Bart De Wever: ‘Het is niet omdat puberteit betoogt, dat politieke antwoorden puberaal moet zijn’

Bart De Wever © Belga Image

Het is aan de politiek om ‘volwassen en rationele’ antwoorden te formuleren op het protest van de klimaatspijbelaars, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan de vooravond van de achtste donderdagmars, die voor het eerst in Antwerpen doorgaat.

Bart De Wever zegt dat hij begrip heeft voor het feit dat jongeren op straat komen om te protesteren. ‘Ik bewonder de passie en het engagement bij de jongeren. De generatie die vaak het verwijt heeft gekregen dat ze zich voor niets engageerde, komt nu massaal op straat en dat is oké’, aldus De Wever.

Maar de N-VA-voorzitter staat niet achter de spijbelacties. ‘Spijbelen staat niet in mijn woordenboek. Ik heb dat nooit een goed idee gevonden’, klinkt het. Zeker als de acties ‘recurrent’ worden, kunnen ze volgens De Wever ‘een hypotheek leggen op de vorming van een generatie’.

Niet aanmoedigen

De Wever begrijpt daarom niet dat sommige politici de spijbelacties aanmoedigen. De politiek moet met ‘volwassen en rationele antwoorden’ komen.

‘Het is aan de politiek om een volwassen antwoord te geven op het protest van jongeren en niet om jongeren achterna te lopen. Om het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt dat de antwoorden puberaal moeten zijn.’

Als het van De Wever afhangt, moet de politiek onder meer het ‘vooruitgangsgeloof’ bij jongeren herstellen. ‘Het is aan ons om te zeggen dat de toekomst er beter uitziet dan het verleden. We hebben het beter dan ooit tevoren, zelfs op ecologische vlak. De problemen die we hebben, moeten we oplossen. Dat moet ons antwoord zijn, niet meebetogen en applaudisseren voor de spijbelaars.’

Afgelopen zondag zei ook Antwerps schepen Jinnih Beels (SP.A) dat wat haar betreft de spijbelacties van Youth for Climate nu moeten stoppen en dat volwassenen ze niet mogen aanmoedigen. Uitspraken die voor wrevel binnen haar partij hebben gezorgd.

Geen ontvangst

Burgemeester De Wever is niet van plan de klimaatspijbelaars donderdag te ontvangen op het Antwerpse stadhuis. ‘Er is geen ontvangst gevraagd. Om eerlijk te zijn, ik ontvang bijna nooit betogers. Meestal doe je dat om zelf in the picture te komen voor de camera’s. Ik voel daar geen behoefte toe’, aldus De Wever.

Hij voegt er wel aan toe dat hij de betogers op een ander moment en weg van alle camera’s wil ontmoeten voor een open gesprek.

De achtste mars van de klimaatspijbelaars start om 9 uur aan het Operaplein. Aanvankelijk zou de mars doorgaan in Gent, maar vanwege praktische problemen is van locatie veranderd.

Minister Crevits: ‘Scholen kunnen niet zomaar deelnemen aan klimaatmarsen’

Scholen kunnen niet zomaar deelnemen aan de klimaatmarsen. Dat kan enkel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld passen in het pedagogische project van de school en moet het doorgesproken zijn met de leerlingen en de ouders. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Koen Daniëls (N-VA) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

‘Een school kan bijvoorbeeld als buitenschoolse activiteit wel een wandeling naar de burgemeester organiseren. Maar zo’n initiatieven moeten deel uitmaken van het pedagogische project van de school en moeten bijdragen aan de leerplandoelstellingen. Het is ook belangrijk dat de schoolraad en de leerlingen geïnformeerd worden. Vandaag beslissen om morgen mee te stappen in een of ander initiatief kan niet. Zoiets moet doorgesproken worden met de ouders en leerlingen.’

En als ouders bezwaren hebben tegen de manier waarop scholen met de kwestie omgaan, kunnen ze zich volgens minister Crevits richten tot de Commissie Zorgvuldig Bestuur, de speciale commissie die klachten over schoolbesturen behandelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content