Sinds de voormalige N-VA-kandidaat-burgemeester voor Brugge Pol Van Den Driessche in Humo werd beticht van langdurige seksuele intimidaties, heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever de buik vol van de media. Hij maakt daar geen geheim van en hij ging graag in op een verzoek om een lezing te geven in de Nederlandse Tweede kamer onder de titel 'De media als gevaar voor de politiek'.

'Grenzen van de media worden verlegd aan een verschroeiend tempo'

'Het uitwerken van die lezing heeft me verplicht om enkele dagen na te denken over de relatie tussen media en politiek,' zegt De Wever in een gesprek met Apache.be. 'De grenzen van de media worden naar beneden verlegd aan een verschroeiend tempo.

Neem nu de zaak-Jos Ghysen. Die man wordt op televisie live beschuldigd en meteen schuldig bevonden. Dat is toch ongezien? Als verklaring voor het feit dat hij geen kans op wederwoord kreeg, lees ik dan dat hij het toch zou ontkend hebben. Daar word je toch niet goed van.'

'De media worden uitgespuwd'

'Ik ben niet de enige politicus die er zo over denkt,' zegt De Wever. 'De media worden uitgespuwd, maar niemand durft het luidop te zeggen. Allemaal hebben ze schrik. Wel, ik ben het beu om nog langer te zwijgen.'

Volgens Bart De Wever is het niet de taak van de overheid om in te grijpen. 'Hoe groot de kwaal ook is, de remedie om de media buiten te houden, is nog erger. Ik maak me geen illussies dat het zelfreinigend effect vanuit de media zelf zal komen, maar ik geloof wel in the wisdom of the crowds.

'Media minder geloofwaardig dan politici'

'Media beseffen niet dat ze een huizenhoge prijs aan het betalen zijn voor hun ontsporing. Geen hond gelooft ze nog. Jullie geloofwaardigheid is nog veel kleiner dan die van politici. Als de media zouden buitenkomen, zouden ze dat zelf kunnen vaststellen.'

Voormalig N-VA-kandidaatburgemeester voor Brugge Pol Van Den Driessche stapte uit de politiek nadat hij een week lang in alle media verscheen naar aanleiding van betichtingen van langdurige seksuele intimidatie. In de omgeving van de Wever viel eerder al te horen dat de N-VA-voorzitter doodziek was van de manier waarop Van Den Driessche volgens hem behandeld is door de media.

Ook het optreden van journalist Gui Polspoel, die in Reyers Laat zijn eigen vriendschap met Van Den Driessche in twijfel trok, zit De Wever bijzonder hoog. 'Dat is van een ongeziene menselijke laagte,' zegt hij aan Apache. 'Het getuigt ook van een stuitend gebrek aan professionalisme en van het soort verhevenheid die de media kenmerkt. Wie doet ons wat?' (EE)

Sinds de voormalige N-VA-kandidaat-burgemeester voor Brugge Pol Van Den Driessche in Humo werd beticht van langdurige seksuele intimidaties, heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever de buik vol van de media. Hij maakt daar geen geheim van en hij ging graag in op een verzoek om een lezing te geven in de Nederlandse Tweede kamer onder de titel 'De media als gevaar voor de politiek'.'Grenzen van de media worden verlegd aan een verschroeiend tempo' 'Het uitwerken van die lezing heeft me verplicht om enkele dagen na te denken over de relatie tussen media en politiek,' zegt De Wever in een gesprek met Apache.be. 'De grenzen van de media worden naar beneden verlegd aan een verschroeiend tempo. Neem nu de zaak-Jos Ghysen. Die man wordt op televisie live beschuldigd en meteen schuldig bevonden. Dat is toch ongezien? Als verklaring voor het feit dat hij geen kans op wederwoord kreeg, lees ik dan dat hij het toch zou ontkend hebben. Daar word je toch niet goed van.' 'De media worden uitgespuwd' 'Ik ben niet de enige politicus die er zo over denkt,' zegt De Wever. 'De media worden uitgespuwd, maar niemand durft het luidop te zeggen. Allemaal hebben ze schrik. Wel, ik ben het beu om nog langer te zwijgen.' Volgens Bart De Wever is het niet de taak van de overheid om in te grijpen. 'Hoe groot de kwaal ook is, de remedie om de media buiten te houden, is nog erger. Ik maak me geen illussies dat het zelfreinigend effect vanuit de media zelf zal komen, maar ik geloof wel in the wisdom of the crowds. 'Media minder geloofwaardig dan politici' 'Media beseffen niet dat ze een huizenhoge prijs aan het betalen zijn voor hun ontsporing. Geen hond gelooft ze nog. Jullie geloofwaardigheid is nog veel kleiner dan die van politici. Als de media zouden buitenkomen, zouden ze dat zelf kunnen vaststellen.' Voormalig N-VA-kandidaatburgemeester voor Brugge Pol Van Den Driessche stapte uit de politiek nadat hij een week lang in alle media verscheen naar aanleiding van betichtingen van langdurige seksuele intimidatie. In de omgeving van de Wever viel eerder al te horen dat de N-VA-voorzitter doodziek was van de manier waarop Van Den Driessche volgens hem behandeld is door de media. Ook het optreden van journalist Gui Polspoel, die in Reyers Laat zijn eigen vriendschap met Van Den Driessche in twijfel trok, zit De Wever bijzonder hoog. 'Dat is van een ongeziene menselijke laagte,' zegt hij aan Apache. 'Het getuigt ook van een stuitend gebrek aan professionalisme en van het soort verhevenheid die de media kenmerkt. Wie doet ons wat?' (EE)