Met de goede score van de MR is de centrumrechtse meerderheid waarvan u al zo lang droomt eindelijk mathematisch mogelijk in Wallonië.

Gérard Deprez: Goed, maar die meerderheid is bijzonder krap. Of denkt u echt dat het CDH het risico zal nemen om in een coalitie met de MR te stappen die maar één zetel over heeft? Vergeet het maar. Het doel van de MR is op dit moment ook niet om de PS buitenspel te zetten, wel om de best mogelijke meerderheid rondom het best mogelijke programma op de been te brengen. De federale regering zal extreem moeilijke maatregelen moeten nemen. We zijn nog lang niet klaar met de gezondmaking van onze overheidsfinanciën, we moeten onze concurrentiekracht veiligstellen, de kosten van de vergrijzing beheersbaar houden, en ga zo maar door. Met verzameld links - de PS, Ecolo en de PTB - in Wallonië in de oppositie, kan dat weleens heel lastig worden.

Heel wat Franstalige kopstukken denken nu ongetwijfeld: laat De Wever hier maar even zijn tanden op stukbijten, dan maken wij straks fijn een klassieke driepartijenregering.

Deprez: Ik ben er voorstander van om De Wever correct te behandelen. Ik hou van de man noch van zijn partij, maar een derde van de Vlamingen heeft voor hem gestemd en dus moet hij een eerlijke kans krijgen. Maar dat de Franstalige partijen een klassieke driepartijencoalitie verkiezen lijkt me zonneklaar. Weinigen zullen dat nu openlijk toegeven, maar deze formule zou PS, MR én CDH heel goed uitkomen, en als ze dat op alle niveaus rondkrijgen, des te beter.

Didier Reynders zou een centrumrechtse regering wel genegen zijn. Het is zijn lot uit de loterij om het tot eerste minister te kunnen schoppen.

Deprez: De houding van de MR is niet afhankelijk van de ambities van één man. De partijstrategie wordt totaal los daarvan door voorzitter Charles Michel en het partijbureau vastgelegd.

Wat zou u doen, indien u in de schoenen van Bart De Wever stond, om de Franstaligen te overtuigen in uw regering te stappen?

Deprez: Ik ben geen Vlaming, geen nationalist, geen separatist en ook niet rechts - ik heb dus helemaal niets met Bart De Wever gemeen. Maar om de Franstaligen te overtuigen, zal hij haast het geheel van waar de N-VA voor staat, moeten verminken. Uitgesloten om te praten over een staatshervorming, wat voor een deel van zijn achterban moeilijk te aanvaarden is. Maar ook op sociaaleconomisch gebied is hij zo radicaal dat hij aan Franstalige kant geen gesprekspartners heeft. Ik weet eerlijk gezegd niet goed waarover hij met de Franstaligen zou kunnen onderhandelen. De Wever denkt dat hij met centrumrechtse Franstalige partijen zijn programma makkelijker zal kunnen doordrukken. Dat kan hij zich maar beter uit het hoofd zetten.

Het volledige interview leest u deze week in Knack.

Met de goede score van de MR is de centrumrechtse meerderheid waarvan u al zo lang droomt eindelijk mathematisch mogelijk in Wallonië.Gérard Deprez: Goed, maar die meerderheid is bijzonder krap. Of denkt u echt dat het CDH het risico zal nemen om in een coalitie met de MR te stappen die maar één zetel over heeft? Vergeet het maar. Het doel van de MR is op dit moment ook niet om de PS buitenspel te zetten, wel om de best mogelijke meerderheid rondom het best mogelijke programma op de been te brengen. De federale regering zal extreem moeilijke maatregelen moeten nemen. We zijn nog lang niet klaar met de gezondmaking van onze overheidsfinanciën, we moeten onze concurrentiekracht veiligstellen, de kosten van de vergrijzing beheersbaar houden, en ga zo maar door. Met verzameld links - de PS, Ecolo en de PTB - in Wallonië in de oppositie, kan dat weleens heel lastig worden.Heel wat Franstalige kopstukken denken nu ongetwijfeld: laat De Wever hier maar even zijn tanden op stukbijten, dan maken wij straks fijn een klassieke driepartijenregering. Deprez: Ik ben er voorstander van om De Wever correct te behandelen. Ik hou van de man noch van zijn partij, maar een derde van de Vlamingen heeft voor hem gestemd en dus moet hij een eerlijke kans krijgen. Maar dat de Franstalige partijen een klassieke driepartijencoalitie verkiezen lijkt me zonneklaar. Weinigen zullen dat nu openlijk toegeven, maar deze formule zou PS, MR én CDH heel goed uitkomen, en als ze dat op alle niveaus rondkrijgen, des te beter. Didier Reynders zou een centrumrechtse regering wel genegen zijn. Het is zijn lot uit de loterij om het tot eerste minister te kunnen schoppen.Deprez: De houding van de MR is niet afhankelijk van de ambities van één man. De partijstrategie wordt totaal los daarvan door voorzitter Charles Michel en het partijbureau vastgelegd.Wat zou u doen, indien u in de schoenen van Bart De Wever stond, om de Franstaligen te overtuigen in uw regering te stappen?Deprez: Ik ben geen Vlaming, geen nationalist, geen separatist en ook niet rechts - ik heb dus helemaal niets met Bart De Wever gemeen. Maar om de Franstaligen te overtuigen, zal hij haast het geheel van waar de N-VA voor staat, moeten verminken. Uitgesloten om te praten over een staatshervorming, wat voor een deel van zijn achterban moeilijk te aanvaarden is. Maar ook op sociaaleconomisch gebied is hij zo radicaal dat hij aan Franstalige kant geen gesprekspartners heeft. Ik weet eerlijk gezegd niet goed waarover hij met de Franstaligen zou kunnen onderhandelen. De Wever denkt dat hij met centrumrechtse Franstalige partijen zijn programma makkelijker zal kunnen doordrukken. Dat kan hij zich maar beter uit het hoofd zetten. Het volledige interview leest u deze week in Knack.