Abederrahim Lahlali, de advocaat die door het Antwerpse parket wil laten onderzoeken of de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever racistisch waren, heeft in het VRT-radioprogramma De Ochtend fors uitgehaald naar De Wever. De manier waarop De Wever heeft gereageerd op de racismeklacht is volgens Lahlali "een aanval op de basisprincipes van de rechtsstaat". Hij beschuldigt de Antwerpse burgemeester van "intimidatie" en een "karaktermoord". Volgens Lahlali zijn er wel degelijk aanwijzingen dat De Wever zijn boekje te buiten is gegaan. "Hij gaat nog een stap verder dan Filip Dewinter", stelt de advocaat.

'Belachelijke klacht'

"Mocht ik hiervoor worden veroordeeld, dan is het game over. Dan houdt het op. Waarom zou ik nog aan politiek doen als er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?", zo reageerde De Wever in Het Laatste Nieuws tegen de "belachelijke klacht" die een groep Marokkaanse Belgen, een Belg en een mensenrechtenorganisatie tegen hem hebben ingediend. De Wever nam daarbij ook de advocaat achter de klacht, Lahlali, op de korrel.

Lahalali is de advocaat achter een aantal opvallende dossiers (bijvoorbeeld de zaak van de kleuterjuf van 'De Blokkendoos' en van Syriëstrijder Hakim Elouassaki) en is CD&V-gemeenteraadslid in Ronse. "Sta me toe om dat vanwege CD&V erg bedenkelijk te vinden", dixit De Wever.

'Aanval op de rechtsstaat'

Lahlali reageert als door een wesp gestoken. "De uitspraken van Bart De Wever zijn een aanval op de rechtsstaat. Het recht op verdediging is grondwettelijk verankerd", zegt hij in De Ochtend. "Door te zeggen dat hij zal stoppen met politiek als hij veroordeeld wordt, stelt hij de onafhankelijkheid van onze rechtsstaat in vraag."

De advocaat verwijt De Wever dat die een "karaktermoord" op hem uitvoert en beschuldigt de Antwerpse burgemeester van "intimidatie". Hij bestempelde de uitspraken van De Wever over hem ook als "gratuit" en "laag-bij-de-gronds".

'De Wever voegt etnisch element toe'

Volgens de advocaat zijn er wel degelijk aanwijzingen dat de uitspraken van De Wever over de Marokkaanse berbers een inbreuk vormen op de wet, met name door het verband dat zou gelegd worden tussen een bevolkingsgroep en criminaliteit. Lahlali: "Door te verwijzen naar een bepaalde etnische achtergrond gaat De Wever nog een stap verder dan Dewinter. Dewinter had en heeft het steeds over moslims en niet-moslims. De Wever voegt er een etnisch element aan toe", aldus Lahlali.

Op Twitter krijgt De Wever veel bijval van partijgenoten.

CD&V Ronse reageerde 's avonds op met deze tweet:

Op Facebook: 'Ik steun Bart De Wever'

In de nasleep van het ondertussen veel besproken 'Terzake'-interview met de N-VA-voorzitter is ondertussen ook een Facebook-groep opgericht met als titel 'Ik steun Bart De Wever'.

'Men zoekt dingen om eigen gelijk te kunnen bewijzen. Men zal echter niets vinden. Wij zijn immers allemaal Bart', klinkt het daar.

(Belga/WB/JH)

Abederrahim Lahlali, de advocaat die door het Antwerpse parket wil laten onderzoeken of de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever racistisch waren, heeft in het VRT-radioprogramma De Ochtend fors uitgehaald naar De Wever. De manier waarop De Wever heeft gereageerd op de racismeklacht is volgens Lahlali "een aanval op de basisprincipes van de rechtsstaat". Hij beschuldigt de Antwerpse burgemeester van "intimidatie" en een "karaktermoord". Volgens Lahlali zijn er wel degelijk aanwijzingen dat De Wever zijn boekje te buiten is gegaan. "Hij gaat nog een stap verder dan Filip Dewinter", stelt de advocaat. "Mocht ik hiervoor worden veroordeeld, dan is het game over. Dan houdt het op. Waarom zou ik nog aan politiek doen als er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?", zo reageerde De Wever in Het Laatste Nieuws tegen de "belachelijke klacht" die een groep Marokkaanse Belgen, een Belg en een mensenrechtenorganisatie tegen hem hebben ingediend. De Wever nam daarbij ook de advocaat achter de klacht, Lahlali, op de korrel. Lahalali is de advocaat achter een aantal opvallende dossiers (bijvoorbeeld de zaak van de kleuterjuf van 'De Blokkendoos' en van Syriëstrijder Hakim Elouassaki) en is CD&V-gemeenteraadslid in Ronse. "Sta me toe om dat vanwege CD&V erg bedenkelijk te vinden", dixit De Wever. Lahlali reageert als door een wesp gestoken. "De uitspraken van Bart De Wever zijn een aanval op de rechtsstaat. Het recht op verdediging is grondwettelijk verankerd", zegt hij in De Ochtend. "Door te zeggen dat hij zal stoppen met politiek als hij veroordeeld wordt, stelt hij de onafhankelijkheid van onze rechtsstaat in vraag." De advocaat verwijt De Wever dat die een "karaktermoord" op hem uitvoert en beschuldigt de Antwerpse burgemeester van "intimidatie". Hij bestempelde de uitspraken van De Wever over hem ook als "gratuit" en "laag-bij-de-gronds". Volgens de advocaat zijn er wel degelijk aanwijzingen dat de uitspraken van De Wever over de Marokkaanse berbers een inbreuk vormen op de wet, met name door het verband dat zou gelegd worden tussen een bevolkingsgroep en criminaliteit. Lahlali: "Door te verwijzen naar een bepaalde etnische achtergrond gaat De Wever nog een stap verder dan Dewinter. Dewinter had en heeft het steeds over moslims en niet-moslims. De Wever voegt er een etnisch element aan toe", aldus Lahlali.CD&V Ronse reageerde 's avonds op met deze tweet:In de nasleep van het ondertussen veel besproken 'Terzake'-interview met de N-VA-voorzitter is ondertussen ook een Facebook-groep opgericht met als titel 'Ik steun Bart De Wever'. 'Men zoekt dingen om eigen gelijk te kunnen bewijzen. Men zal echter niets vinden. Wij zijn immers allemaal Bart', klinkt het daar. (Belga/WB/JH)