Het begrotingsresultaat zal in 2014 6 miljard euro minder goed zijn dan Di Rupo I bij het begin van de regeerperiode had gepland. Dat berekende De Tijd.

Bij haar aantreden beloofde de federale regering een begroting in evenwicht in 2015. Maar in 2014 blijft de teller steken op een tekort van 2,6 procent. Meteen staat de volgende regering voor een besparingsoperatie van 10 miljard euro.

"Om aan de Europese eisen te voldoen, moeten we dit jaar 1 procent structureel besparen. Voor de verkiezingen moeten we het structureel tekort terugbrengen tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp)", verklaarde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) eind mei toen België op een haar na een Europese boete had ontlopen.

Maar wat bleek begin deze week? België haalt geen enkele doelstelling. Het structureel tekort - zonder eenmalige ingrepen en exclusief de invloed van de conjunctuur - bedraagt volgend jaar 1,8 procent en niet de beloofde 1,2 procent. Ook het nominaal tekort ligt hoger dan afgesproken. Wat zegt Europa? Geen probleem, zolang het tekort maar onder 3 procent blijft.

De vraag is of de regering-Di Rupo de begroting 2014 nog voor de verkiezingen van 25 mei zal bijsturen. Besparingen op enkele maanden voor de verkiezingen zijn immers geen mooi vooruitzicht. (Belga/SD)

Bij haar aantreden beloofde de federale regering een begroting in evenwicht in 2015. Maar in 2014 blijft de teller steken op een tekort van 2,6 procent. Meteen staat de volgende regering voor een besparingsoperatie van 10 miljard euro."Om aan de Europese eisen te voldoen, moeten we dit jaar 1 procent structureel besparen. Voor de verkiezingen moeten we het structureel tekort terugbrengen tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp)", verklaarde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) eind mei toen België op een haar na een Europese boete had ontlopen.Maar wat bleek begin deze week? België haalt geen enkele doelstelling. Het structureel tekort - zonder eenmalige ingrepen en exclusief de invloed van de conjunctuur - bedraagt volgend jaar 1,8 procent en niet de beloofde 1,2 procent. Ook het nominaal tekort ligt hoger dan afgesproken. Wat zegt Europa? Geen probleem, zolang het tekort maar onder 3 procent blijft.De vraag is of de regering-Di Rupo de begroting 2014 nog voor de verkiezingen van 25 mei zal bijsturen. Besparingen op enkele maanden voor de verkiezingen zijn immers geen mooi vooruitzicht. (Belga/SD)