vermijden valt, ondanks dat het begrotingstekort van vorig jaar hoger zou uitvallen dan 3 procent van het bbp. Dat bleek voor de start van het begrotingsconclaaf. Daarbij werd opnieuw gehamerd op het belang van structurele maatregelen. Volgens cijfers van het Planbureau zou het tekort vorig jaar niet afklokken op 2,96 procent, zoals eerst was verwacht, maar boven de 3 procent. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) lichtte toe dat er twee verschillen zijn in de cijfers van het Planbureau: het schat het tekort van de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen hoger in en het houdt geen rekening met de usurperende bevoegdheden. "We komen gewoon als eerste aan de beurt" Omdat het tekort hoger uitvalt dan 3 procent van het bbp, loopt ons land risico op een Europese boete. Al geloven sommige vicepremiers dat de soep niet per se zo heet zal worden gegeten als ze wordt geserveerd. "Is dat afhankelijk van 0,02 of 0,05 procent? Ik denk het niet", aldus Johan Vande Lanotte (sp.a). Een boete betekent voor hem ook niet noodzakelijk dat je geld kwijt bent. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je geld op een rekening stort, maar wel de interesten krijgt. Dat ons land daardoor een twijfelachtige eer te beurt zou vallen, wilde Vande Lanotte evenmin gezegd hebben. "We komen gewoon als eerste aan de beurt", aldus de Vlaamse socialist, die eraan toevoegde dat de discussies daarover nog een lange weg te gaan hebben. Zijn liberale collega De Croo wil dat de regering er alles aan doet om een Europese boete te vermijden, "door te tonen dat de goede inspanning van 2012 geen toevalstreffer was". Hij herhaalde zijn pleidooi voor structurele maatregelen: "Ik denk dat gaan bidden tot de Arme Klaren weinig effect zal hebben", luidde het. "Wel structurele maatregelen nodig" Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gelooft dat een boete vermijdbaar is, op voorwaarde dat de regering een goed begrotingstraject uittekent tot 2016. Binnenkort moet ons land bij Europa immers een nieuw stabiliteitsprogramma indienen voor de periode tot 2016. Geens schoof eveneens de "nodige structurele maatregelen" naar voren, al herhaalde hij dat ze ook "een stukje eenmaligheid" gerust kan gebruiken. Een goed 2013 kan boete vermijden Zijn partijgenoot, vicepremier Pieter De Crem, gelooft ook dat we onder een boete kunnen uitraken. "Men weet wat Europa van ons vraagt en welke structurele maatregelen nodig zijn". "Met een correct traject voor 2013 en 2014 is het perfect mogelijk geen boete te krijgen", stelde MR-vicepremier Didier Reynders tot slot. "Het belangrijkste punt is dat we structurele maatregelen nemen." Laurette Onkelinx (PS) en Melchior Wathelet (cdH) legden geen verklaringen af. Het begrotingsconclaaf wordt donderdagmiddag onderbroken voor de plenaire vergaderingen van Kamer en Senaat. In de vooravond pikken de topministers de draad weer op. (Belga/EA)