De eerste begroting van de regering-Di Rupo treft de middenklasse zwaarder dan wat velen bij een eerste lezing dachten, schrijft De Standaard. Vooral de middengroepen zullen inleveren, onder meer via de belasting op de bedrijfswagen, een hogere roerende voorheffing, maar ook door het aftoppen van een reeks fiscale aftrekken. Het gaat om aftrekken zoals de woonbonus (extra aftrek voor enige woning) en kinderoppaskosten.

Ook het voordeel voor groepsverzekeringen en pensioensparen wordt afgetopt. De aanpassing van die fiscale aftrekken kost een gezin uit de middenklasse gemakkelijk 370 euro extra belasting, berekende Jef Wellens, belastingconsulent bij Kluwer op Taxworld.be.

"Di Rupo schrapt de fiscale aftrek en vervangt ze door een belastingvermindering", zegt Wellens. "In het verleden gold: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingbesparing door de progressiviteit van de belastingschalen. Dat principe wordt vervangen door een belastingvermindering tegen één enkel vast percentage dat voor iedereen geldt."

Voor de woonbonus bijvoorbeeld, wordt dat vanaf volgend jaar 45 procent in plaats van maximaal 50 pct. Wie meer dan 37.890 euro verdient, verliest in het nieuwe systeem. Maar wie weinig verdient, gaat erop vooruit. Iemand met een belastbaar jaarinkomen van 12.000 euro recupereerde slechts 32 pct van zijn leninguitgaven en dat wordt 45 pct.

Di Rupo neemt dus geld af van de middenklasse, maar stopt extra middelen toe aan de lagere inkomens. (Belga/TE)

De eerste begroting van de regering-Di Rupo treft de middenklasse zwaarder dan wat velen bij een eerste lezing dachten, schrijft De Standaard. Vooral de middengroepen zullen inleveren, onder meer via de belasting op de bedrijfswagen, een hogere roerende voorheffing, maar ook door het aftoppen van een reeks fiscale aftrekken. Het gaat om aftrekken zoals de woonbonus (extra aftrek voor enige woning) en kinderoppaskosten. Ook het voordeel voor groepsverzekeringen en pensioensparen wordt afgetopt. De aanpassing van die fiscale aftrekken kost een gezin uit de middenklasse gemakkelijk 370 euro extra belasting, berekende Jef Wellens, belastingconsulent bij Kluwer op Taxworld.be. "Di Rupo schrapt de fiscale aftrek en vervangt ze door een belastingvermindering", zegt Wellens. "In het verleden gold: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingbesparing door de progressiviteit van de belastingschalen. Dat principe wordt vervangen door een belastingvermindering tegen één enkel vast percentage dat voor iedereen geldt." Voor de woonbonus bijvoorbeeld, wordt dat vanaf volgend jaar 45 procent in plaats van maximaal 50 pct. Wie meer dan 37.890 euro verdient, verliest in het nieuwe systeem. Maar wie weinig verdient, gaat erop vooruit. Iemand met een belastbaar jaarinkomen van 12.000 euro recupereerde slechts 32 pct van zijn leninguitgaven en dat wordt 45 pct. Di Rupo neemt dus geld af van de middenklasse, maar stopt extra middelen toe aan de lagere inkomens. (Belga/TE)