"Het is niet 5 voor 12, het is niet 5 na 12, het is half één", zegt Bart De Wever. "Uit deze onderhandelingen kan nooit een goed akkoord komen", luidt de N-VA-analyse.

Nu de formatieonderhandelingen over de begroting vastgelopen zijn, verklaart Bart De Wever zich bereid om met de N-VA een sociaal-economische noodregering te vormen met de liberalen en de christendemocraten.

'PS niet bereid om realiteit onder ogen te zien'

"De voorstellen van de PS maken keer op keer duidelijk dat deze partij niet bereid is om de realiteit onder ogen te zien." Volgens de N-VA zullen de lopende onderhandelingen onder leiding

van formateur Elio Di Rupo nooit tot een goed resultaat leiden.

'Extra belastingen totaal onverantwoord'

"Een verdeling van de budgettaire inspanning met

hoofdzakelijk belastingsverhogingen en nauwelijks structurele

besparingen is totaal onverantwoord en gaat lijnrecht in tegen de Europese aanbevelingen. Als de onderhandelaars op dit pad doorgaan, zal België het enige land in heel Europa zijn dat zo'n groot deel van de inspanning uit extra belastingen haalt. En België torst nu al ongeveer de hoogste belastingdruk in heel Europa".

'Europese aanbevelingen uitvoeren'

De N-VA wijst op "de ernst van de economische toestand" en is

bereid om samen met de christendemocraten en de liberalen een

sociaal-economische noodregering te vormen. "Deze regering moet op bijzonder korte termijn gevormd worden en zou als programma hebben om de overheidsfinanciën te saneren via de uitvoering van de Europese aanbevelingen".

Communautair akkoord op de helling

De formule die N-VA voorstelt zou wel het communautair akkoord dat christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen sloten op de helling zetten. N-VA was, zoals bekend, niet echt onder de indruk van dat akkoord.

Diepgaande hervorming

De Vlaams-nationalisten pleiten ervoor om, nadat de socio-economische brand is geblust, een nieuw akkoord te onderhandelen. Terwijl een noodregering de overheidsfinanciën saneert en de Europese aanbevelingen uitvoert, "kan er parallel in de diepte gewerkt worden aan een diepgaande hervorming die dit land financieel en institutioneel eindelijk op orde zet", zegt De Wever.

Een coalitie met CD&V, cdH, MR (zonder het FDF), Open Vld en N-VA zou over een meerderheid van 81 op 150 Kamerzetels beschikken. Aan Franstalige kant zou er wel geen meerderheid zijn: cdH en MR (zonder het FDF) zijn slechts goed voor 24 van de 62 Franstalige Kamerzetels. (Belga/EE)

"Het is niet 5 voor 12, het is niet 5 na 12, het is half één", zegt Bart De Wever. "Uit deze onderhandelingen kan nooit een goed akkoord komen", luidt de N-VA-analyse. Nu de formatieonderhandelingen over de begroting vastgelopen zijn, verklaart Bart De Wever zich bereid om met de N-VA een sociaal-economische noodregering te vormen met de liberalen en de christendemocraten.'PS niet bereid om realiteit onder ogen te zien' "De voorstellen van de PS maken keer op keer duidelijk dat deze partij niet bereid is om de realiteit onder ogen te zien." Volgens de N-VA zullen de lopende onderhandelingen onder leiding van formateur Elio Di Rupo nooit tot een goed resultaat leiden.'Extra belastingen totaal onverantwoord' "Een verdeling van de budgettaire inspanning met hoofdzakelijk belastingsverhogingen en nauwelijks structurele besparingen is totaal onverantwoord en gaat lijnrecht in tegen de Europese aanbevelingen. Als de onderhandelaars op dit pad doorgaan, zal België het enige land in heel Europa zijn dat zo'n groot deel van de inspanning uit extra belastingen haalt. En België torst nu al ongeveer de hoogste belastingdruk in heel Europa". 'Europese aanbevelingen uitvoeren' De N-VA wijst op "de ernst van de economische toestand" en is bereid om samen met de christendemocraten en de liberalen een sociaal-economische noodregering te vormen. "Deze regering moet op bijzonder korte termijn gevormd worden en zou als programma hebben om de overheidsfinanciën te saneren via de uitvoering van de Europese aanbevelingen". Communautair akkoord op de helling De formule die N-VA voorstelt zou wel het communautair akkoord dat christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen sloten op de helling zetten. N-VA was, zoals bekend, niet echt onder de indruk van dat akkoord.Diepgaande hervorming De Vlaams-nationalisten pleiten ervoor om, nadat de socio-economische brand is geblust, een nieuw akkoord te onderhandelen. Terwijl een noodregering de overheidsfinanciën saneert en de Europese aanbevelingen uitvoert, "kan er parallel in de diepte gewerkt worden aan een diepgaande hervorming die dit land financieel en institutioneel eindelijk op orde zet", zegt De Wever. Een coalitie met CD&V, cdH, MR (zonder het FDF), Open Vld en N-VA zou over een meerderheid van 81 op 150 Kamerzetels beschikken. Aan Franstalige kant zou er wel geen meerderheid zijn: cdH en MR (zonder het FDF) zijn slechts goed voor 24 van de 62 Franstalige Kamerzetels. (Belga/EE)