Bart De Wever: ‘Ik heb in Antwerpen een Di Rupo’ke gedaan’

© Belga
Simon Demeulemeester

Bart De Wever blikt terug op de verkiezingscampagne en kijkt vooruit op het burgemeesterschap van Antwerpen: ‘Ik heb nooit aan mijn overwinning getwijfeld’

Bart De Wever, de toekomstige burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter, maakt in een interview in De Standaard en Het Laatste Nieuws de balans op van de campagne en de verkiezingsstrijd in Antwerpen. ‘Ik heb nooit aan mijn overwinning getwijfeld’

Bart De Wever blaakt van het zelfvertrouwen in zijn interview met De Standaard, toch wat de afgelopen campagne betreft: “Ik dreig arrogant over te komen, maar: ik heb nooit aan mijn overwinning getwijfeld. Toen ik in september 2011 besloot om voor de sjerp te gaan, wist ik dat ik het zou halen.”

Zijn overwinning heeft hij naar eigen zeggen te danken aan het feit dat “politiek bedrijven in Antwerpen bijzonder hard lijkt op politiek bedrijven in Brussel. Nergens zit je zo dicht bij de Wetstraat als op de Meir.” De SP.A van voormalig burgemeester Patrick Janssens is bovendien geen grote partij meer, aldus De Wever. En diezelfde Janssens heeft “tijdens zijn campagne een aantal keuzes gemaakt die – hoe zal ik het zeggen – zijn uitslag niet gemaximaliseerd hebben.”

Bart De Wever: ‘Links vond het Vlaams Belang altijd fantastisch’

Volgens De Wever vonden de Antwerpse socialisten “het Vlaams Belang altijd fantastisch: op verkiezingsavond lasten ze een moment van rouw in, vervolgens staken ze die stemmen in de frigo en deden ze gewoon voort. (…) Ze vonden het Vlaams Belang altijd fantastisch.”

Wever vergelijkt de reactie van Patrick Janssens op de verkiezingsnederlaag van Filip Dewinter in 2006, met zijn veelbesproken ‘Mars op het Stadhuis’ en zijn felle uithalen op verkiezingsavond: “Toen werd de verliezer gewoon in zijn gezicht uitgelachen. Janssens zei: ‘Er zal iemand vannacht slecht slapen, en dat werd tijd.’ Waar was toen het respect?”

In Het Laatste Nieuws zegt De Wever wel dat de “look and feel van die verkiezingsavond” fout zaten. “Ik heb mijn campagnepet de dag erna afgezet, ik had dat beter dezelfde avond al gedaan.”

Bart De Wever: ‘Mijn bloed kookt van de ideologie’

Zijn bestuursstijl zal helemaal anders zijn dan die van Patrick Janssens, zo zegt de Vlaamsnationalistische voorman: “Zijn bloed kookt niet van de ideologie. Het mijne net wel, misschien soms te veel.”

“Janssens heeft de stad vanuit een heel bedrijfsmatige logica benaderd.” De Wever erkent dat Janssens komaf gemaakt heeft met de politique politicienne “waaraan de stad kapot ging. Dat heeft hij gekeerd. En dat zal ik voortzetten.”

In Het Laatste Nieuws relativeert De Wever dat de Antwerpenaren die niet voor hem stemden, “redelijk tegen” hem zijn: “Net zomin als ik geloof dat één derde onvoorwaardelijk zot van mij is, zo geloof ik niet dat twee derde tegen mij is.” Hij vraagt “een faire kans”: “Niet content? Stem me over zes jaar weg. Da’s democratie.”

Bart De Wever over breuk Stadslijst: ‘Ik heb een Di Rupo’ke gedaan’ De Wever zegt in het interview met De Standaard nog dat hij lang gedacht heeft dat hij de CD&V van Marc Van Peel nooit zou kunnen losweken van de Stadslijst: “Van Peel heeft mij tot in den treure proberen overtuigen om de SP.A mee te nemen. Het is echt onterecht dat Van Peel voorgesteld wordt als de man die de Stadslijst getorpedeerd heeft.”

De Wever ontkent dat hij de Stadslijst actief heeft uit elkaar gespeeld: “Ik heb eerder een Di Rupo’ke gedaan. Ik zag dat ze in een moeilijke situatie zaten en ik heb afgewacht, tijd gewonnen. Het is wel sneller gegaan dan ik gedacht had.”

Doelstellingen

De doelstellingen waarop de coalitie kan beoordeeld worden zijn volgens De Wever de binnenstedelijke mobiliteit, het opvangen van de bevolkingsexplosie, de school- en kinderopvangcrisis en “het verhaal over inclusief burgerschap – met rechten en plichten. Als dat allemaal gelukt is, zijn we geslaagd.”

Een vaak gehoorde kritiek op de rechtsconservatieve N-VA van De Wever is dat de sociaal zwakkeren het niet gemakkelijk zullen krijgen. Die kritiek doet De Wever echter van de hand: “Ons beleid zal er niet op gericht zijn de behoeftigen iets te ontnemen. Integendeel. Wij willen strenger optreden tegen ddomiciliefraude, tegen verzwegen onroerend bezit, tegen huisjesmelkerij, tegen drugsdealers.”

In Het Laatste Nieuws klinkt het dat “taal de sleutel tot emancipatie en de arbeidsmarkt is”. Bart De Wever benadrukte in De Standaard ten slotte nog dat hij zijn burgemeesterstermijn zou uitdoen: “Ik blijf tot 2018 burgemeester”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content