De Wever, die zich voor het eerst uitspreekt over de benoeming van de PS-voorzitter tot formateur, meent dat een kandidaat voor het premierschap noodzakelijk is, omdat die de rol van locomotief in de onderhandelingen op zich zou kunnen nemen.

Di Rupo wil van start gaan met bilaterale contacten met de verschillende partijen over hun sociaal-economische prioriteiten. Parallel zal hij over het institutionele luik voort onderhandelen. Op basis daarvan wil hij een nota schrijven met daarin beide luiken, op basis waarvan dan kan worden voort onderhandeld. De verschillende partijen moeten dan aangeven of ze over beide luiken, dan wel enkel over het institutionele, aan tafel willen zitten.

"Wie nu een nota schrijft in de hoop N-VA in de regering te krijgen, weet wat we willen. Ik hoop dat men na elf maanden onze standpunten kent", aldus De Wever.

Wantrouwen

De Wever wees er ook op dat N-VA altijd heeft gezegd dat met negen partijen voort onderhandelen zinloos is. "We hebben lang gepraat met zeven en dat is niet gelukt. Het is een beetje vreemd om het dan met negen te proberen", luidde het. Zoals bekend verkiest N-VA aan Vlaamse kant CD&V en Open VLD als coalitiepartners.

Zolang alle partijen in het spel betrokken blijven, zal volgens De Wever het wantrouwen rond de tafel ook blijven bestaan, omdat het gespeculeer over wie uiteindelijk zal afvallen blijft bestaan. Voor echte onderhandelingen is er vertrouwen nodig, aldus de N-VA-voorzitter, en dat kan pas met de keuze van de coalitiepartners. (Belga/TE)

De Wever, die zich voor het eerst uitspreekt over de benoeming van de PS-voorzitter tot formateur, meent dat een kandidaat voor het premierschap noodzakelijk is, omdat die de rol van locomotief in de onderhandelingen op zich zou kunnen nemen. Di Rupo wil van start gaan met bilaterale contacten met de verschillende partijen over hun sociaal-economische prioriteiten. Parallel zal hij over het institutionele luik voort onderhandelen. Op basis daarvan wil hij een nota schrijven met daarin beide luiken, op basis waarvan dan kan worden voort onderhandeld. De verschillende partijen moeten dan aangeven of ze over beide luiken, dan wel enkel over het institutionele, aan tafel willen zitten. "Wie nu een nota schrijft in de hoop N-VA in de regering te krijgen, weet wat we willen. Ik hoop dat men na elf maanden onze standpunten kent", aldus De Wever. Wantrouwen De Wever wees er ook op dat N-VA altijd heeft gezegd dat met negen partijen voort onderhandelen zinloos is. "We hebben lang gepraat met zeven en dat is niet gelukt. Het is een beetje vreemd om het dan met negen te proberen", luidde het. Zoals bekend verkiest N-VA aan Vlaamse kant CD&V en Open VLD als coalitiepartners. Zolang alle partijen in het spel betrokken blijven, zal volgens De Wever het wantrouwen rond de tafel ook blijven bestaan, omdat het gespeculeer over wie uiteindelijk zal afvallen blijft bestaan. Voor echte onderhandelingen is er vertrouwen nodig, aldus de N-VA-voorzitter, en dat kan pas met de keuze van de coalitiepartners. (Belga/TE)