Bart De Wever: ‘Een vrouw is in de politiek nog te vaak een bitch’

Bart De Wever © Photo News

Vrouwen worden in de politiek nog vaak op heel andere gronden behandeld dan mannen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een bijdrage op de blog ‘Beslist Feminist’ van de Vrouwenraad.

De Wever laat in de bijdrage ook weten dat hij geen groot voorstander is van gegarandeerde vertegenwoordiging. Waar ik een probleem mee blijf hebben, is de manier waarop vrouwen in de politiek beoordeeld worden. En dat is vaak op heel andere gronden dan hun mannelijke collega’s, zegt De Wever.

Volgens de N-VA-voorzitter gaat het onder meer om de beoordeling van hun kledij. “Vroeger kreeg ik wel eens de kritiek dat ik geen das droeg, maar verder reikte de commentaar op mijn vestimentaire keuzes nooit. Vrouwen worden daarentegen van kop tot teen gemonsterd. En worden er ook op getaxeerd, alsof het kwesties van enig politiek belang zijn.”

Gedwongen tot rol van onaangename wezens

“Vrouwen die voor iets anders kiezen dan een mantelpak, brengen dan al eens leven in de brouwerij. En dat trekt aandacht en controverse”. “Maar het gaat verder”, aldus De Wever. “Een voortvarende en (over)ambitieuze politicus kan een bullebak genoemd worden, een cynicus, een tafelspringer,… Wat vervolgens geëvalueerd wordt als misschien geen positieve of aangename eigenschappen, maar wel kenmerken die eigen zijn aan het politieke bedrijf. Voor succesgerichte politicae bestaat daarentegen slechts één politieke persona: dat van de bitch. Sla je eens op tafel, dan ben je een kreng. Zeg je eens nee, dan ben je een harde tante. Vrouwen worden op die manier in de rol van onaangename wezens gedwongen.”

Volgens De Wever wordt die rol ook geseksualiseerd. “Een vrouwelijk Kamerlid zat ooit in de plenaire op haar knieën aan het bankje van een collega te praten. De Kamervoorzitter wees haar terecht met ‘het is goed dat u af en toe op de knieën zit, maar ik zou dat toch voor een andere gelegenheid voorbehouden’. Dat de voorzitter waakt over de sereniteit van de vergadering en laakbaar gedrag beteugelt, is een gangbare praktijk. Maar ik betwijfel of een mannelijk parlementslid ooit op dezelfde manier tot de orde werd geroepen. Of tout court werd aangesproken op de seksuele geladenheid van deze of gene handeling.”

‘Ik ben geen feminist’

Een feminist is De Wever naar eigen zeggen niet. “Ik ben geen feminist en ik geloof evenmin in positieve discriminatie. Aan overheidsingrijpen om kunstmatig een realiteit op te dringen, heb ik een broertje dood. Ik zal nooit een groot voorstander zijn van gegarandeerde vertegenwoordiging. Niet op seksistische of ideologische gronden, maar omdat ik principieel dergelijke ingrepen door de overheid op de vrijheid van vereniging en vergadering afkeur.”

De Vrouwenraad lanceerde donderdag de gastweblog ‘Beslist Feminist’. Met de weblog wil de organisatie het publieke beeld van feminisme op een positieve manier reclaimen. “Met de blog geven wij het woord aan een heel gevarieerde groep gastbloggers – mannen en vrouwen – die deze visie onderschrijven, elk vanuit hun eigen leefwereld, werkterrein of ervaring.’

‘Zij zeggen wat het feminisme voor hen concreet betekent, waarom zij feminist (geworden) zijn en dat belangrijk vinden, ze vertellen over hun rolmodellen, favoriete boeken of films, halen persoonlijke herinneringen of anekdotes op, zeggen wat er nog schort aan onze samenleving. Kortom via deze gastbijdragen krijgen we een heel breed en gevarieerd beeld over het eigentijds feminisme”, aldus nog de Vrouwenraad.

Leverden nog onder meer een bijdrage voor de blog: Wouter Beke, John Crombez, Meyrem Almaci, Magda De Meyer, Petra De Sutter en Liesbeth Homans. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content