Bart De Wever: ‘We moeten echt fors stemmen halen, want de rest ziet mij niet zo graag’

© belga
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Volgens Bart De Wever duurt het minstens vijf jaar om orde te brengen in België en wellicht zelfs tien. Mocht hij premier worden, dan denkt hij dat bijgevolg tien jaar te moeten blijven.

De Wever deed die uitspraak in het VRT-programma ‘Het beloofde land’. “Dat is een hypothese die mij totaal overvalt”, zei hij toen gastvrouw Phara de Aguirre hem vroeg of hij vijf jaar op zijn stoel zou blijven zitten als hij eerste minister wordt. Gisteren verklaarde De Wever al dat hij het premierschap niet uitsluit.

“Ik zal zien op 25 mei of de kiezer mij dat mandaat wil geven, want dan zullen we toch echt fors stemmen moeten halen”, zei De Wever. “Ik weet niet of het u opgevallen is, maar de rest ziet mij niet zo graag.”

De Wever verklaarde dat hij niet van plan is om “voortdurend heen en weer te schuiven”, als hij het Antwerpse burgemeesterschap moet laten staan voor de Wetstraat 16. In 2013 zei hij nog dat hij voor de volle zes jaar burgemeester wil blijken in de Scheldestad. Wordt hij premier, dan wil hij dat zelfs twee legislaturen blijven. “Ik denk dat je minstens vijf jaar nodig hebt om het land op orde te zetten, als het er geen tien zijn.”

MR en CDH ‘niet onlogisch’ voor coalitie

De Wever had al laten horen dat hij eerst en vooral een logische coalitie’ wil. Dat hij aan Vlaamse kant CD&V en Open VLD als logische partners ziet, was al langer bekend. Aan Franstalige kant lijken CDH en MR logisch.

Ze zijn zijn ieder geval “niet onlogisch”, zei De Wever: “Dat zijn ook de regeringspartijen die in de jaren 80 zonder de socialisten en zonder meerderheid aan Franstalige kant hebben bestuurd.” Wil dat zeggen dat Didier Reynders dan premier mag worden? Daar wilde De Wever zich niet op laten vatspinnen.

Nieuwe scholen

De N-VA-kopman liet verder weten dat hij in de komende legislatuur wil investeren in de bouw van nieuwe scholen. Daar wil hij 1,8 miljard extra voor uittrekken. Er moeten met dat extra geld ook nieuwe leerkrachten aangeworven worden. De onderwijsstructuren diepgaand hervormen, ziet De Wever echter niet zitten.

Het geld voor zijn scholenplan moet komen uit extra besparingen op de overheid. Die denkt De Wever te kunnen realiseren door bijvoorbeeld de provincies af te schaffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content