Dat zegt hij in het VRT-programma De Zevende Dag. Verder zei hij dat PS-voorzitter Elio Di Rupo wat hem betreft premier mag worden.

De Wever zou PS-voorzitter Elio Di Rupo "heel graag" die taak op zich zien nemen. Maar als hij het niet wordt "dan zou ik het graag zelf doen."

Volgens De Wever wordt een regering slechts gemaakt door wie de ambitie heeft die regering te leiden. "In het beste geval is dat een kandidaat-premier", zei hij. Die zou naast het communautaire ook de sociaaleconomische thema's moeten aanvatten en de partijen moeten kiezen die uiteindelijk in de regering zullen komen.

Voor de N-VA-voorzitter komt het er op aan "een dynamiek te ontketenen" waarbij de sociaaleconomische gesprekken mee de vorm van de staatshervorming bepalen. Zo kunnen beleidsdomeinen waarover op federaal niveau geen consensus meer bestaat, beter overgeheveld worden naar de deelstaten.

"Beke in schoonheid laten eindigen" Samen met Di Rupo en koninklijk onderhandelaar Wouter Beke kwam De Wever naar eigen zeggen overeen om Beke "in schoonheid te laten eindigen". Beke gaat nog een dikke week voort, waarna er voor De Wever "een soort finale onderhandeling" moet starten.

Al is die finale fase nog geen uitgemaakte zaak. "Er zijn nog een aantal gevoeligheden", zei hij, verwijzend naar wie uiteindelijk aan zet komt en welke partijen nog rond de tafel zullen zitten. Geen nieuwe verkiezingen

Wat wel zeker in een akkoord moet zitten, is de financiële responsabilisering. Ook de voorbije weken is vooral "over de centen gepraat", verduidelijkte De Wever, die sprak van een "zeer moeilijke kwestie". "Wij zijn bereid tot solidariteit, maar wel gekoppeld aan verantwoordelijkheid", herhaalde hij.

Nieuwe verkiezingen zijn in elk geval geen optie, drukte De Wever zijn collega-onderhandelaars tot slot op het hart. "De kans is groot dat ze niets oplossen. Wij sturen dus niet aan op nieuwe verkiezingen. Dan heb je niet zo gek veel keuze meer dan bezig te blijven", besloot hij. Di Rupo reageert niet PS-voorzitter Elio Di Rupo geeft voorlopig geen commentaar op de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Di Rupo was op het moment van de verklaringen van De Wever op een 1 mei-viering in de Borinage, waar hij een toespraak gaf voor de PS-militanten. In die toespraak maakte hij geen allusies op de kersverse verklaringen van de N-VA-voorzitter en ook achteraf wou hij geen commentaar kwijt.

"Ik antwoord nooit met een publieke verklaring op publieke verklaringen", zei hij. (Belga)

Dat zegt hij in het VRT-programma De Zevende Dag. Verder zei hij dat PS-voorzitter Elio Di Rupo wat hem betreft premier mag worden. De Wever zou PS-voorzitter Elio Di Rupo "heel graag" die taak op zich zien nemen. Maar als hij het niet wordt "dan zou ik het graag zelf doen." Volgens De Wever wordt een regering slechts gemaakt door wie de ambitie heeft die regering te leiden. "In het beste geval is dat een kandidaat-premier", zei hij. Die zou naast het communautaire ook de sociaaleconomische thema's moeten aanvatten en de partijen moeten kiezen die uiteindelijk in de regering zullen komen. Voor de N-VA-voorzitter komt het er op aan "een dynamiek te ontketenen" waarbij de sociaaleconomische gesprekken mee de vorm van de staatshervorming bepalen. Zo kunnen beleidsdomeinen waarover op federaal niveau geen consensus meer bestaat, beter overgeheveld worden naar de deelstaten."Beke in schoonheid laten eindigen" Samen met Di Rupo en koninklijk onderhandelaar Wouter Beke kwam De Wever naar eigen zeggen overeen om Beke "in schoonheid te laten eindigen". Beke gaat nog een dikke week voort, waarna er voor De Wever "een soort finale onderhandeling" moet starten. Al is die finale fase nog geen uitgemaakte zaak. "Er zijn nog een aantal gevoeligheden", zei hij, verwijzend naar wie uiteindelijk aan zet komt en welke partijen nog rond de tafel zullen zitten. Geen nieuwe verkiezingen Wat wel zeker in een akkoord moet zitten, is de financiële responsabilisering. Ook de voorbije weken is vooral "over de centen gepraat", verduidelijkte De Wever, die sprak van een "zeer moeilijke kwestie". "Wij zijn bereid tot solidariteit, maar wel gekoppeld aan verantwoordelijkheid", herhaalde hij. Nieuwe verkiezingen zijn in elk geval geen optie, drukte De Wever zijn collega-onderhandelaars tot slot op het hart. "De kans is groot dat ze niets oplossen. Wij sturen dus niet aan op nieuwe verkiezingen. Dan heb je niet zo gek veel keuze meer dan bezig te blijven", besloot hij. Di Rupo reageert niet PS-voorzitter Elio Di Rupo geeft voorlopig geen commentaar op de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Di Rupo was op het moment van de verklaringen van De Wever op een 1 mei-viering in de Borinage, waar hij een toespraak gaf voor de PS-militanten. In die toespraak maakte hij geen allusies op de kersverse verklaringen van de N-VA-voorzitter en ook achteraf wou hij geen commentaar kwijt. "Ik antwoord nooit met een publieke verklaring op publieke verklaringen", zei hij. (Belga)