N-VA-voorzitter Bart De Wever is voorlopig niet van plan de Vlaamse socialisten aan de deur te zetten bij de federale onderhandelingen. "Dat moet (sp.a-voorzitster Caroline) Gennez uiteindelijk aan mij zeggen. Als ze ons zodanig haat kan ze geen partner meer zijn van ons", liet hij maandag optekenen voor aanvang van het partijbestuur van N-VA.

Sp.a en N-VA zaten de voorbije dagen opnieuw op ramkoers. Gennez had het over "Nieuw-Vlaamse Arrogantie", maar verwijzend naar een eerder N-VA-voorstel vroeg ze zich ook af of binnenkort geopperd zou worden scholen te "belonen als ze een zwart kindje weigeren". Die uithaal ligt De Wever "zeer zwaar op de maag". Hij wil Gennez er nog op aanspreken, maar vraagt vooral dat sp.a "haar interne moeilijkheden niet op mij zou afreageren".

De uitspraken dreigen sp.a zuur op te breken, nu De Wever aandringt op een formateur om te beslissen welke partijen zullen overblijven voor de "finale onderhandelingen". Toch wijst hij de socialisten voorlopig niet zelf de deur.

Kamerfractieleider Jan Jambon hield de bal wat meer in eigen kamp: "We zullen dat op basis van de inhoud beslissen. We gaan daarvoor niet op scheldpartijen af". In de eerste plaats blijft het echter uitkijken naar het antwoord van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De Wever keek zondag expliciet naar hem om als formateur aan de slag te gaan. Dat de PS-kopman nog niet van zich liet horen, vindt De Wever "geen probleem". "Ik ga er zelfs van uit dat hij nog wil", besloot hij. (Belga)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is voorlopig niet van plan de Vlaamse socialisten aan de deur te zetten bij de federale onderhandelingen. "Dat moet (sp.a-voorzitster Caroline) Gennez uiteindelijk aan mij zeggen. Als ze ons zodanig haat kan ze geen partner meer zijn van ons", liet hij maandag optekenen voor aanvang van het partijbestuur van N-VA. Sp.a en N-VA zaten de voorbije dagen opnieuw op ramkoers. Gennez had het over "Nieuw-Vlaamse Arrogantie", maar verwijzend naar een eerder N-VA-voorstel vroeg ze zich ook af of binnenkort geopperd zou worden scholen te "belonen als ze een zwart kindje weigeren". Die uithaal ligt De Wever "zeer zwaar op de maag". Hij wil Gennez er nog op aanspreken, maar vraagt vooral dat sp.a "haar interne moeilijkheden niet op mij zou afreageren". De uitspraken dreigen sp.a zuur op te breken, nu De Wever aandringt op een formateur om te beslissen welke partijen zullen overblijven voor de "finale onderhandelingen". Toch wijst hij de socialisten voorlopig niet zelf de deur. Kamerfractieleider Jan Jambon hield de bal wat meer in eigen kamp: "We zullen dat op basis van de inhoud beslissen. We gaan daarvoor niet op scheldpartijen af". In de eerste plaats blijft het echter uitkijken naar het antwoord van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De Wever keek zondag expliciet naar hem om als formateur aan de slag te gaan. Dat de PS-kopman nog niet van zich liet horen, vindt De Wever "geen probleem". "Ik ga er zelfs van uit dat hij nog wil", besloot hij. (Belga)