Van Quickenborne reageert op bedreigingen: ‘Mijn eerste bezorgdheid gaat uit naar mijn vrouw en kinderen’

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op 21 september 2022. © Belga

Vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is na bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst. Dat meldt het federaal parket zaterdag. In het onderzoek zijn drie personen zijn opgepakt in Nederland.

Het federaal parket werd in de loop van verleden week op de hoogte gebracht van een mogelijke dreiging, waarna onmiddellijk een onderzoek werd opgestart. Dat is toevertrouwd aan een onderzoeksrechter van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen. ‘Uit de eerste elementen van dat onderzoek bleek al vlug dat deze dreiging diende ernstig genomen te worden’, luidt het.

Het Nationaal Crisiscentrum besliste daarop meteen om Van Quickenborne onder verhoogde beveiliging te plaatsen. Details over die maatregel worden niet bekendgemaakt, maar hij impliceert wel dat de minister de komende dagen niet aan een aantal geplande activiteiten zal kunnen deelnemen.

Het federaal parket bevestigt dat in het onderzoek naar de bedreigingen afgelopen nacht drie personen zijn opgepakt in Nederland. Het vraagt hun overlevering aan België.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie bevestigt dat die arrestaties in Den Haag gebeurden. ‘In opdracht van België zijn drie Nederlanders (20, 29 en 48 jaar) aangehouden in Den Haag/Leidschendam’, klinkt het op Twitter.

Meer informatie, bijvoorbeeld over de exacte identiteit van de verdachten, wordt niet bekendgemaakt. Ook over de aard van de dreiging wordt niets gezegd, maar volgens de VRT en Het Laatste Nieuws zou vrijdagochtend een verdachte auto met Nederlandse nummerplaat opgemerkt zijn aan de woning van Van Quickenborne in Kortrijk, waar hij ook titelvoerend burgemeester is.

Het is niet bekend of in de auto inzittenden waren, maar er zouden ‘volgens betrouwbare bronnen’ wel wapens aangetroffen zijn. Volgens de VRT ging het om kalasjnikovs, vuurwapens en flessen met benzine. De dreiging zou uit het drugsmilieu komen, er wordt ook gesproken over poging tot ontvoering. Maar die informatie is dus niet officieel bevestigd.

Intussen loopt het onderzoek volop verder. ‘Het is evident dat hierover voorlopig niet verder zal gecommuniceerd worden’, besluit het federaal parket.

Premier Alexander De Croo noemt de dreiging ten aanzien van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ’totaal onaanvaardbaar’. Dat zegt hij zaterdag in een reactie. De Croo had al contact met zijn partijgenoot en leeft mee met zijn gezin, luidt het.

Lees verder onder het artikel

In een bericht op sociale media heeft vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zaterdag gereageerd op het nieuws dat hij onder verhoogde beveiliging is geplaatst na bedreigingen. ‘Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd’, schrijft Van Quickenborne. ‘Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten.’

In zijn reactie zegt Van Quickenborne dat hij en zijn familie in goede handen zijn, hij bedankt ook de veiligheidsdiensten voor hun ‘snelle en professionele aanpak’. Hij bevestigt dat hij door de verhoogde beveiliging niet aan een aantal activiteiten zal kunnen deelnemen. ‘Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.’

Dag iedereen. Zoals jullie intussen vernomen hebben, hebben onze veiligheidsdiensten ingegrepen omwille van een concrete…

Posted by Vincent Van Quickenborne on Saturday, September 24, 2022

Vader

‘Als vader gaat mijn eerste bezorgdheid op dit moment uit naar mijn vrouw en kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen, maar moeten er wel mee de gevolgen van dragen. Elke ouder zal begrijpen dat dit zwaar om dragen is.’ Van Quickenborne zegt hij en zijn vrouw hun kinderen zo veel mogelijk proberen af te schermen van wat er gebeurt. ‘Dank om onze privacy te respecteren.’

De mensen die achter de bedreiging zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen, aldus Van Quickenborne. ‘Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.’

Van Quickenborne besluit: ‘In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit.’

Partner Content