De Wever stelde dat hij zich baseert op de inschatting van de veiligheidsrisico's en nooit oordeelt over de inhoud van manifestaties of het gerechtelijk verleden van organisatoren.

Veroordeeld voor racisme

De burgemeester deed zijn uitspraken als repliek op een interpellatie van Peter Mertens (PVDA), die de initiële toelating in twijfel trok en bovendien vond dat De Wever in de media gesuggereerd had dat zijn PVDA een extreem-linkse variant van N-SA zou zijn.

"Er zijn in het verleden nog toelatingen gegeven voor N-SA-manifestaties, maar nooit als provocatie op 1 mei en soms werd bijvoorbeeld een alternatieve locatie voorgesteld", aldus Mertens, die er ook op wees dat de organisator van de manifestatie al eens veroordeeld werd voor racisme.

Absoluut recht

"De vrije meningsuiting beschouw ik als een absoluut recht. Ik beoordeel dit soort kwesties niet op basis van waar organisaties voor staan", antwoordde De Wever, die eraan toevoegde: "Overigens, als ik alle manifestaties zou verbieden waarbij een deelnemer ooit voor iets veroordeeld is, zou het een wel heel rustige 1 mei worden."

Voor De Wever telt naar eigen zeggen enkel of de manifestatie correct werd aangevraagd en welke de veiligheidsrisico's zijn. "Die zijn natuurlijk inmiddels exponentieel toegenomen nadat de media erop gesprongen zijn", verklaarde hij waarom de toestemming werd ingetrokken. (Belga/TV)

De Wever stelde dat hij zich baseert op de inschatting van de veiligheidsrisico's en nooit oordeelt over de inhoud van manifestaties of het gerechtelijk verleden van organisatoren.Veroordeeld voor racisme De burgemeester deed zijn uitspraken als repliek op een interpellatie van Peter Mertens (PVDA), die de initiële toelating in twijfel trok en bovendien vond dat De Wever in de media gesuggereerd had dat zijn PVDA een extreem-linkse variant van N-SA zou zijn. "Er zijn in het verleden nog toelatingen gegeven voor N-SA-manifestaties, maar nooit als provocatie op 1 mei en soms werd bijvoorbeeld een alternatieve locatie voorgesteld", aldus Mertens, die er ook op wees dat de organisator van de manifestatie al eens veroordeeld werd voor racisme.Absoluut recht "De vrije meningsuiting beschouw ik als een absoluut recht. Ik beoordeel dit soort kwesties niet op basis van waar organisaties voor staan", antwoordde De Wever, die eraan toevoegde: "Overigens, als ik alle manifestaties zou verbieden waarbij een deelnemer ooit voor iets veroordeeld is, zou het een wel heel rustige 1 mei worden." Voor De Wever telt naar eigen zeggen enkel of de manifestatie correct werd aangevraagd en welke de veiligheidsrisico's zijn. "Die zijn natuurlijk inmiddels exponentieel toegenomen nadat de media erop gesprongen zijn", verklaarde hij waarom de toestemming werd ingetrokken. (Belga/TV)