Groen-Europarlementslid Bart Staes heeft een gratis e-boek over de financiële crisis en de problemen in de eurozone gepresenteerd. Met "De onzichtbare hand die ons wurgt" wil Staes de lezer inzicht bieden in de oorzaken van de crisis en alternatieven aanreiken.

Volgens Staes heeft de crisis verwarring, angst en een gevoel van onmacht gezaaid bij de burgers. Mensen willen begrijpen wat er gebeurt. "Met dit boek hoop ik alleszins klaarheid te bieden aan burgers die door de razendsnelle ontwikkelingen en de complexiteit van een en ander, door de bomen het bos niet meer zien", licht het
Europarlementslid toe.

Het gaat er Staes om aan te tonen dat de crisis geen natuurwet is, maar het gevolg van "menselijk handelen en foute politieke keuzes". Hij laakt "het onophoudelijke gebeuk van de financiële markten en het vasthouden aan neoliberale dogma's", die de solidariteit en samenwerking in Europa eroderen.

Vakbonden van de banken

Veel aandacht is er voor de macht en invloed van de financiële sector, die nog steeds niet hervormd is. In die dossiers gedragen de Europese ministers van Financiën zich "als vakbonden voor de banken", zo klaagt zijn Ecolo-collega en financieel expert Philippe Lamberts aan.

Ook ontbreekt het de Europese leiders aan daadkracht en een visionair verhaal dat de burgers kan terugwinnen voor het Europese project, meent Staes. "Men doet soms alsof er geen alternatieven zijn voor de manier waarop men nu al drie jaar de crisis aanpakt of niet aanpakt. Maar dat is een onjuist beeld". De conservatieve en liberale meerderheid in Europa is "deel van het probleem" geworden, klinkt het.

"De onzichtbare hand die ons wurgt" kan gratis gedownload worden op www.bartstaes.be. (Belga/SD)


Groen-Europarlementslid Bart Staes heeft een gratis e-boek over de financiële crisis en de problemen in de eurozone gepresenteerd. Met "De onzichtbare hand die ons wurgt" wil Staes de lezer inzicht bieden in de oorzaken van de crisis en alternatieven aanreiken. Volgens Staes heeft de crisis verwarring, angst en een gevoel van onmacht gezaaid bij de burgers. Mensen willen begrijpen wat er gebeurt. "Met dit boek hoop ik alleszins klaarheid te bieden aan burgers die door de razendsnelle ontwikkelingen en de complexiteit van een en ander, door de bomen het bos niet meer zien", licht het Europarlementslid toe. Het gaat er Staes om aan te tonen dat de crisis geen natuurwet is, maar het gevolg van "menselijk handelen en foute politieke keuzes". Hij laakt "het onophoudelijke gebeuk van de financiële markten en het vasthouden aan neoliberale dogma's", die de solidariteit en samenwerking in Europa eroderen. Vakbonden van de bankenVeel aandacht is er voor de macht en invloed van de financiële sector, die nog steeds niet hervormd is. In die dossiers gedragen de Europese ministers van Financiën zich "als vakbonden voor de banken", zo klaagt zijn Ecolo-collega en financieel expert Philippe Lamberts aan. Ook ontbreekt het de Europese leiders aan daadkracht en een visionair verhaal dat de burgers kan terugwinnen voor het Europese project, meent Staes. "Men doet soms alsof er geen alternatieven zijn voor de manier waarop men nu al drie jaar de crisis aanpakt of niet aanpakt. Maar dat is een onjuist beeld". De conservatieve en liberale meerderheid in Europa is "deel van het probleem" geworden, klinkt het. "De onzichtbare hand die ons wurgt" kan gratis gedownload worden op www.bartstaes.be. (Belga/SD)