Bart Debie spion van Staatsveiligheid binnen Vlaams Belang

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Gewezen Vlaams Belangkopstuk Bart Debie heeft jarenlang zijn eigen partij bespioneerd in opdracht van de Staatsveiligheid. De rechterhand van Filip Dewinter had zichzelf aangeboden als mol binnen het Vlaams Belang.

Bart Debie zegt dat hij drie jaar lang als ‘mol’ van de Belgische Staatsveiligheid binnen de partijtop van het Vlaams Belang heeft gefungeerd. De gewezen veiligheidsadviseur van partijkopstuk Filip Dewinter doet die verklaring in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Informant

‘In 2007 hebben ze me ingelijfd als informant. Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst’, zegt Debie, die in die periode een sleutelfiguur binnen het Vlaams Belang was.

‘Voor alle duidelijkheid: het contact met de Staatsveiligheid is er op mijn initiatief gekomen’, benadrukt Debie. ‘Ik had het al langer moeilijk met bepaalde praktijken binnen de partij.’ Het gaat dan volgens hem om de organisatie van neonaziconcerten en de aankoop van Kalashnikovs.

Debie was naar eigen zeggen verontwaardigd toen Filip Dewinter hem vroeg of hij via zijn contacten aan Kalashnikovs kon geraken. Hij wilde die dan op een persconferentie presenteren om aan te tonen dat dergelijke wapens in ons land gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

‘Dat is voor mij op het randje van strafbare praktijken,’ zei Debie op Radio 1. ‘Ik neem aan dat de Staatsveiligheid wilde nagaan in hoeverre dat bij een politieke actie bleef, of dat er anderszins een militie uit zou kunnen groeien.

Zakenlui

Volgens Debie wilde de Staatsveiligheid nog weten welke zakenlui de partij sponsorden en wie er deelnam aan de fundraising dinners die Dewinter organiseerde. Ze waren geïnteresseerd in de geldstromen die naar kopstukken van de partij vloeiden. Ook werden er vragen gesteld over een mysterieuze Amerikaan die in de periode 2006-2007 contact opnam met Dewinter.

Louis De Funès

‘Ik had het gevoel dat ik meespeelde in een film van Louis De Funès,’ zegt Debie over de manier waarop hij werd gecontacteerd door de Staatsveiligheid. ‘Mijn contactpersoon vroeg me om naar een plaats in Vilvoorde te komen. Toen ik daar aankwam, kreeg ik opnieuw telefoon. Ik moest naar een nieuw adres komen. En dat spelletje herhaalde zich. Ik had het gevoel dat ik in een film van Louis De Funès terechtgekomen was.

Uiteindelijk ben ik in een hotel beland, waar die geheim agent een kamertje had gehuurd. Een paar weken na de eerste ontmoeting kreeg ik opnieuw telefoon. Ik moest opnieuw naar een hotel komen. Dat werd de vaste werkwijze.’

De 38-jarige Debie zegt dat hij eigenlijk niet van plan was om naar buiten te komen met zijn werk als informant voor de Staatsveiligheid. Maar na de uitspraken van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorige week dat de Staatsveiligheid zich niet bezighoudt met het bespioneren van parlementsleden, besloot hij toch om het stilzwijgen te doorbreken.

Fles wijn

Debie werd niet betaald om te spioneren. ‘Ik heb wel al eens een goede fles wijn gekregen,’ zegt de gewezen commissaris van de politie van Antwerpen.

Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, wil niet reageren op het verhaal van Debie. ‘Ik ga daar geen enkele verklaring over afleggen’, zegt hij.

Kameraad

Filip Dewinter reageerde wel. ‘Ik heb hem altijd beschouwd als een persoonlijke vriend’, luidt het. ‘Ik ben geschokt dat een kameraad mij zoiets aandoet.’

‘ Maar hij bewijst mij ook een dienst,’ zei Dewinter in het nieuws op Radio 1. Nu blijkt dat de Staatsveiligheid wel degelijk politici volgt, in ieder geval toch al mezelf en mensen van mijn partij, in tegenstelling tot wat minister van Justitie Annemie Turtelboom daarover heeft gezegd in het parlement. Dit soort methodes hoort niet thuis in een democratie.’ Dewinter is van plan om in het parlement meer uitleg te vragen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content