Bart De Wever is enige kandidaat voor voorzitterschap N-VA

Bart De Wever krijgt weinig tegenstand om zichzelf op te volgen als N-VA-voorzitter. Hij was de enige die zijn kandidatuur indiende.

Bart De Wever © Belga

De deadline voor het indienen van kandidaturen voor het voorzitterschap liep vrijdag af. De Wever was de enige die zijn kandidatuur indiende, en die werd na de controle van de statutaire vereisten ontvankelijk verklaard, meldt de N-VA.

Bart De Wever is al N-VA-voorzitter sinds 2004. Volgens de partijstatuten moet er na twee termijnen een nieuwe voorzitter worden gezocht. Voor een uitzondering op die regel was een tweederdemeerderheid nodig. Vorige maand gaf de partijraad De Wever groen licht om voor een vijfde termijn te gaan.

'Als we nu een opvolger kiezen, dan staat hij of zij meteen voor een dubbele test', zei De Wever in een vooruitblik naar de verkiezingen. 'En eerlijk: het kriebelt nog te veel om zelf het verhaal voor de verkiezingen van 2018 en 2019 uit te dragen.'

Er moet nog gestemd worden, maar nu De Wever geen uitdagers krijgt, lijkt dat slechts een formaliteit. De N-VA'ers kunnen tot 13 november voor De Wever stemmen, of zich onthouden. De uitslag wordt bekendgemaakt op de partijraad van 18 november.

Lees meer...