Stakingen zijn vooralsnog niet aan de orde, maar "alle mogelijke actiemiddelen zullen worden ingezet", waarschuwen ze. Maandagnamiddag zitten de bonden alvast samen.

In het kader van de begrotingscontrole besliste de federale regering om in te grijpen op de ambtenarenpensioenen. Zo wordt onder meer de diplomabonificatie afgebouwd. Dat geldt ook voor de zogenaamde tantièmes, waardoor vandaag een gewerkt jaar van een ambtenaar zwaarder weegt dan van een werknemer. Ambtenaren zullen ook geen niet-gebruikte ziektedagen meer kunnen opsparen, en het automatisch ziektepensioen wordt afgeschaft.

Koude douche

De ambtenarenbonden "voelen zich gepakt", aldus Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten. De ambtenarenbonden waren eerder door de minister van Pensioenen gerustgesteld geweest. "En nu deze koude douche. Dit is er over. We zullen zeker reageren".

ACV zit maandagmiddag alvast samen met de socialistische overheidsbond ACOD. ACOD waarschuwt alvast "alle mogelijke actiemiddelen" in te zetten tegen de regeringsplannen. Over wat dat precies inhoudt, wil vicevoorzitter Chris Reniers nog niets kwijt. De socialistische onderwijsvakbond kondigt al aan zijn leden te raadplegen omn vervolgens een reactie te bepalen.

Alle syndicale acties zijn daarbij mogelijk, zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs. Ook een staking van het onderwijspersoneel behoort tot de mogelijkheden, aldus De Weerdt, zonder vooruit te willen lopen op de mogelijke actievormen. (Belga/TE)

Stakingen zijn vooralsnog niet aan de orde, maar "alle mogelijke actiemiddelen zullen worden ingezet", waarschuwen ze. Maandagnamiddag zitten de bonden alvast samen.In het kader van de begrotingscontrole besliste de federale regering om in te grijpen op de ambtenarenpensioenen. Zo wordt onder meer de diplomabonificatie afgebouwd. Dat geldt ook voor de zogenaamde tantièmes, waardoor vandaag een gewerkt jaar van een ambtenaar zwaarder weegt dan van een werknemer. Ambtenaren zullen ook geen niet-gebruikte ziektedagen meer kunnen opsparen, en het automatisch ziektepensioen wordt afgeschaft. De ambtenarenbonden "voelen zich gepakt", aldus Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten. De ambtenarenbonden waren eerder door de minister van Pensioenen gerustgesteld geweest. "En nu deze koude douche. Dit is er over. We zullen zeker reageren". ACV zit maandagmiddag alvast samen met de socialistische overheidsbond ACOD. ACOD waarschuwt alvast "alle mogelijke actiemiddelen" in te zetten tegen de regeringsplannen. Over wat dat precies inhoudt, wil vicevoorzitter Chris Reniers nog niets kwijt. De socialistische onderwijsvakbond kondigt al aan zijn leden te raadplegen omn vervolgens een reactie te bepalen. Alle syndicale acties zijn daarbij mogelijk, zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs. Ook een staking van het onderwijspersoneel behoort tot de mogelijkheden, aldus De Weerdt, zonder vooruit te willen lopen op de mogelijke actievormen. (Belga/TE)