"Het is een publiek geheim dat vrijwel geen enkele partij Filip op de troon wil zien." Dat zei Bart De Wever, voorzitter van N-VA, op Radio 1 naar aanleiding van zijn open brief in Knack.

Knack vroeg aan vijf partijvoorzitters om een brief te schrijven aan kroonprins Filip. Historicus Mark Van De Wijngaert geeft commentaar op Knack.be

"Ik ben geen groot lezer van de lichaamstaal, maar bij publieke optredens ademt uw pose de druk van verplichting uit", schrijft De Wever in zijn brief. "Wat het ook is: een verplichting. Al zult u het ongetwijfeld positief vertalen als: uw plicht. Het liefst van al zou ik u

van die plicht willen ontslaan." De Wever vindt het hypocriet dat veel politici de stelling aanhangen dat ze "in elk land republikein zouden zijn, behalve in dit land".

AfschaffenVolgens Jean-Marie Dedecker (LDD) is er achter de schermen wel animo voor het afschaffen van de monarchie. "Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat onze politieke kaste daar nog niet rijp voor is. Achter de coulissen wel, in het openbaar niet", stelt hij.

Relict

Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat Filip zich niet met politiek moet bemoeien. "Geef toe, politieke macht die je krijgt omdat je toevallig de zoon van je vader bent, dat is toch niet meer van deze tijd", schrijft hij. "Wordt het geen tijd om te stoppen met

dat relict?"

Anachronisme

Wouter Beke (CD&V) betitelt het koningschap als "een anachronisme, een restant uit lang vervlogen tijden, toen macht nog via erfopvolging werd toebedeeld en niet via democratische verkiezingen". "Toch hebben velen het gevoel dat het koningschap wel past bij een delicaat land als België", stelt hij. "Maar dat gevoel bestaat enkel bij gratie van een gezonde dosis terughoudendheid."

Carcan

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open Vld, houdt het in haar brief bij enkele adviezen voor de toekomstige koning. "Sluit u niet op", schrijft ze. "Volg niet gewoon de traditie, maar komt uit dat carcan. Volg uw gevoel en leer ons zo goed mogelijk kennen." (Belga/EE)

"Het is een publiek geheim dat vrijwel geen enkele partij Filip op de troon wil zien." Dat zei Bart De Wever, voorzitter van N-VA, op Radio 1 naar aanleiding van zijn open brief in Knack. Knack vroeg aan vijf partijvoorzitters om een brief te schrijven aan kroonprins Filip. Historicus Mark Van De Wijngaert geeft commentaar op Knack.be "Ik ben geen groot lezer van de lichaamstaal, maar bij publieke optredens ademt uw pose de druk van verplichting uit", schrijft De Wever in zijn brief. "Wat het ook is: een verplichting. Al zult u het ongetwijfeld positief vertalen als: uw plicht. Het liefst van al zou ik u van die plicht willen ontslaan." De Wever vindt het hypocriet dat veel politici de stelling aanhangen dat ze "in elk land republikein zouden zijn, behalve in dit land". AfschaffenVolgens Jean-Marie Dedecker (LDD) is er achter de schermen wel animo voor het afschaffen van de monarchie. "Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat onze politieke kaste daar nog niet rijp voor is. Achter de coulissen wel, in het openbaar niet", stelt hij. Relict Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat Filip zich niet met politiek moet bemoeien. "Geef toe, politieke macht die je krijgt omdat je toevallig de zoon van je vader bent, dat is toch niet meer van deze tijd", schrijft hij. "Wordt het geen tijd om te stoppen met dat relict?" Anachronisme Wouter Beke (CD&V) betitelt het koningschap als "een anachronisme, een restant uit lang vervlogen tijden, toen macht nog via erfopvolging werd toebedeeld en niet via democratische verkiezingen". "Toch hebben velen het gevoel dat het koningschap wel past bij een delicaat land als België", stelt hij. "Maar dat gevoel bestaat enkel bij gratie van een gezonde dosis terughoudendheid." Carcan Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open Vld, houdt het in haar brief bij enkele adviezen voor de toekomstige koning. "Sluit u niet op", schrijft ze. "Volg niet gewoon de traditie, maar komt uit dat carcan. Volg uw gevoel en leer ons zo goed mogelijk kennen." (Belga/EE)