Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde liveblog

Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Niet-benoemde burgemeesters Kraainem en Linkebeek naar de Kamer

Veronique Caprasse en Damien Thiéry, de niet-benoemde 'aangewezen' burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem en Linkebeek, zijn beiden verkozen tot lid van de Kamer. Caprasse kaapte in de kieskring Brussel-Hoofdstad de tweede FDF-zetel weg na Olivier Maingain. Thiéry werd verkozen op de door Didier Reynders aangevoerde MR-lijst. Voor Thiéry, die eind 2013 overstapte van FDF naar MR, is het zijn 2e mandaat als Kamerlid.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Guy Verhofstadt Europees stemmenkampioen (531.030)

Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) is de stemmenkampioen van de Belgische kandidaten voor het Europees Parlement. De lijsttrekker haalde 531.030 voorkeurstemmen, zo blijkt na telling van alle stemmen. Marianne Thyssen (CD&V) kreeg 340.026 bolletjes achter haar naam, Louis Michel (MR) 264.550.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Elio Di Rupo populairste Franstalige politicus met 181.964 stemmen

Uittredend premier Elio Di Rupo (PS) is de populairste Franstalige politicus. Op de Kamerlijst staat hij op één met 181.964 voorkeurstemmen en een penetratiegraad van 24,64 procent. In de assemblee moet hij enkel N-VA-voorzitter Bart De Wever laten voorgaan met 314.650 stemmen en een penetratiegraad van 27,56 procent.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

2.000 stemmen betrokken bij informaticaprobleem

Het informaticaprobleem waardoor het tot dinsdagavond wachten was op de resultaten van de verkiezingen in 22 kantons, heeft geen invloed gehad op de zetelverdeling. Dat bleek tijdens een persconferentie op Binnenlandse Zaken, waar experten meer duiding gaven bij de oorsprong van de bug. Alles samen bleken zowat 2.000 stemmen te zijn betrokken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Christendemocraten blijven grootste in Duitse gemeenschap

De christendemocratische CSP blijft met 24,87 procent de grootste partij in het parlement van de Duitse gemeenschap. Ondanks een verlies van meer dan 2 procent behoudt de partij haar zeven zetels. Dat is er nog maar één meer dan ProDG (Pro Duitse Gemeenschap), dat twee zetels bijwint (22,20%, +4,71).

De socialistische SP blijft in stemmen de derde grootste fractie (16,08%, -3,13) maar verliest één zetel zodat ze net als de liberale PFF (15,54%, -1,98) nog vier zetels heeft.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Verschil in stijl tussen koning Filip en koning Albert is opmerkelijk'

Koning Filip heeft veel meer voeling met de huidige generatie politici dan zijn vader Albert. Dat is te horen bij verschillende analytici. 'De koning wil tonen dat er efficiënt wordt gewerkt.'

Lees ook: 'Koning Filip heeft veel meer voeling met deze generatie politici'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Wever ontvangt morgen Franstalige partijvoorzitters in Senaat

Informateur Bart De Wever start morgen zijn verkennende gesprekken met de voorzitters van de Franstalige partijen, in het kader van de opdracht waarmee de koning hem eerder op de dag heeft belast. De Wever ontvangt de voorzitters in de salons van de Senaat, te beginnen met de PS, de grootste partij uit het zuiden van het land.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Gerolf Annemans: 'Wie rancune heeft, moet niet aan politiek doen'

Bart De Wever heeft Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans ontvangen. Die had naar eigen zeggen een goed gesprek met de voorzitter van de partij die met het gros van zijn kiezers is gaan lopen. "Wie rancune heeft, moet niet aan politiek doen".

Vlaams Belang leed een grote verkiezingsnederlaag en zakt in het Vlaams Parlement van 21 naar zes zetels. In de Kamer verloor Vlaams Belang negen van de twaalf zetels. "In de politiek moet je grootmoedig zijn. De Wever heeft ooit het omgekeerde meegemaakt en wie weet kunnen de rollen ooit nog omkeren", zei Annemans.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wouter Van Besien: 'Belangrijke punten zoals overkapping Antwerpse ring, op tafel gelegd'

Bart De Wever heeft zijn gesprek met Groen-voorzitter Wouter Van Besien afgerond. Van Besien zei dat hij een aantal belangrijke punten voor zijn partij op tafel heeft gelegd, zoals het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg en de overkapping van de Antwerpse ring.

De Groen-voorzitter beseft dat zijn partij niet de eerste keuze is van De Wever. "Al voor de verkiezingen heeft hij zijn voorkeur voor CD&V en Open VLD laten blijken."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

In beeld: op bezoek bij de koning

Koning Filip nodigde traditiegetrouw alle partijvoorzitters uit na de verkiezingen. Opvallend: zowel Groen-voorzitter Wouter Van Besien als Peter Mertens (PVDA) trokken te voet naar het paleis.

Bekijk hier hoe koning Filip de verschillende partijvoorzitters ontving

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Waalse regering neemt ontslag op 9 juni

De Waalse regering zal haar ontslag aanbieden op 9 juni, de avond voor de eedaflegging van het nieuwe parlement. Dat werd vernomen op het kabinet van Waals minister-president Rudy Demotte (PS).

Het nieuwe Waalse parlement legt op 10 juni de eed af. Het parlement van de Franse gemeenschap doet dat een week later, op 17 juni. Vlaams minister-president Kris Peeters bood maandag al het ontslag van de Vlaamse regering aan

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Stuurt De Wever Homans het veld in?'

"Bart De Wever heeft er als informateur een job bijgekregen," zegt VTM NIEUWS-reporter Dirk Van den Bogaert aan het Vlaams parlement. "Het wordt kort dag voor hem. Bovendien is het maar de vraag of hij zijn functie als informateur zal combineren met het vormen van een Vlaamse regering."

"In N-VA-kringen was te horen dat hij die twee effectief zou combineren, maar ik denk eerder dat hij Liesbeth Homans, of Geert Bourgeois zal uitsturen en zelf alles zal superviseren", aldus Van den Bogaert.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Wever hervat Vlaamse gesprekken met Wouter Van Besien (Groen)

Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw werd ontvangen door de koning, hervat hij de gesprekken met de Vlaamse voorzitters voor een Vlaams bestuursakkoord om 14 uur. Eerst is Wouter Van Besien (Groen) aan de beurt.

Blijft de vraag of De Wever na deze gesprekken de verdere onderhandelingen op Vlaams niveau zal blijven leiden. De N-VA-voorzitter is immers door de koning aangesteld als federaal informateur.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koning Filip wil er vaart achter zetten

Koning Filip lijkt er duidelijk vaart achter te willen zetten. Meteen na het afronden van zijn eerste gespreksronde met de partijvoorzitters nodigde de koning N-VA-voorzitter Bart De Wever uit op het paleis. De Wever moest van een gaatje tussen zijn eerste verkennende gesprekken op Vlaams niveau gebruikmaken om naar de overkant van het Paleizenplein te trekken. Het onderhoud op het paleis duurde niet lang. De koning belastte De Wever met een informatieopdracht.

Het is nu afwachten hoe De Wever zijn rol als informateur zal aanpakken. De koning verwacht alvast volgende week dinsdag een "vorderingsverslag".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Bart De Wever is aangesteld als informateur

N-VA-voorzitter Bart De Wever is door koning Filip aangesteld als informateur. De koning heeft De Wever "belast met een informatieopdracht om na te gaan onder welke voorwaarden snel een regering tot stand gebracht kan worden", luidt het in een persbericht van het koninklijk paleis.

Volgens het paleis heeft De Wever de opdracht aanvaard. "Hij zal op dinsdag 3 juni een vorderingsverslag uitbrengen aan de Koning", meldt het paleis.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Benieuwd of N-VA verregaande belastinghervorming kan en durft doorvoeren'

Knack magazine vroeg aan 25 mensen hun mening over de verkiezingen van 25 mei.

Volgens fiscaal expert Michel Maus zijn diepgravende fiscale ingrepen enkel mogelijk wanneer de federale en regionale coalities elkaar aanvullen.

Tine Van Rompuy van PVDA+ zegt dan weer dat de rechtse meerderheid die in de steigers lijkt te staan, voor de gewone man zeer slecht nieuws is.

Lees de reacties van Michel Maus en Tine Van Rompuy.

In Knack van deze week leest u 25 andere reacties van evenveel interessante mensen. Jörgen Oosterwaal: 'Verkiezingsnieuws moet een plezier zijn om te lezen, geen karwei'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Reynders heeft 'geen exclusieven', maar wil 'liever zonder N-VA'

BELGA
© BELGA

Op de RTBF zegt Didider Reynders (MR) dat hij geen enkel formatiescenario uitsluit, maar wel bij voorkeur een regering met sterk sociaaleconomisch programma vormt zonder N-VA.

'Er zijn verschillende mogelijkheden. De regeringspartijen zijn gegroeid. Langs Vlaamse kant hebben ze nu zelfs een meerderheid, wat voorheen niet het geval was.'

Hoewel hij erna zou zeggen dat hij geen exlusieven stelt, zei de MR-topper dat hij 'bij voorkeur zonder de N-VA, zoals ik altijd gezegd heb' een regering vormt.

Wat met de huidige coalitie? 'De partijen hebben hun meerderheid behouden. In Vlaanderen is de meerderheid van deze partijen zelfs nog vergroot. Een tripartite is dus één van de mogelijkheden, een mogelijkheid die ons zou toelaten om snel te handelen.'

Doordat de MR winst boekt ten opzichte van de PS is Reynders ambitieus, schrijft ook deredactie.be: 'We zullen proberen om in de meerderheid te zitten, met zo'n vooruitgang. We zijn de enige partij met zo'n grote vooruitgang.'

Reynders, en vooral zijn voorzitter Charles Michel, hebben zich in de campagne meermaals uitgesproken tegen coalities met de N-VA. Toch zijn er inhoudelijk wat het sociaaleconomische betreft zeker raakvlakken. Een rechtse regering met CD&V, N-VA, Open VLD en MR heeft in de Kamer een meerderheid, maar geen Franstalige meerderheid in de regering. Het is weinig waarschijnlijk dat MR in zo'n coalitie stapt, aangezien het dan op haar eentje een enorme Franstalige oppositie moet weerstaan.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Met of zonder N-VA: Peeters houdt zich best aan zijn slogan 'Een sterk Vlaanderen in een sterk land

Exclusief gedecentraliseerde bevoegdheden kunnen effectief zorgen voor een beter gefinetuned beleid, maar volstaan niet, schrijft Vickie Dekocker (KUL). 'De combinatie van het regionale niveau, de sector en het bedrijfsniveau is noodzakelijk.'

Lees: 'Met of zonder N-VA: Peeters houdt zich best aan zijn slogan 'Een sterk Vlaanderen in een sterk land'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vlaamse gesprekken begonnen: Peeters en Beke bij De Wever

Bart De Wever (N-VA) is dinsdagmorgen in het Vlaams Parlement begonnen met de eerste verkennende gesprekken voor het sluiten van een nieuw Vlaams bestuursakkoord. De eerste gesprekspartners zijn CD&V-voorzitter Wouter Beke en CD&V-boegbeeld Kris Peeters.

Voor aanvang van het gesprek zeiden de CD&V'ers dat ze simultaan zo snel mogelijk een Vlaamse als federale regering willen. Van een getrapte aanpak, waarbij de federale regeringsvorming zou moeten wachten tot er een Vlaamse regering gevormd is, wijzen ze af, zeiden ze maandag na afloop van het CD&V-partijbestuur al.

Na Beke en Peeters komen Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A), Wouter Van Besien (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en ondervoorzitter Ben Weyts (N-VA) op gesprek.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Koning zet consultaties voort met Groen en PVDA+

Koning Filip zet dinsdag zijn reeks consultaties met partijvoorzitters voort. Dinsdagochtend werd de spits afgebeten door Groen-voorzitter Wouter Van Besien.

Later op de dag volgen nog de partijvoorzitters die maandag nog niet aan de beurt kwamen. Peter Mertens is onderweg, met de trein, laat hij via zijn Facebookpagina weten.

Maandag had de koning al gesprekken met Bart De Wever (N-VA), Paul Magnette en premier Elio Di Rupo (PS), Charles Michel (MR), Benoît Lutgen (cdH), Gwendolyn Rutten (Open Vld), Bruno Tobback (SP.A) en Wouter Beke (CD&V).

Het is afwachten of de koning dinsdag al iemand een opdracht geeft met het oog op de vorming van een federale coalitie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Behaalde burgemeester Ham slechts 42 stemmen?

Dirk De Vis, burgemeester van de Limburgse gemeente Ham, behaalde volgens de officiële resultaten slechts 42 voorkeurstemmen in zijn gemeente. "Dat kan niet, er moet iets misgelopen zijn", aldus De Vis, die bij de gemeenteraadsverkiezingen nog meer dan 1.600 voorkeurstemmen behaalde. Hij eist nu dat er wordt nagekeken of er fouten werden gemaakt, en wil desnoods nieuwe verkiezingen.

De Vis is ervan overtuigd dat er een vergissing is gebeurd. Volgens hem hebben meerdere kandidaten uit Ham bitter weinig stemmen, ook van andere lijsten dan van zijn CD&V. Zelf haalt hij volgens de telling van Binnenlandse Zaken, als burgemeester maar 42 voorkeurstemmen in Ham. Zijn partij zou 1.200 stemmen hebben behaald op een totaal van 8.000, wat De Vis eveneens onwaarschijnlijk acht. Hij wil nu alles laten uitzoeken. Als dat niet tot een afdoend antwoord leidt, wil de burgemeester dat er nieuwe verkiezingen komen in Ham.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kamerlijst Luik: PS verliest nog zetel aan MR

In de kieskring Luik is de PS op de valreep nog een zetel verloren aan MR. Dat blijkt uit de publicatie van de volledige resultaten. Tot maandagavond leek het erop dat de PS 6 zetels zou halen in Luik, maar de Franstalige socialisten verliezen op de valreep toch een zetel aan MR, meer bepaald aan Gilles Foret.

Door het kantelen van de zetel zou de PS in de Kamer uitkomen op 23 zetels (-3) en MR op 20 zetels (+2). De rest van de zetelverdeling blijft ongewijzigd: N-VA 33 (+6), CD&V 18 (+1), Open VLD 14 (+1), SP.A 13 (=), CDH 9 (=), Groen 6 (+1), Ecolo 6 (-2), PTB-GO! 2 (+2), FDF 2 en PP 1 (=).

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kamerlijst Oost-Vlaanderen: N-VA grootste, Alexander De Croo stemmenkampioen

BELGA
© BELGA

Meer dan een dag na het sluiten van de stembussen zijn de volledige resultaten voor de Kamer in Oost-Vlaanderen bekendgemaakt. N-VA is de grootste, Open VLD en CD&V volgen. Stemmenkampioen is Alexander De Croo.

Fatma Pehlivan verzekert voor SP.A de derde zetel (status quo), bij Groen haalt Evita Willaert een tweede binnen.

Bekijk hier alle Oost-Vlaamse zetels.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Slechte budgettaire vooruitzichten voor Vlaams informateur Bart De Wever

Het Vlaamse tekort loopt in 2016 op tot 1,3 miljard euro, zo blijkt uit het rapport dat de Vlaamse administratie overhandigde aan N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. Dat schrijft zakenkrant De Tijd. De Vlaamse coalitie die nog gevormd moet worden, staat nu dus al voor krappe financiële tijden.

In het rapport zet de Vlaamse administratie de budgettaire krijtlijnen tot 2019 uit. In 2015 loopt het begrotingstekort op tot 1 miljard euro, in 2016 tot 1,3 miljard. Dat is bijna 600 miljoen euro hoger dan gedacht, weet De Tijd. Die 1,3 miljard euro zal dus moeten bespaard worden (op een budget van in totaal 38 miljard euro), nadat de ontslagnemende regering Peeters II al 2 miljard euro bezuinigde.

In het rapport is nog geen rekening gehouden met nieuwe uitdagingen. Die zijn niet min in Vlaanderen, denk aan de wachtlijsten in de zorg en de scholenbouw. Er waren plannen om 200 scholen te bouwen, maar dan wel via een pps-constructie. Dat betekent dat die plannen uit de begroting konden gehouden worden. Daar gaat Eurostat echter niet mee akkoord, en dus zullen die plannen volgens De Tijd wegen op de begroting.

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Bart De Wever heeft de formatie al verloren'

Professor Bart Maddens (KUL) zegt in De Standaard dat het verkiezingsresultaat van de N-VA 'de ergste nachtmerrie voor de partij' is en 'een koude douche vanuit Vlaams-nationalistisch oogpunt'

Bart De Wever heeft nu twee opties, denkt hij: 'Ofwel doet hij heel veel toegevingen, ofwel komt er erg snel een regering zonder de N-VA.'

Lees: 'Ik denk dat De Wever de formatie al verloren heeft.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Wever als nieuwe premier is geen must voor Vlaming

Eén dag na de verkiezingen wil een meerderheid van de Vlamingen dat de N-VA deel moet uitmaken van zowel de Vlaamse als de federale regering. Maar het is geen must dat De Wever ook de nieuwe premier wordt. Dat blijkt uit een enquête van Ivox, in opdracht van VTM NIEUWS.

Bekijk video: Vlaming wil N-VA in beide regeringen

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Magnette en Onkelinx gaan initiatief nemen voor Wallonië en Brussel

PS-voorzitter Paul Magnette en de Brusselse PS-voorzitster Laurette Onkelinx laten verstaan dat ze binnenkort initiatieven willen nemen voor de vorming van een Brusselse en Waalse regering. Ze willen een "progressief project" tot stand brengen. De PS blijft er wel bij dat de federale en regionale regeringsvorming parallel zou moeten verlopen.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog steeds niet alle resultaten door computerproblemen

Ruim 24 uur na het sluiten van de stembussen zijn nog steeds niet alle resultaten bekend. Door informaticaproblemen blijven de voorkeurstemmen uit in Brussel.

Naast de problemen in Brussel is het ook wachten op de definitieve resultaten voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Volgens de laatste stand van zaken neemt SP.A alsnog een zetel over van N-VA, waardoor Fatma Pehlivan verkozen is, en niet Joris Nachtergaele (N-VA).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

CD&V: 'Als N-VA ons uitnodigt, willen we serieus meewerken aan zoektocht naar werkbare coalitie'

Volgens CD&V-boegbeeld Kris Peeters en voorzitter Wouter Beke ligt de bal in het kamp van N-VA. 'De grootste partij is na de verkiezing aan het woord.' Beide mannen verzetten zich tegen een 'getrapte' aanpak, waarbij de federale regeringsvorming moet wachten tot na de samenstelling van een Vlaamse regering.

Lees ook: CD&V: 'Als N-VA ons uitnodigt, willen we serieus meewerken aan zoektocht naar werkbare coalitie'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Ik zie 2 scenario's: N-VA op alle niveaus of klassieke tripartite' (De Wever)

"Ik zie twee scenario's: ofwel een regering met de N-VA op alle niveaus, wat ik wil en ik weet met wie ik moet praten. Ofwel het scenario waarvan ik denk dat de PS het wil: de klassieke tripartite." Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens een debat in Terzake.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten benadrukte dat haar partij, samen met de Franstalige liberalen van de MR, bij de winnaars hoort. "Dat is een signaal waar je niet omheen kan kijken. De kiezer smaakt de liberale recepten." De socialistische familie gaat erop achteruit, sneerde ze naar SP.A-voorzitter Bruno Tobback. De SP.A-voorman merkte op dat zijn partij in de Kamer geen zetels verloren heeft.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien merkte op dat twee derde van de Vlamingen niet op N-VA heeft gestemd.

Alle partijen vinden dat het initiatief bij N-VA ligt. De Wever zei dat zal moeten blijken of die eer ook een genoegen zal zijn. "Ik kan mij wel inbeelden dat er sommigen zijn die stilletjes al denken: stuur die maar vooruit en laat die maar mislukken, dan landen we op een tripartite."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

SP.A scoort erg slecht in Leuven, thuishaven van Bruno Tobback

Met 13,87 procent (-3,36 procent) voor de Kamer en 13,77 procent (-5,66 procent) voor het Vlaams parlement haalt de SP.A in het kanton Leuven, de thuishaven van partijvoorzitter Bruno Tobback, het slechtste resultaat van de voorbije verkiezingen.

Dit kanton omvat de stad Leuven en aangrenzende gemeenten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven, dat de helft van de kiezers omvat, was de SP.A in 2012 nog goed voor 31,4 procent (-6,7 procent).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Wever ontvangt morgen Vlaamse partijvoorzitters

Ter voorbereiding van een nieuw Vlaams bestuursakkoord heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdag in het Vlaams Parlement een eerste gesprek met de Vlaamse partijvoorzitters. Vanaf tien uur ontvangt hij elke voorzitter afzonderlijk. CD&V-voorzitter Wouter Beke mag de spits afbijten.

Om 10.45 uur komt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt. Om 11.30 uur is het aan Bruno Tobback (SP.A). Na de middag, om 13.30 uur gaat Wouter Van Besien langs bij De Wever, om 14.15 uur mag ook Gerolf Annemans van Vlaams Belang op gesprek. Het laatste gesprek van de dag is voor Ben Weyts, ondervoorzitter van de N-VA.

"Iedereen gunt mij de eer om het initiatief te nemen. De vraag is: wordt deze eer ook een genoegen. Sommigen zeggen nu al dat het geen genoegen zal worden", zegt De Wever in Terzake. Waarop SP.A-voorzitter Bruno Tobback, insinueert dat hij nu al excuses zoekt voor een mogelijke mislukking.

"Ze beginnen nu al te praten over potentiële mislukkingen en ze in mijn schoenen te schuiven. Het spel is begonnen", aldus De Wever.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ook Bruno Tobback (SP.A) en Wouter Beke (CD&V) ontvangen door koning

Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback en CD&V-voorzitter Wouter Beke werden door koning Filip ontvangen. Dat meldt het Paleis.

Onder meer PVDA-voorzitter Peter Mertens wordt morgen voor een audiëntie op het paleis verwacht.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Joëlle Milquet: 'Zonder plan Wathelet hadden we ruim gewonnen'

CDH-voorzitter Benoît Lutgen relativeert de verkiezingsoverwinning van N-VA in Vlaanderen, waar de partij van Bart De Wever ongeveer 30% haalde. "De N-VA boekt inderdaad een belangrijke score, maar N-VA en Vlaams Belang samen zijn minder groot dan in 2010", zei Lutgen.

"Het CDH is globaal tevreden over het resultaat en vindt dat het dossier van het vliegtuiglawaai niet te veel gewogen heeft op het resultaat in Brussel ondanks de onwaarheden en insinuaties", zei staatssecretaris Melchior Wathelet.

Partijgenoot en vicepremier Joëlle Milquet zei dan weer dat haar partij "goed heeft stand gehouden in Brussel, ondanks de vergissing van het plan van Wathelet. Zonder dat plan, hadden we ruim gewonnen", klonk het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels burgemeester vindt dat PS en SP.A aan zet zijn

Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn de socialisten aan zet bij de vorming van een federale regering "aangezien we de grootste familie zijn". Dat zei hij tijdens een PS-bijeenkomst in Brussel.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Eric Van Rompuy (CD&V): 'Verkiezing Kamer is bekroning van carrière'

De 64-jarige Eric Van Rompuy is bijzonder opgetogen met zijn verkiezing tot federaal volksvertegenwoordiger. "Ik heb heel graag in het Vlaams Parlement gezeten, maar ik vind dat de uitdagingen in de Kamer de volgende maanden groter zijn. Ik denk dat ik als debater ook wat meer vuur kan brengen in de CD&V-fractie en beschouw de komende vijf jaar in de Kamer als de bekroning van mijn politieke carrière", aldus Van Rompuy.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koning ontvangt Charles Michel (MR), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Benoît Lutgen (CDH)

Na Bart De Wever (N-VA), Paul Magnette en Elio Di Rupo (PS) heeft koning Filip MR-voorzitter Charles Michel, CDH-voorzitter Benoît Lutgen en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten ontvangen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Daniel Termont (SP.A) staat zitje af aan Joris Vandenbroucke

De Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) zal zijn zitje in het Vlaams Parlement niet opnemen. Dat heeft hij laten weten via Twitter. Dat betekent dat eerste opvolger Joris Vandenbroucke terugkeert naar het halfrond.

"Ik ben rechtstreeks verkozen voor Vlaams Parlement, maar blijf 100 % burgemeester voor en ten dienste van de Gentenaars. Ik cumuleer niet", aldus Termont.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Karel De Gucht (Open Vld) laat zetel over aan Philippe De Backer

"Karel De Gucht is niet van plan van gedacht te veranderen." Hij zal met andere woorden zijn mandaat als commissaris voor Handel uitdoen, waardoor de derde Open Vld-zetel in het Europees Parlement aan Philippe De Backer zal toekomen.

Dat bevestigt de woordvoerder van De Gucht maandag. Annemie Neyts herhaalt dan weer dat ze in de loop van de legislatuur "de fakkel doorgeeft".

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Peeters biedt om 16.30u het ontslag van de Vlaamse regering aan bij parlementsvoorzitter Jan Peumans

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gaat maandag om 16.30u het ontslag van de Vlaamse regering aanbieden bij Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement. Daarna is ook de Vlaamse regering in lopende zaken, tot er een nieuwe Vlaamse regering is gevormd.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Elio Di Rupo en Paul Magnette verlaten koninklijk paleis

Na Bart De Wever waren PS'ers Elio Di Rupo en Paul Magnette aan de beurt bij de koning. Ze zijn intussen alweer vertrokken. Zij kwamen met twee: Elio Di Rupo als voorzitter en Paul Magnette als waarnemend voorzitter. Eerder was Di Rupo als premier al langs geweest om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Koning Filip wil maandagnamiddag en dinsdagvoormiddag de voorzitters van alle democratische partijen zien met zetels in de Kamer. Om iets voor half vier was MR-voorzitter Charles Michel alweer aan de beurt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Paul Magnette bij koning

Bart De Wever heeft het koninklijk paleis verlaten, na een half uur audiëntie met de koning.

Nu is PS-voorzitter Paul Magnette aan de beurt.

De koning zal alle democratische partijen ontvangen, in volgorde van het aantal zetels dat ze behaalden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vlaams Belang houdt in oktober voorzittersverkiezingen na barslechte uitslag

De erg slechte uitslag van het Vlaams Belang bij de verkiezingen zet een en ander in gang. In oktober kiest de extreemrechtse partij een nieuwe voorzitter en er wordt intern een analyse gemaakt.

De resultaten waren voor Vlaams Belang 'barslecht', zo reageerde Annemans op de verkiezingsdag.

In het Vlaams parlement verloor het 9,4% om op 5,9% uit te komen. In de Kamer hetzelfde resultaat, een verlies van 6,7%.

N-VA start meteen met vorming Vlaamse regering

N-VA wil snel starten met de vorming van een Vlaamse regering. Het wil vandaag al "potentiële partners" contacteren en dinsdag coalitiegesprekken starten. Op federaal niveau ligt het initiatief bij de koning.

Bart De Wever is om 14u ontvangen door de koning.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Maddens: 'N-VA miste afspraak met geschiedenis en zal moeten smeken bij CD&V'

De N-VA heeft zijn rendez-vous met de geschiedenis gemist, schrijft Bart Maddens (KUL) in zijn opiniebijdrage op DeRedactie.be.

'Ondanks haar triomf kan N-VA geen breekpunten formuleren. N-VA zal integendeel op beide knieën moeten smeken bij CD&V om mee te mogen regeren. Pijnlijk.'

Lees: 'N-VA miste afspraak met geschiedenis en zal moeten smeken bij CD&V'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

SP.A-toppers over Bruno Tobback: 'We gaan geen bijltjesdag houden'

Verschillende SP.A-kopstukken behouden het vertrouwen in hun partijvoorzitter Bruno Tobback. 'Ik zou niet weten waarom niet.'

'We gaan geen bijltjesdag houden', stelde Monica De Coninck. Wat regeringsdeelname betreft, wijzen de meeste tenoren erop dat SP.A niet aan zet is, al meent Gents burgemeester Daniël Termont dat de socialistische familie, als grootste van het land, op federaal niveau 'haar verantwoordelijkheid moet nemen'.

Lees: SP.A-toppers over Bruno Tobback: 'We gaan geen bijltjesdag houden'

BELGA
© BELGA
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Buitenlandse media: 'België, het verscheurde land'

De buitenlandse media stellen België de dag na de verkiezingen voor als een verscheurd land. 'In België dreigt een nieuw wereldrecord kabinetten formeren.'

Lees: Buitenlandse media: 'België, het verscheurde land'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bart De Wever: 'Wij mogen en zullen het initiatief nemen in Vlaanderen'

De verklaring van Bart De Wever:

'Nooit gedacht dat we zo'n eclatante overwinning konden boeken. We beseffen dat we behoedzaam moeten handelen, want de situatie is complex. We gaan gesprekken voeren met potentiele partners, niet via de media en niet met de media.

Wij mogen en zullen het initiatief nemen in Vlaanderen. Hopelijk kunnen we morgen al de eerst vergaderingen voeren, teneinde de Vlaamse regering zo snel mogelijk te vormen.

Federaal wachten we op het initiatief van de koning. De afspraak ligt vast. Ik weet niet wat het inzicht is van de soeverein. Dat is afwachten.'

BELGA
© BELGA
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

N-VA wil morgen starten met formatiegesprekken op Vlaams niveau. Federaal wordt gewacht op de audiëntie op het paleis.

N-VA wil morgen starten met formatiegesprekken op Vlaams niveau. Federaal wordt gewacht op de audiëntie op het paleis. Dadelijk meer.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

PS en cdH pakken nog drie zetels af van MR in de Kamer, Groen eentje van sp.a (98% geteld)

Met ruim 98 procent van de bureaus geteld, blijkt de PS plots nog twee zetels af te snoepen van grote concurrent MR. Ook Ecolo pakt er nog eentje af. De socialisten komen voorlopig uit op 25 zetels, de liberalen op 18. Toen 87 procent gestemd was, stond de tussenstand nog op 23-21.

Aan Vlaamse kant haalt Groen in Oost-Vlaanderen nog een zetel op sp.a

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Koning Filip maakt deze namiddag agenda consulaties bekend - Peter Mertens eerste

Koning Filip maakt in de loop van de namiddag zijn agenda voor de consultaties met de partijvoorzitters bekend.

Peter Mertens van PVDA+/PTB heeft het eerste telefoontje gekregen. Hij mag vanavond naar Laken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De nieuwe federale parlementsleden: van Bart De Wever (314.650) tot Marijke Dillen (5.379)

Bart De Wever pakte het meest federale voorkeurstemmen: 314.650. Marijke Dillen is hekkensluiter van de nieuwe parlementsleden met 5.379 stemmen. Een overzicht.

Lees: De nieuwe federale parlementsleden: van Bart De Wever (314.650) tot Marijke Dillen (5.379)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De nieuwe Vlaamse parlementsleden: van Liesbeth Homans (163.502) tot Lionel Bajart (23)

Liesbeth Homans is stemmenkampioen van de 124 nieuwe Vlaamse parlementsleden met 163.502. Dat het ook met een pak minder kan, bewijst Lionel Bajart: hij komt met 23 stemmen binnen.

Lees ook: De nieuwe Vlaamse parlementsleden: van Liesbeth Homans (163.502) tot Lionel Bajart (23)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Peter Mertens mag vanavond langs bij koning Filip

Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, heeft al een telefoontje van het paleis gekregen dat hij vanavond bij de koning verwacht wordt voor een onderhoud.

Hoewel Mertens in Antwerpen net niet de kiesdrempel haalde, is de PVDA/PTB met acht verkozenen in Franstalig België de nieuwkomer op het politieke toneel. Het zijn de eerste zetels in het bestaan van de Partij van de Arbeid.

De uitgesproken Belgische partij heeft nu twee vertegenwoordigers in de kamer, twee in het Waals parlement en vier in het Brussels parlement.

Nationaal woordvoerder Raoul Hedebouw, die vanuit de provincie Luik verkozen is als kamerlid, benadrukt het nationale karakter van de partij: "De eerste boodschap die we aan de koning willen brengen, is dat er voor het eerst sinds 33 jaar opnieuw een nationale partij in het federaal parlement zetelt."

Samen met zijn collega-kamerlid Marco Van Hees plant Hedebouw nog voor de zomer een rondje van alle Belgische provinciehoofdsteden. "We zullen in het parlement de werkende klasse uit heel België vertegenwoordigen. Van de dokwerkers in Gent en Antwerpen tot de staalarbeiders in Luik en Charleroi", zegt de Luikenaar met Vlaamse ouders in perfect Nederlands.

"Peter strandt op 0,3 procent van de kiesdrempel. Het kan alleen in België dat je met 26.000 voorkeurstemmen niet verkozen raakt", zegt Hedebouw over het resultaat van Peter Mertens in Antwerpen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Premier Elio Di Rupo dient onstlag van de regering in bij koning Filip

Uittredend premier Elio Di Rupo is aangekomen op het paleis, waar hij het ontslag van zijn regering zal indienen aan koning Filip, zoals de traditie het wil.

De regering gaat nu de periode van lopende zaken in, in afwachting van een nieuwe regering.

Koning Filip zal hierna beginnen met zijn consultaties van partijvoorzitters.

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Verkiezingswinst levert N-VA 4 miljoen euro extra op

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Het wordt een bijzonder lastige klus voor Bart De Wever'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

VTM verkiezingsuitzending haalt meer dan 2 miljoen kijkers

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Pol Van Den Driessche niet verkozen: 'Dat is even slikken'

Pol Van Den Driessche heeft op een haar na een plaatsje in de Kamer gemist. De lijstduwer haalde 22.458 voorkeurstemmen, maar moet door het kiessysteem de zetel laten aan An Capoen. "Dat is even slikken, maar ik ben blij met de goede score van de partij."

Pol Van Den Driessche leek zondagavond helemaal terug. Hij loodste zijn boegbeeld Geert Bourgeois op een triomfantelijke manier binnen in de verzamelplaats in Roeselare en kreeg meteen de handen van alle militanten op elkaar.

Toen wist hij echter nog niet dat hij niet verkozen zou raken. "Het tij is pas laat gekeerd. Ik ben wat ontgoocheld. Jammer dat ik die zetel niet haal, maar ik stond ook op een moeilijke plaats. We gaan nu terug onze rug rechten."

Van Den Driessche kan zich wel optrekken aan een hoog aantal voorkeurstemmen. "Ik moet enkel lijsttrekker Brecht Vermeulen laten voorgaan, dus we kunnen spreken van een fantastische comeback", aldus Van Den Driessche.

Ook al is er geen plaats in de Kamer voor de Bruggeling, toch breken er drukke tijden aan. "Ik ben nog steeds communicatieadviseur voor onze voorzitter Bart De Wever, dus we blijven zeker druk in de weer."

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

PS: 'Wij zijn beleefde mensen en gaan luisteren naar de vragen van de informateur'

'Wij zijn beleefde mensen en gaan luisteren naar de vragen van de informateur. Wij boycotten niemand die belast wordt met een koninklijke opdracht.' Dat zei PS-kopstuk André Flahaut op Bel-RTL in een reactie op de verkiezingsuitslag van N-VA.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

1250 stemfies in bikini of zwembroek

Lees ook: Feest in het stemhokje, de 22 beste stemfies

Meer dan 1.250 mensen hebben een "stemfie", een foto van zichzelf in het stemhokje, in zwemkledij getrokken en op Facebook geplaatst, in de hoop een reis te winnen bij touroperator Neckermann. Tien mensen kregen een duoticket naar Turkije of Marokko, aldus woordvoerder Baptiste van Outryve.

Wie ging stemmen in zwemkledij en in het stemhokje een foto van zichzelf maakte, maakte kans om nog voor een week naar Turkije of Marokko te vertrekken.

"De mensen moesten de foto posten en om 11.00 uur via de telefoon laten weten dat ze een foto online hadden geplaatst", aldus van Outryve, die spreekt van een zeer succesvolle actie.

"Rond 11.00 uur hadden we op een bepaald moment 62 mensen in de wachtrij aan de telefoon." "Stemfies" zijn in ons land officieel verboden, maar de FOD Binnenlandse Zaken liet voor de verkiezingen al weten dat de kans klein is dat voor de foto's boetes worden uitgedeeld.

Talrijke mensen, onder wie ook verschillende politici, plaatsten dan ook foto's van zichzelf in het stemhokje op de sociale netwerksites.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Johan Van Overtveldt (N-VA): 'Dat winnaar op zijn tellen moet letten, weerklinkt na elke verkiezing'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'De grootste zijn betekent helemaal niet dat men erbij moet zijn'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Steen Vanackere verliest Europese zetel voorlopig aan Karel De Gucht

De strijd tussen CD&V en Open Vld voor de laatste Belgische zetel in het Europees Parlement is ongemeen spannend. Vannacht zag het er nog naar uit dat ex-minister Steven Vanackere voor CD&V een derde zetel zou binnenhalen, intussen is eurocommissaris Karel De Gucht ermee aan de haal voor Open Vld.

Met ruim 95 procent van de kiesbureaus geteld, haalt Open Vld 20,26 procent van de Vlaamse stemmen binnen, CD&V staat op 20,07 procent. In zetels uitgedrukt betekent dat twee zetels voor CD&V (Marianne Thyssen en Ivo Belet) en drie voor de Vlaamse liberalen (Guy Verhofstadt, Annemie Neyts en Karel De Gucht).

Steven Vanackere reageerde al op Twitter: "Het zou pas een nederlaag zijn geweest als ik het niet geprobeerd had. Hartelijk dank aan al wie me heeft gesteund." Uit de Duitstalige gemeenschap zijn nog steeds geen resultaten binnen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bruno Tobback gelooft niet in oppositiekuur

"Ik geloof niet in een oppositiekuur als wellness die moet dienen om je partij beter te maken." Dat zei sp.a-voorzitter Bruno Tobback in De Ochtend op Radio 1. Volgens Tobback is er binnen de partij ook geen discussie over zijn positie als voorzitter.

"Ik ben best tevreden en op zijn minst zeer opgelucht", zei Bruno Tobback, die met zijn partij licht verloor op het federale niveau en iets duidelijker op het Vlaamse. "Het heeft er veel erger uitgezien, twee jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen."

"We hebben geen eisen te stellen, maar je moet niet meedoen aan de verkiezingen als het niet je ambitie is om te regeren", stelde hij. "Ideeën in de praktijk brengen die je niet in de eerste plaats in de oppositie. Maar als het zich aandient: met veel goesting."

Volgens Tobback is er op dit moment binnen de partij geen discussie over zijn positie als voorzitter.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Gwendolyn Rutten wil op alle niveaus mee aan tafel

Voor Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is het logisch dat haar partij - als ze aan tafel gaat - op alle niveaus aan tafel gaat. "Ons programma laat zich niet opsplitsen in blokjes", zei Rutten in De Ochtend op Radio 1.

"Voor u staat een tevreden voorzitter", verklaarde Rutten. "Enkele weken geleden had iedereen het wegvagen van Open Vld voorspeld. We hebben tijdens de peilingen met de 10 procent geflirt. Als je dan 15,7 procent neerzet, dan ben je een winnaar."

Voor Rutten is het zonneklaar. "Er is een duidelijke winnaar in Vlaanderen. De N-VA is nu aan zet. Zo hoort dat in een democratie. Er moeten op alle niveaus regeringen gevormd worden. Laat Bart De Wever even de tijd om dat initiatief te nemen.

In Brussel zijn wij alvast de grootste Vlaamse partij. Daar nemen wij het initiatief." Rutten liet wel uitschijnen dat ze op alle niveaus wil mee regeren. "Het is essentieel dat je met een visie aan tafel zit. Die visie mag je niet in hokjes stoppen. Het is niet zo dat je in de ene regering iets totaal anders kunt doen dan in de andere.

Het liberale programma is een programma dat op alle niveaus in dezelfde richting gaat. Daarom lijkt het me logisch dat je - als je aan tafel gaat - op alle niveaus aan tafel gaat."

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Grote ontgoocheling bij Ecolo

De ontgoocheling bij Ecolo is groot een dag na de verkiezingen. In het zuidelijke landsdeel is de groene partij de verliezer, met 3,9 procent minder in de Kamer en liefst 9,9 procent verlies in het Waals parlement.

Kamerlid Georges Gilkinet, een van de gezichten van de partij en nipt opnieuw verkozen, heeft het over een collectieve teleurstelling, na "mogelijk de beste campagne ooit".

"We gaan het werk evenwel met evenveel overtuiging voortzetten", zegt hij. "Al gaan we natuurlijk lessen trekken uit deze verkiezingen." Gilkinet wijt de nederlaag in Wallonië, waar de partij deel uitmaakte van de regering, aan enkele ingewikkelde dossiers, zoals huisvesting.

Volgens hem moet de partij zich bezinnen over de manier waarop dergelijke zaken worden voorgesteld aan de kiezer.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Vorm snel een herstelregering

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Agoria: 'Snelle coalitievormig en moedige maatregelen'

Technologiefederatie Agoria roept de partijen op om snel nieuwe regeringen te vormen op het federaal en het regionaal niveau. "We vragen dat deze coalities de moed tonen om de noodzakelijke maatregelen te nemen die onze economie weer zuurstof geven", stelt ceo Marc Lambotte in een reactie op de verkiezingsuitslag.

Volgens de topman van de federatie van technologiebedrijven hebben de ondernemingen "een goede voedingsbodem nodig om jobs en welvaart te kunnen creëren". De nieuwe besturen zullen hiervoor snel een beleid moeten opstellen met "geloofwaardige begrotingstrajecten".

Daarvoor rekent Agoria op "politieke moed". "Er zullen keuzes moeten gemaakt worden. We vragen dat de politici een duidelijke keuze maken voor de concurrentiekracht van onze exporterende bedrijven, voor innovatie en investeringen in de industrie", aldus Marc Lambotte, die vorige week Paul Soete opvolgde aan het hoofd van Agoria.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kiest Kris Peeters voor Elio Di Rupo of voor Bart De Wever?

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kris Peeters: 'Onderhandelingen federaal en Vlaams moeten tegelijkertijd'

Voor ons is het belangrijk dat er op beide niveaus initiatief wordt genomen, dat er dus gelijktijdig een Vlaamse en een federale regering wordt gevormd."

Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters in De Ochtend op Radio 1. De CD&V'er wil voorlopig niet weten van alternatieven waarbij N-VA buitenspel wordt gezet.

"Het gaat niet makkelijk zijn", denkt Peeters na een nachtje slapen. "Zeker federaal liggen de kaarten heel moeilijk, maar ook op Vlaams niveau moeten een aantal dossiers worden uitgeklaard."

In Vlaanderen is zijn partij alleszins onmisbaar, beseft ook de minister-president. "Een coalitie zonder CD&V is niet mogelijk of zeer, zeer moeilijk. Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, als je er Groen bij neemt."

Toch waarschuwt Peeters voor overhaaste beslissingen op het regionale niveau. "Het is niet zo dat er heel snel iets tot stand kan komen. Een snelle regeringsvorming kan mogelijk leiden tot slechte akkoorden, waar we later spijt van hebben."

Wel zonneklaar is dat het initiatief bij N-VA en Bart De Wever ligt. "Zo'n grote overwinnaar moet op Vlaams en federaal niveau initiatief nemen, men moet nu niet afkomen met de alternatieven die ook mogelijk zijn."

Dat N-VA-lijsttrekster Liesbeth Homans meer voorkeurstemmen haalt dan Peeters lijkt hem niet te deren. "Het aantal voorkeurstemmen is belangrijk voor de pikorde in de partij. Het is ook aangenaam, streelt de ijdelheid, maar voor de rest is daar niet echt veel uit te concluderen. Maak u niet te veel zorgen over mijn positie. Eerst komt de coalitievorming, de inhoud, dan pas de postjes."

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Laurette Onkelinx: 'Ik weet niet of N-VA incontournable is'

PS-kopstuk Laurette Onkelinx geeft in de Ochtend toe dat N-VA een goed resultaat gehaald heeft. 'Ik weet niet of N-VA incontournable is. De partijen van de meerderheid in de regering Di Rupo boeken een zeer goed resultaat. Ze halen samen twee zetels meer. Dat is uniek in Europa. Het is nu aan de koning om een initiatief te nemen. Ik heb daarop geen commentaar.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Geert Bourgeois: 'Nu niet aan de orde wie Vlaams minister-president wordt'

Zoals bekend is Geert Bourgeois uitdrukkelijk kandidaat om Vlaams minister-president te worden. In De Ochtend zei hij dat de kwestie nu niet aan de orde is. 'Ik zal voor mijn partij aan Vlaamse kant mee onderhandelen. Ik heb dat voorbereid en ik heb daar nota's over geschreven. Wie minister-president wordt, is niet aan de orde. In een land als het onze moet je eerst onderhandelen over de inhoud. Daarna gaat het pas over de postjes. Het is een zaak van de voorzitter om die in te vullen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Geert Bourgeois: 'Grote economische hervormingen'

'Wij zijn van plan grote hervormingen door te voeren in een herstelregering als men ons daar de kans toe geeft.' Dat zei N-VA-kopstuk Geert Bourgeois tijdens De Ochtend op Radio 1. 'Iedereen zal het erover eens zijn dat aan Vlaamse kant het initiatief bij ons ligt. Het is nooit gemakkelijk in dit land.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Peeters: 'Verkiezingen winnen is 1, een regering vormen is 2'

Het initiatief is aan Bart De Wever, zegt Kris Peeters die ervan uit gaat dat N-VA nu alles op alles zet om Vlaamse en federale regeringen te vormen. 'N-VA heeft het initiatiefrecht op de twee niveaus. Ze moet snel coalities op de been brengen. Als u naar de uitslag kijkt, ziet u dat een klassieke tripartite op beide niveaus mogelijk is. Verkiezingen winnen is 1, een regering vormen is 2.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kris Peeters: 'Wij willen wegen op de onderhandelingen'

'Wij willen wegen op de onderhandelingen met onze programmapunten,' zegt Kris Peeters in De Ochtend.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Dave Sinardet: CD&V beslist

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Wordt Bart De Wever aan de kant gezet ondanks klinkende verkiezingsoverwinning?

Na de eclatante overwinning van de N-VA - één op drie Vlamingen koos voor deze partij- waarschuwen de Vlaamse kranten voor een Pyrrusoverwinning, een zege die niet kan verzilverd worden.

De Vlaams-nationalisten mogen dan wel veruit de meeste stemmen hebben, zij zijn niet incontournable geworden. Meer nog, de CD&V heeft in feite de sleutel voor de toekomstige coalities in handen. Al waarschuwt De Tijd wel om het signaal van de Vlaamse kiezer niet te miskennen: "Want de grootste partij van het land aan de kant schuiven, ondermijnt de credibiliteit van het hele Belgische systeem", schrijft Isabel Albers.

De Morgen: 'Welke Franstalige partner staat te springen om met De Wever in zee te gaan als er een alternatief is?'

Yves Desmet van De Morgen wijst erop dat Bart De Wever zijn overwinning niet heeft behaald op zijn eigen inzet: het N-VA-model tegen het PS-model. "Want de Vlaamse federale coalitiepartners van Di Rupo blijven status quo en zijn door de kiezer zeker niet afgestraft".

De verdienste van De Wever is vooral het decimeren van extreemrechts, aldus Desmet. De centrumkiezer heeft hij niet kunnen overtuigen. Het is de CD&V die nu de sleutel in handen heeft, en vraag is wat die gaat doen.

"Hoe logisch een Vlaamse meerderheid met twee ook lijkt, het zou sterk de federale onderhandelingen bemoeilijken, zelfs haast onmogelijk maken. Want welke Franstalige partner staat te springen om met De Wever in zee te gaan, zeker wanneer ze weten dat er een alternatief bestaat", vraagt Desmet zich af.

Gazet van Antwerpen: 'De buit is nog niet binnen'

Paul Geudens van de Gazet Van Antwerpen wijst erop "dat de buit nog niet binnen is". "Het is allerminst zeker dat de N-VA zowel in de Vlaamse als in de federale regering zal zitten, laat staan dat ze die zal leiden. Daarvoor zijn bondgenoten nodig en die zijn wellicht moeilijk te vinden."

Ook hij twijfelt of Kris Peeters zal toehappen om samen een Vlaamse regering te vormen. "In een klassieke tripartite is CD&V de grootste, een verleidelijk scenario".

Met de PS wordt het opnieuw "water en vuur verzoenen". Al ziet Geudens wel een lichtpunt in het feit dat N-VA van een nieuwe staatshervorming geen breekpunt heeft gemaakt.

De Tijd: 'Aan Franstalige kant is de appetijt om met De Wever te spreken onbestaande'

Isabel Albers van De Tijd stelt vast dat De Wever na zijn overwinning "nooit eerder zo gematigd sprak". Het is volgens haar de evidentie zelve dat koning Filip aan De Wever het initiatief geeft. "Maar zullen de andere partijen ook echt met hem willen spreken? Aan Franstalige kant is de appetijt onbestaande op dit moment, het overdonderende Vlaamse signaal ten spijt".

Nochtans vindt Albers dat de Franstalige partijen dat signaal beter ernstig nemen. "Ze zouden moeten beseffen dat ze paradoxaal genoeg om België te redden de N-VA beter alle kansen geven om een regering te vormen. En als de Franstaligen dat niet begrijpen, dan CD&V en Open Vld".

De Standaard: 'Deze uitslag is misschien wel de slechtste die De Wever kon overkomen'

Bart Sturtewagen van De Standaard looft de prestatie van N-VA als "uitzonderlijk", maar wijst ook op de aartsmoeilijke opdracht. "In dat opzicht is deze uitslag misschien wel de slechtste die De Wever kon overkomen", luidt het.

Doordat de tripartite van de traditionele partijen in het Vlaams parlement ook een meerderheid heeft, worden de rollen omgedraaid, meent Sturtewagen. Vooral de CD&V heeft de sleutel in handen.

"Terwijl De Wever snel een Vlaams akkoord wil, zal CD&V eerst zekerheid willen hebben over het federale plaatje. Als de N-VA daar geen Franstalige partners vindt en de zespartijencoalitie van De Rupo het enige alternatief is, waarom dan Vlaams met N-VA regeren? Dat is met het oog op de uitvoering van de zesde staatshervorming een groot risico."

Daarnaast meent Sturtewagen dat de PS in Wallonië snel front zal willen vormen met MR en wellicht cdH. Beide partijen daarvan losweken "lijkt onbegonnen werk".

Het Nieuwsblad: 'N-VA zoog de verkeerde partijen leeg'

Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad weet dat de N-VA dan wel vlotjes de kaap van 30 procent heeft gehaald, maar toch niet incontournable is geworden. "Ze zoog de verkeerde partijen leeg", luidt de vaststelling. "De procenten van LDD en Vlaams Belang leveren op het schaakbord van de formatie veel minder op".

Van Impe meent zelfs dat de klassieke tripartite versterkt uit de verkiezingen komt: op federaal vlak is er nu immers wel een Vlaamse meerderheid. "Zonder andere opties zouden CD&V en Open Vld kleine en bijzonder gewillige partners geworden zijn. Nu kunnen ze hun vel duur verkopen".

Ook Van Impe meent dat de N-VA aan zet is. "Het mandaat is duidelijk, nu moet er ook iets mee gedaan worden". Ze roept alle partijen op om zo snel mogelijk regeringen te maken op alle niveaus. "Voor nieuw tijdverlies zijn echt geen excuses meer. En daar is iedereen verantwoordelijk voor".

Het Belang van Limburg: 'Elke meerderheid is democratisch'

Eric Donckier Van Het Belang van Limburg meent dat de N-VA, op basis van de verkiezingsuitslag, het initiatiefrecht heeft voor de vorming van zowel de federale als de Vlaamse regering. Het is afwachten hoe De Wever het zal aanpakken, al denkt Donckier aan een coalitie met CD&V en eventueel Open Vld, "kwestie van sterker te staan in de onderhandelingen met de Franstaligen".

"Maar het kan natuurlijk ook zijn dat we regeringen zonder N-VA krijgen." Ook hier de vaststelling dat de Vlaamse tripartite nu wel over een meerderheid beschikt. "Dit zou haaks staan op de verkiezingsuitslag. Daartegenover staat dat elke meerderheid, hoe die ook is samengesteld, even democratisch is".

Het Laatste Nieuws: 'De Wever moet zelf zijn handen vuil maken'

Jan Segers van Het Laatste Nieuws sluit zich hierbij aan: het blijft mathematisch mogelijk om zonder N-VA te regeren. "Bart De Wever krijgt vandaag het stuur in handen. Hij moet rijden, maar niet zonder omzien."

Ook Segers merkte op dat De Wever zich zondagavond opvallend gematigd en verzoenend opstelde. "Om aan de macht te komen blijft hij aangewezen op de goodwill van andere partijen. Die zal hij moeten verdienen, zelfs heroveren".

En hiervoor moet De Wever zelf zijn handen vuil maken, vindt Het Laatste Nieuws. "Als het hem menens is met zijn ambitie om dit land rechtsomkeer te laten maken, dan moet hij zelf het roer omgooien. Dat moet hij bereid zijn 't Schoon Verdiep te ruilen voor de Wetstraat 16".

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Milquet nijdig over 'vergissing' Wathelet over geluidshinder Zaventem

De verkiezingsuitslag zorgt voor wrevel binnen het cdH. Vicepremier Joëlle Milquet meent dat de partij beter had kunnen scoren zonder het plan van haar partijgenoot en staatssecretaris Melchior Wathelet. Dat is bij partijbronnen vernomen.

"Zonder de vergissing van Melchior Wathelet hadden we gewonnen. Dat plan heeft ons verhinderd om onze campagnethema's in de verf te zetten", zou ze gezegd hebben aan de Brusselse militanten. "Ondanks dat plan, dat we gaan wijzigen, houden we stand".

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Met andere woorden: De Wever is aan zet, maar kan ook aan de kant geschoven worden

Bart De Wever is aan zet, maar dat wil nog niet zeggen dat hij de volgende premier van België wordt of dat Liesbeth Homans de nieuwe minister-president van Vlaanderen wordt. Hoewel dat de logische gang van zaken zou zijn en ook de verwachting van de 1 op 3 Vlamingen die voor N-VA hebben gestemd, is een anti-N-VA-coalitie heel goed mogelijk.

De CD&V heeft de sleutel in handen: kiest Kris Peeters voor Bart De Wever of voor Elio Di Rupo?

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

De andere partijen gaan het Bart De Wever niet gemakkelijk maken

Bart De Wever is aan zet. De N-VA heeft zowel op het Vlaamse als het federale niveau een klinkende overwinning behaalt. Eén op drie Vlamingen heeft op de Vlaams-nationalisten gestemd. Alle Vlaamse partijen hebben gisteravond gezegd dat het initiatief van Bart De Wever moet komen.

Ook De Wever zelf zei voor de televisiecamera's dat hij op het Vlaamse en het federale niveau snel wil vooruitgaan en dat hij daarvoor contacten met de andere partijen zal nemen.

'Daar maak ik mij zorgen over", vertelde hij in de VTM NIEUWS-studio in het Vlaams parlement. "Wat er op mij afkomt, is geen eenvoudig plaatje. De Vlaming heeft duidelijk gekozen, maar de keuze van de Franstalige kiezer is heel wat anders. In Wallonië zie je de doorbraak van de communisten.'

Dat de andere partijen het Bart De Wever absoluut niet gemakkelijk zullen maken werd gisteravond al duidelijk.

Ondanks de achteruitgang van de PS hield premier Di Rupo een soort overwinningsspeech waarin hij er de nadruk op legde dat de socialisten in dit land de grootste politieke familie blijven.

Met andere woorden: er is voor de PS in samenwerking met de SP.A een belangrijke rol weggelegd de volgende dagen en het ligt niet voor de hand dat de N-VA in dit scenario meespeelt.

Aan Vlaamse kant liet CD&V-kopstuk Kris Peeters verstaan dat zijn partij niet aan zet is, maar wel wil meebesturen op het federale en het Vlaamse niveau. Peeters herhaalde meerdere keren dat CD&V de tweede partij is en dat daar rekening mee moet gehouden worden.

Met andere woorden: wij doen wel mee maar we zullen eisen stellen. Er zal een prijs betaald moeten worden.

Volgens sommige analisten wordt de CD&V kingmaker. Zij zal beslissen met wie ze regeert: een centrum rechtste regering met N-VA of toch een coalitie met de socialisten tegen N-VA.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Welkom bij de tweede dag van deze live verslaggeving over de verkiezingen

Goeiemorgen en welkom opnieuw bij deze liveblog over de verkiezingen. Vandaag is het de hele dag uitkijken naar Bart De Wever die snel op zoek wil naar partners om een Vlaamse en een federale regering te vormen.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Verhofstadt feliciteert De Wever met uitschakeling Vlaams Belang

"Ik heb ooit geprobeerd om het Vlaams Belang volledig op te eten, maar het is mij nooit gelukt. Daarvoor moet ik Bart De Wever proficiat wensen". Zo heeft oud-premier en boegbeeld van de Europese liberalen Guy Verhofstadt zondagavond gereageerd op de verkiezingsresultaten in België.

Als premier stelde Verhofstadt meermaals dat zijn werk afgemeten mocht worden aan de mate waarin het Vlaams Belang opnieuw kiezers zou verliezen. "Daarvoor moet ik Bart De Wever proficiat wensen, dat hij het Vlaams Belang volledig heeft uitgeschakeld. Ik ben daar in het verleden in de Belgische politiek nooit in geslaagd", zo stelde hij. (Belga/TV)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Bart Caron (Groen): 'Kiezer koos voor ons positief programma'

"De kiezers hebben gekozen voor ons positief progressief programma." Dat zei Bart Caron, lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor Groen. Ook in de thuisprovincie van Caron, West-Vlaanderen, zit Groen in de lift, met 1,3 procentpunt tot 7,2 procent.

"We gaan overal vooruit met ongeveer twee procent", zag Caron die blij was met de campagne. "Die is heel positief verlopen en we hebben ons vooral gericht op onze eigen campagne, in plaats van in te spelen op de kwetsbaarheid van anderen. Ik zie ook nog heel wat groeipotentieel", waarmee hij verwees naar andere provincies waar het Groen nog beter verging. (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Mark Eyskens: 'Vlaams Belang-kiezers probleem voor N-VA'

CD&V komt uit op twintig procent van de stemmen en dat betekent opdracht volbracht, vindt Mark Eyskens, ex-premier en éminence grise van die partij. Eyskens voorziet echter problemen voor N-VA. Die partij heeft een hoop kiezers overgenomen van het Vlaams Belang en dreigt zo te veel naar rechts getrokken te worden, zei hij op het VTM Nieuws.

"N-VA heeft geput uit het reservoir van het Vlaams Belang, het heeft dat praktisch volledig leeggezogen", zei Eyskens. "Het zou kunnen zijn dat die kiezers voor N-VA, via een congres van de partij, toch wel een pronleem kunnen stellen.

"Dat maakt die partij rechtser, natuurlijk, en radicaler op allerlei punten. Ook op communautair vlak: Vlaams Belang heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij voorstander zijn van onmiddellijk separatisme. Dus de vraag is, na de grote overwinning van N-VA of de heer De Wever, zoals hij heeft aangekondigd, wenst deel te nemen aan de federale regering."

In Vlaanderen is de partij van Bart De Wever incontournable, zei Eyskens. "Tenzij N-VA zou weigeren om de zesde staatshervorming loyaal uit te voeren. Dat is een absolute voorwaarde. Ze hebben zich daar altijd tegen verzet. Nu gaan ze het moeten aanvaarden."

"De grootste overwinnaar moet de grootste concessies doen", stelde Eyskens, en voor de N-VA kan dat vooral op het federale niveau knap lastig worden.

"Op federaal vlak is het evident dat de andere partijen zullen eisen dat N-VA verzaakt aan zijn separatistische agenda, zijn confederale programma en dat het sociale programma aanzienlijk wordt afgezwakt, want daar zitten radicale punten in die totaal asociaal zijn - onaanvaardbaar voor de ander partijen."

Zodoende staat Bart De Wever met zijn nieuwe, rechtsere kiezers voor een groot probleem, zei Eyskens. "De vraag of de overwinning al dan niet een Pyrrusoverwinning wordt."

Opmerkelijk genoeg kan de sleutel wel eens in handen van CD&V liggen. Eyskens is het alvast eens met het legertje politici en analisten dat de afgelopen uren stelde dat niet N-VA, maar CD&V in de positie van 'kingmaker' komt: zij zal kunnen beslissen met wie ze regeert. "Dat is ook een grote verantwoordelijkheid", zei Eyskens. "We moeten het land bestuurbaar houden."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Siegfried Bracke (N-VA): 'Wij zijn de Vlaamse volkspartij'

"Bij het zien van de cijfers zeg ik dat wij de Vlaamse volkspartij geworden zijn." Dat verklaarde Oost-Vlaams N-VA-kopstuk Siegfried Bracke in de Gentse Handelsbeurs, waar de Oost-Vlaamse kandidaten door een bomvolle zaal militanten onthaald werden.

"De Vlamingen, ook de Oost-Vlamingen, hebben massaal en overweldigend op N-VA gestemd", ging Bracke verder. "Dat betekent twee dingen: werken aan de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen én werken aan het democratisch Vlaams project."

Dat N-VA in Oost-Vlaanderen iets lager scoort dan het Vlaamse gemiddelde, wijt Bracke aan Gent. "Gent is iets aparts want in Gent ligt de wieg van paars, maar ik stel vast dat we er op een paar jaar heel sterk zijn geworden." (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Jean-Marie Dedecker denkt niet aan stoppen

Jean-Marie Dedecker, die met zijn Lijst Dedecker enkel voor de Kamer in West-Vlaanderen opkwam, erkent dat het hard is dat hij zijn zetel niet heeft weten te behouden.

"In de kuststreek zat de kiesdrempel er wel degelijk in, maar meer naar het binnenland zakte het percentage", aldus Dedecker. Hij voegde er meteen aan toe dat zijn partij LDD blijft bestaan. "We hebben een kas aangelegd. De volgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. We zien wel wat de toekomst brengt", klonk het.

Dedecker verwees ook naar Groen, die in 2003 ook geen enkele zetel in Kamer of Senaat wist te bemachtigen. "Winnaars zijn verliezers die niet opgeven", besloot hij. (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Termont wil niet in regering met N-VA

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is tegen regeringsdeelname met N-VA. "Ik zal dat persoonlijk niet adviseren, de programma's van N-VA en SP.A zijn zo verschillend dat ik niet vind dat ze samen in een regering moeten," zegt Termont in een reactie op de resultaten.

Termont herhaalt dat als N-VA een absolute meerderheid zou halen, hij zijn valies pakt. "In een dergelijke maatschappij zou ik niet willen leven. Eén op drie Vlamingen heeft voor N-VA gestemd en zal de gevolgen van dit soort beleid moeten dragen." (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

PS en MR willen "parallelle" onderhandelingen op regionaal en federaal niveau

PS en MR sturen aan op parallelle onderhandelingen voor de vorming van federale en regionale regeringen. Dat hebben de voorzitters van die partijen zondagavond laten staan in het traditionele debat na de verkiezingen. De Franstalige partijvoorzitters bleven zeer voorzichtig, onder meer omdat de resultaten in Brussel (en elders) op zich laten wachten.

PS-voorzitter Paul Magnette wil "zo snel mogelijk vooruitgang maken en zo veel mogelijk parallel" werken. Volgens Magnette mogen de politieke partijen niet in de val van de N-VA trappen door snel regionale meerderheden te vormen en het federale niveau te verlammen.

"We hebben er alle belang bij om parallel te werken", zei ook MR-voorzitter Charles Michel. De meerderheden op regionaal en federaal niveau zullen vastliggen voor vijf jaar en het zou spijtig zijn mochten er onsamenhangendheden tussen de programma's zijn. (Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kamerlijst Bart De Wever pakt 40 procent

De N-VA-Kamerlijst in Antwerpen, getrokken door Bart De Wever, pakt met alle stembureau's geteld 39,38 procent. Dat is meer dan dubbel zoveel als tweede plaats CD&V met 16,09 procent.

SP.A volgt met 11,57 procent, Open VLD valt buiten het podium: 10,24 procent. Groen is goed voor 9,85 procent, meer dan Vlaams Belang met 7 procent.

Peter Mertens haalt net niet zijn zetel binnen: 4,52 procent is net te weinig voor de kiesdrempel.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In Vlaanderen is N-VA/CD&V mogelijk of klassieke tripartite

Reuters
© Reuters

Volgens de voorlopige zetelverdeling voor het Vlaams Parlement haalt van N-VA en CD&V een comfortabele meerderheid. Maar een klassieke tripartite met CD&V, Open Vld en sp.a is ook mogelijk. Een coalitie tussen N-VA en Open Vld komt voorlopig een zetel te kort.

De N-VA haalt 43 zetels, maar liefst 27 meer dan in 2009. CD&V levert vier zetels in en komt op 27. Samen halen CD&V en N-VA dus 70 zetels op 124, met bijna 85 procent van de bureaus geteld. Sp.a blijft status quo en behoudt 19 zetels, evenveel als Open Vld die twee zetels inlevert. Samen halen CD&V (27), sp.a (19) en Open Vld (19) dus 65 op 124 zetels. N-VA en Open Vld halen samen 62 op 124 zetels, één te weinig voor een meerderheid dus. Groen wint drie zetels en komt op tien zetels. Vlaams Belang verliest vijftien zetels en houdt er nog zes over.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

PS blijft eerste Franstalige partij, Ecolo krijgt klappen en PTB-GO! breekt door

belga
© belga

Terwijl in Vlaanderen N-VA de duidelijke winnaar van de verkiezingen is, ligt dat in Franstalig België niet zo duidelijk.

De PS blijft dan wel de grootste Franstalige partij in het Waals Parlement en de Kamer, maar ziet de kloof met de MR verkleinen. In Brussel lijkt een nek-aan-nekrace aan de gang.

Ecolo wordt gehalveerd waardoor cdH opnieuw de derde Franstalige partij wordt.

PTB-GO! - zoals PVDA in Franstalig België door het leven gaat - doet haar intrede in zowel de Kamer als het Waals en Brussels parlement.

In het Waals parlement haalt de PS nog nipt de 30 procent (30,32%, -2,46), maar halveert MR de kloof tot drie procent (27,12%, +3,72). Terwijl cdH op 16,14 procent verliest Ecolo maar liefst tien procent tot 8,77 procent. PTB-GO! haalt 5,63 procent en de PP van Mischaël Modrikamen 4,84 procent.

In de Kamer zou de MR op 20 zetels blijven. Dat zijn er nog altijd vijf minder dan de PS, die één zetel moet inleveren. Het cdH levert een zetel in en behoudt er acht, wat nog twee meer is dan Ecolo die van acht naar zes zakt. De FDF behouden twee zetels, terwijl PTB-GO! en PP hun intrede in de Kamer maken.

In het Brussels parlement zouden MR en PS beide 20 zetels halen door het verlies van één zetel voor de Franstalige socialisten. De FDF blijven op 11 zetels, cdH haalt er 8 (-8) en PTB*PVDA-GO! doet zijn intrede met vier zetels. MR-voorzitter Charles Michel wees er zondagavond op dat zijn partij de enige is die zowel in Wallonië als in Brussel erop vooruit gaat. In Brussel zou de FDF de derde partij worden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De Wever klokt af op ruim 306.000 voorkeurstemmen

De N-VA-Kamerlijst van Bart De Wever heeft in de kieskring Antwerpen vier van de tien kiezers achter zich gekregen. Met alle 1380 stembureaus geteld, klokt N-VA af op 39,38 procent. Eerste achtervolger CD&V haalt met 16,09 procent niet eens de helft. Zelf haalt De Wever ruim 306.000 voorkeursstemmen.

De kieskring Antwerpen wordt overtuigend gewonnen door N-VA. Na CD&V volgen sp.a (11,57%), Open Vld (10,24%), Groen (9,85%) en Vlaams Belang (7%). PVDA+ haalt met 4,52 procent de kiesdrempel niet.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Er zijn verschillende logische combinaties mogelijk'

N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich in het eerste kopstukkendebat opvallend voorzichtig, al liet hij wel doorschemeren dat zijn voorkeur bij een centrumrechtse meerderheid en beleid blijft liggen. Volgens de N-VA-kopman zijn er "nog verschillende logische combinaties mogelijk".

Hij herhaalde wel dat hij snel wil starten met gesprekken voor een Vlaamse en een federale regering. Bij groot verliezer Vlaams Belang laat voorzitter Gerolf Annemans duidelijk verstaan dat er werk zal worden gemaakt van partijvernieuwing.

De grote verkiezingsoverwinning van N-VA kan kopman Bart De Wever niet verleiden tot euforie. "Ik zie geen reden voor euforie, daar koop je niks mee". De Wever wil zich ook niet op de borst kloppen dat zijn partij extreem-rechts heeft opgepeuzeld. "Ik heb zelf genoeg van de nederlaag geproefd om te weten hoe bitter ze smaakt", aldus De Wever.

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans wil zich bezinnen over de zware verkiezingsnederlaag, maar wil werk maken van de verdere "vernieuwing" van zijn partij.

Iedereen is het erover eens dat N-VA aan zet is. Over mogelijke coalities deed de De Wever geen uitspraken. De N-VA-kopman wees er wel op dat de grondstroom in Vlaanderen duidelijk centrumrechts is en dat hij "heel gelukkig" is met een "centrumrechtse oriëntatie".

Het lijkt erop dat De Wever morgen in de eerste plaats telefoontjes zal doen naar CD&V en Open Vld, al wilde hij dat niet openlijk zeggen. Dat sommige PS-kopstukken erop wijzen dat de socialisten de grootste familie van het land blijven, stoorde De Wever overduidelijk. "Ik heb geen familie, alleen een groot gezin. Ik kruip niet op de schouders van een andere partij om te zeggen dat ik de grootste ben. Ik wil met iedereen aan tafel zitten, maar van zo'n uitspraken wordt ik niet vrolijker".

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback wilde de woorden van zijn PS-collega's niet herhalen. Hij legt het initiatiefrecht duidelijk bij N-VA.

Ook CD&V-boegbeeld Kris Peeters benadrukt dat N-VA het initiatief moet nemen. Hij had wel twee waarschuwingen klaar. Zo moet er rekening gehouden worden met de uitslag aan Franstalige kant.

Daarnaast maakte Peeters duidelijk dat de CD&V zijn vel in de onderhandelingen duur zal verkopen.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zegt dat haar partij "standhoudt" en wijst op de goede score van de liberalen in Franstalig België. Ze verwees ook naar de historische nederlaag van Vlaams Belang. "We sluiten een tijdperk af waarin extreemrechts te hoog scoorde", klonk het.

Ook sp.a-voorzitter Bruno Tobback blikt tevreden terug. "Ik had liever meer gewonnen, maar wij zijn de enige regeringspartij die geen zetel verliest".

Groen is samen met N-VA de enige echte winnaar van de stembusgang. "We doen het beter dan verwacht", zegt voorzitter Wouter Van Besien. Hij riep de N-VA op om de zaken niet opnieuw "te blokkeren met institutionele eisen". De Wever herhaalde meteen dat hij snel wil starten met een "socio-economische herstelregering". De N-VA-voorzitter herhaalde ook dat hij eerst onder Vlaamse partijen gesprekken wil houden en dan "de grens wil oversteken".

Het ging ook al kort over het Oosterweel-dossier. Open Vld blijft daar vasthouden aan een overkapping van de ring. Volgens N-VA-voorzitter kunnen de verschillende standpunten over het heikele dossier wel verzoend worden. "Een maximale overkapping kan verzoend worden met het besliste beleid", klonk het.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Liesbeth Homans verrast over groot aantal voorkeurstemmen

"Ik had totaal niet verwacht zoveel voorkeurstemmen te krijgen, ik moest immers uitkomen tegen de minister-president." Dat zei Liesbeth Homans, N-VA-lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Antwerpen, voor de VRT-microfoon.

Homans wees erop dat ze vijf jaar geleden nog zevenduizend voorkeurstemmen haalde. Bij deze stembusgang heeft ze er voorlopig 154.356. Kris Peeters haalt 128.529.

Het was Homans niet ontgaan dat eerste minister Elio Di Rupo in zijn speech vooral focuste op het resultaat van de regeringspartijen. "Misschien probeert hij onderhandelingen op te starten door erop te wijzen dat de socialisten de grootste familie vormen", analyseerde ze.

De vorming van een Vlaamse regering zal volgens haar makkelijker gaan dan een federale. "We gaan morgen het initiatief nemen en ik hoop dat we in Vlaanderen dan snel een sterk inhoudelijk akkoord kunnen schrijven. Daarna gaan we hopelijk eindelijk ook federaal opnieuw naar een Vlaamse meerderheid."

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Jo Vandeurzen: 'Sterke figuren deden CD&V scoren in Limburg'

Als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement scoorde Vlaams minister Jo Vandeurzen goed in zijn persoonlijk stemmenaantal. Hij was ook tevreden met de rest van de uitslag van zijn partij in Limburg. "Dat hebben we te danken aan de goede samenstelling van de lijsten en de enorme scores van enkele steunpilaren", aldus Vandeurzen.

"In Limburg scoort CD&V nog beter dan in vele andere provincies", weet de Vlaamse minister. "Dat maakt ons nog belangrijker binnen de partij en biedt mogelijkheden om onze stem in Brussel nog luider te laten klinken. Het is vooral dankzij de vele sterke lokale figuren, die zowel hun ervaring als enthousiasme in de schaal hebben gegooid, dat we het verschil hebben gemaakt." Dat geldt zeker voor burgemeesters Mark Vos (Riemst) en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) die in hun kanton zelfs beter scoorden dan de N-VA.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Elio Di Rupo: 'Zelden krijgen partijen die hun verantwoordelijkheid genomen hebben, zoveel vertrouwen'

Elio Di Rupo dankte zijn militanten met een overwinningsspeech:

'Vanavond vieren we een mooi succes voor de PS. Opnieuw hebben wij onze capaciteit getoond om een groot deel van de Waalse en de Brusselse bevolking te verenigen.

De socialistische familie blijft de grootste van het land, dat is een groot politiek en historisch feit. De PS de grootste in Wallonië. In Brussel zitten we nog in een nek-aan-nek-race.

Het is een uitzonderlijke score in Europa: zeer zelden krijgen partijen die hun verantwoordelijkheid genomen hebben, zoveel vertrouwen.

Ik vier ook de Vlaamse regeringspartijen. Wat de resultaten ook zijn, deze verkiezingen tonen dat verantwoordelijkheidszin ook beloond kan worden.

Ik hoop op een snelle regeringsvorming. We hebben het al herhaald: de PS zal blijven haar verantwoordelijkheid opnemen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Elio Di Rupo: 'Socialisten grootste familie van het land'

Vanavond blijft de socialistische familie met de PS en de SP.A de grootste familie van het land. De PS blijft de grootste partij van Wallonië. Dat is een zeer uitzonderlijke score in Europa.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bart De Wever en Liesbeth Homans zijn de stemmenkampioenen

Voorlopige voorkeurstemmen in absolute cijfers

Voor de Kamer

Bart De Wever: 279.902 (Antwerpen)

Maggie De Block: 73.546 (Vlaams-Brabant)

Servais Verherstraeten: 47.990 (Antwerpen)

Annemie Turtelboom: 40.846 (Antwerpen)

Meyrem Almaci: 40.791 (Antwerpen)

Voor Vlaanderen

Liesbeth Homans: 139.598 (Antwerpen)

Kris Peeters: 120.672 (Antwerpen)

Jan Peumans: 42.586 (Limburg)

Gwendolyn Rutten: 36.665 (Vlaams-Brabant)

Wouter Van Besien: 36.371 (Antwerpen)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Van Rossem ontbindt zijn partij: voorzitter is niet eens gaan stemmen

Grootste fout was volgens Van Rossem op te komen onder de naam 'ROSSEM', die volgens hem volkomen verbrand is en geen toekomst meer heeft. "De organisatie van de partij is bovendien van dag één tot gisteren één grote puinhoop geweest." Voorzitter Nora Azdad krijgt een veeg uit de pan omdat ze, sinds ze Van Rossem heeft vervangen, slechts één vergadering zou hebben geleid. Volgens Van Rossem was ze zondag op reis en is ze zelfs niet gaan stemmen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Annemans: 'Een akkoordje hier en een akkoordje daar'

Gerolf Annemans: 'Voor een oppositiepartij zoals die van ons wordt het alvast een zeer interessante periode. Met een akkoordje hier, een akkoordje daar.'

Op de vraag of hij zijn mandaat ter beschikking stelt, zegt Annemans: 'Mijn mandaat loopt drie jaar, maar dat mandaat zal geen drie jaar duren.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Moureaux: 'Geen toegevingen'

'Indien we op sociaal vlak moeten onderhandelen, zullen er sommige toegevingen niet gemaakt worden,' zegt PS-kopstuk Philippe Moureaux aan onze collega's van Le Vif.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Philippe Moureaux: 'PS moet niet meedoen als N-VA aan zet is'

'Indien de N-VA aan zet is moet de PS niet meedoen,' zegt PS-kopstuk Philippe Moureaux. 'Omdat met een N-VA die zal radicaliseren de speelruimte zodanig beperkt zal zijn dat ik geen mogelijkheden zie voor de PS.'

'Dit gezegd zijnde, denk ik niet dat de N-VA een coalitie zal kunnen creëren, of als ze daarin slaagt, denk ik niet dat die coalitie stand zal houden. Ik blijf fundamenteel sceptisch over de bekwaamheid van N-VA om het land te regeren.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Carl Devos: 'Andere partijen niet zo onder de indruk van resultaat N-VA'

Politicoloog Carl Devos meent dat de andere partijen deze keer niet zo onder de indruk zijn van de resultaten van de N-VA. 'In Vlaanderen is Bart De Wever aan zet. Je hoort de anderen zeggen dat federaal en regionaal de regeringen gelijk moeten zijn. Wie federaal de onderhandelingen start, is niet de president van Vlaanderen, maar de koning van België. De PS zal er alles aan doen om N-VA federaal van de onderhandelingstafel te houden.'

De Wever beseft volgens Devos zeer goed dat er zonder hem nog coalities mogelijk zijn. Dat zou zijn mildere toon van vanavond verklaren.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Dave Sinardet over PVDA+

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bruno Tobback: 'Ik stap niet in een regering als ik mijn programma moet omgooien'

Bruno Tobback: 'Ik stap niet in een regering als ik daarvoor mijn programma moet omgooien. Ik wil dat welvaart aan iedereen ten goede komt en niet alleen aan sommigen. Wat de coalitie betreft, wil ik deze avond hulde brengen aan Jean-Luc Dehaene door niet te antwoorden op hypothetische vragen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Wouter Van Besien: 'Ik vrees dat N-VA federaal geen partners zal vinden'

Wouter Van Besien: 'Het is logisch dat De Wever het initiatief neemt voor de vorming van een regering, maar ik vrees dat er op federaal niveau geen partners zullen worden gevonden.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Peter Mertens: 'Een klein beetje ontgoocheld'

'We hebben het niet gehaald, en dat is verdomd jammer. 4,7 % hebben we gehaald,' zei PVDA-voorzitter Peter Mertens aan enkele honderden sympathisanten in het Zuiderpershuis in Antwerpen. 'We zijn zo ver gesprongen als onze stok lang is.We zijn uitgeschakeld in de 94ste minuut, maar goed, ook de 94ste minuut telt mee.Vanavond mogen wij een klein beetje ontgoocheld zijn,morgen zal die ontgoocheling die van gisteren zijn en dan begint opnieuw ons engagement en onze belofte om steen voor steen te bouwen aan een supersociale toekomst. '

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever tegen Kris Peeters: 'Ik zal u bellen voor u mij belt'

Peeters zegt dat zijn partij heeft standgehouden en bereid is om op federaal en Vlaams niveau mee te besturen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Kromme redenering van Magnette'

De Antwerpse burgemeester wilde weinig commentaar kwijt op de uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette dat de socialistische familie de grootste van het land blijft. "Dat lijkt me een kromme redenering van iemand die probeert vast te houden aan zoveel mogelijk macht". Voor het overige deed hij er bewust het zwijgen toe. "Ik ga morgen proberen te kijken door de mist. Mijn verantwoordelijkheid ligt bij de dag van morgen".

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Besef van zware verantwoordelijkheid'

De N-VA-voorzitter wilde niet in zijn kaarten laten kijken over hoe de zaken er de komende dagen voorstaan. "Contacten leggen doe je weg van de studio's", stelde De Wever. Hij benadrukte daarbij te beseffen dat er een zware verantwoordelijkheid op hem rust. "De zorgen van morgen zijn voor de voorzitter", luidde het.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart de Wever: Eén derde van de Vlamingen staat achter ons'

Het zou N-VA-voorzitter Bart De Wever "bijzonder kras" lijken mochten de andere partijen een strategie ontwikkelen om zijn partij buitenspel te zetten. "Men kan niet blijven de realiteit ontkennen. Een derde van de Vlamingen staat achter ons. Daar morgen geen rekening mee houden, kan democratisch niet verantwoord worden", zei De Wever zondagavond in het Vlaams parlement.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bruno Tobback: 'Meneer De Wever, u draagt een grote verantwoordelijkheid'

Bruno Tobback: 'Meneer De Wever, u wordt verondersteld om zenuwachtig te zijn. U draagt een grote verantwoordelijkheid. Onze verantwoordelijkheid is nu om te kijken waar we kunnen bijdragen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Van Besien wil duidelijkheid over institutionele programma van De Wever

Van Besien: Conflictmodel is al begonnen

Wouter Van Besien (Groen) uit zijn bezorgdheid voor de komende jaren. 'Als er morgen een federale regering wordt gevormd door een Vlaamse coalitie, dan is het conflictmodel nu al begonnen. Laat ons regeringen vormen die samenwerken.' Van Besien wil ook duidelijkheid over het institutionele programma van Bart De Wever.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Wouter Van Besien: 'Ons resultaat is beter dan we verwacht hadden'

Wouter Van Besien (Groen): 'Ons resultaat is beter dan we verwacht hadden. Er komen zes à zeven zetels bij, daar zijn we nog niet helemaal zeker van. Ik denk dat het ook een belangrijk signaal is dat onze punten worden opgepikt.'

'We zijn breder geworden dan louter en alleen een milieupartij. We hebben onze thema's verbreed en dat is geapprecieerd geweest. Ook onze positiviteit in de campagne speelt mee. Wat daarnaast heel belangrijk is, is dat we vooruitgaan in de steden waar we in het bestuur zitten.' Van Besien wijst erop dat Groen bereid blijft om aan een regering deel te nemen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bruno Tobback: 'Sterk uit het dal gekomen'

Bruno Tobback (SP.A) in het Kopstukkendebat: 'We zijn heel sterk uit het dal gekomen. En aangezien we de voorbije twee jaar in de regering hebben gezeten, kunnen we alleen maar tevreden zijn over ons resultaat, zeer tevreden zelfs. We halen zowel federaal als Vlaams netto evenveel zetels.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gwendolyn Rutten: 'We sluiten het tijdperk van extreem-rechts af'

Gwendolyn Rutten: 'We sluiten een tijdperk af, een waarin extreemrechts een leidende rol speelde.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Ben Weyts: 'Open VLD mag van ons een telefoontje verwachten'

Terwijl Bart De Wever in het Kopstukkendebat op de VRT op de vlakte blijft over wie hij morgen zal bellen, zegt Ben Weyts op VTM dat Open VLD een telefoontje van N-VA mag verwachten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gwendolyn Rutten: 'Ik ben een tevreden voorzitter'

Gwendolyn Rutten: 'In Brussel worden we afgetekend de grootste, elders houden we stand. Dat onze zusterfamilie MR het zo goed doet, stemt me ook tevreden. Ik ben een tevreden voorzitter, na een optimistische campagne.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Alle N-VA leden zijn even welkom'

'Onze leden komen van overal en ze zijn allemaal even welkom.' Zo reageert Bart De Wever op de uitspraak van Karel De Gucht dat N-VA het Vlaams Belang heeft leeggezogen en nu ook rekening moet houden met haar achterban die uit die partij komt.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bart De Wever: 'Ik ben niet pessimistisch'

'Ik ben niet pessimistisch,' zegt Bart De Wever in het kopstukkendebat op de VRT. 'De verkiezingen gingen over ons, niet altijd even vriendelijk. Maar dat ligt achter ons. Ik ben een goed christen, ik heb veel wangen om toe te keren.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kris Peeters: 'Er moet nu snel een coalitie tot stand komen'

'De kiezer heeft de kaarten geschud,' zegt Kris Peeters. 'Er moet nu snel een coalitie tot stand komen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Filip Dewinter: 'Natuurlijk doet dat pijn'

Filip Dewinter zegt aan VRT ontgoocheld te zijn. 'Natuurlijk doet dat pijn. Wij hebben het pad geëffend. Maar ik ben niet aangeslagen. Ik ben overtuigd dat onze thema's actueel zullen blijven.'

Filip Dewinter gaat zeker zetelen, benadrukt hij. 'De jonge generatie zal de kansen krijgen die het verdient, maar ik ga zeker zetelen. Ik vertegenwoordig mijn kiezers. Ik ga de handdoek niet in de ring gooien, dat zou pas laf zijn.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever trekt conclusie van de verkiezingen in zijn negende tweet

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Karel De Gucht: 'Dat N-VA het Vlaams Belang leegzuigt, zegt iets over de N-VA en haar achterban'

'N-VA zuigt Vlaams Belang leeg. Dat zegt iets over de N-VA en vooral over de achterban van die partij,' zegt Open VLD-kopstuk Karel De Gucht. 'Dat beperkt die partij in zijn bewegingen,' meent De Gucht. 'Ze zal de volgende dagen vriendelijk moeten zijn voor haar achterban. Dat zal zijn invloed hebben op de lijn van de partij in de komende weken, dagen, maanden en jaren.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Liesbeth Homans haalt meer voorkeurstemmen dan Kris Peeters

N-VA-kopstuk Liesbeth Homans haalt in Antwerpen met 3136 van de 4.934 stembureaus geteld 118.046 voorkeurstemmen. Daarmee doet ze het voorlopig een stuk beter dan CD&V-kopstuk Kris Peeters die het moet doen met 102.914 voorkeurstemmen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Liesbeth Homans: 'Wij zullen het initiatief nemen'

'Ruim boven de dertig procent in de provincie van de minister-president, dat is leuk' dat zegt Liesbeth Homans in een eerste reactie.

'Wij zullen het initiatief nemen.'

'Ik heb absoluut geen plezier in het verlies van andere partijen, wij hebben zelf genoeg verkiezingen verloren.'

'In Vlaanderen moet je rekening houden met de kiezer. Het is duidelijk dat we met een Vlaamse meerderheid in de federale regering moeten stappen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'We gaan alles doen om een politieke crisis te vermijden'

'Het is aan de koning om een uitnodiging uit te sturen. Ik stel vast dat Vlaanderen en Wallonië heel anders gestemd hebben. Wallonië stemde links, Vlaanderen rechts. We gaan alles doen om een politieke crisis te vermijden.'

'Een grote overwinning is een grote verantwoordelijkheid. Je moet altijd bescheiden blijven in een overwinning.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bruno Tobback: 'Links verenigen'

Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback moet zijn partij in de toekomst werk maken van een "het verenigen van links, zoals N-VA de stemmen op rechts heeft verenigd". Dat heeft Tobback gezegd in een eerste reactie op de resultaten van zijn partij.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Gwendolyn Rutten: Optimistische aanpak

Gwendolyn Rutten: 'Nog niet zo heel lang geleden leek het alsof we weggevaagd zouden worden. We hebben dan gekozen voor een optimistische aanpak. Vandaag zien we daarvan de resultaten.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Gwendolyn Rutten: 'N-VA is aan zet'

'Het is niet aan ons om initiatief te nemen. Ik wil Bart de Wever en de N-VA felliciteren met hun overwinning,' zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. 'Wij hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt. Wij hebben deelgenomen aan een crisisregering en standgehouden. Niet zo lang geleden heeft iedereen ons afgeschreven. Onze intentie was standhouden en dat hebben we gedaan.'

'N-Va is de duidelijke winnaar. Zij zijn nu aan zet. In een democratie hoort dat zo.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overwinningsspeech Bart De Wever: 'N-VA neemt het initiatief op Vlaams en federaal niveau'

'Vicit vim virtus. De moed heeft het geweld overwonnen. Nooit is er met meer macht geprobeerd om Vlamingen van de wijs te brengen, maar de Vlamingen hebben gekozen, ze hebben gekozen voor de verandering.

Ze hebben gekozen voor verandering, voor N-VA. We hebben het vertrouwen gevraagd, en een op drie heeft het ons gegeven.

We hebben een sterk democratisch mandaat gekregen en een zware democratische verantwoordelijkheid gekregen. We moeten de economie aanzwengelen, voor meer jobs zorgen (...)

Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk contacten leggen om deze partners te zoeken. Op basis van de uitslagen mennen wij dat de partners kunnen gevonden worden en we willen zo snel mogelijk aan tafel zitten om een logische, sterke coalitie te smeden voor Vlaanderen.

Wij moeten ook de belangen van Vlaanderen op het federaal niveau veilig stellen. De situatie is er moeilijker op geworden. Het oordeel was nooit zo uiteenlopend. Wij willen geen lange crisis, wij willen graag initiatief nemen om te kijken wat mogelijk is. Maar beste vrienden, dat zijn letterlijk en figuurlijk zorgen voor mogen. Laat ons vanavond maar stilstaan bij wat we gerealiseerd hebben. We hebben het niet cadeau gekregen.

Velen hebben gebibberd, maar wij hebben het gedaan. Wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. En dus schrijven wij vanavond geschiedenis, van een Vlaanderen dat rechtop loopt en zelfbewust zijn eigen toekomst kiest.

Dat hebben we aan u te danken, aan uw inzet dag na dag. En daarom wil ik eindigen met een simpel woord, aan u allemaal uit het diepste van mijn hart: dank u wel.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Vlaanderen dat zijn eigen toekomst kiest'

'Beste vrienden, wij schrijven hier vandaag geschiedenis. Geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt en zijn eigen toekomst kiest.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Met vlag en wimpel de grootste partij'

'We hebben het gedaan. We zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Ook op federaal niveau zullen wij het initiatief nemen'

Bart De Wever zegt dat N-VA ook op federaal niveau het initiatief nemen om een regering te vormen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Snel een sterke coalitie smeden voor Vlaanderen'

Bart De Wever zegt dat N-VA snel een initiatief zal nemen om een Vlaamse regering te vormen. 'Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk de contacten leggen om partners te zoeken.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Vicit vim virtus - Moed heeft geweld overwonnen'

'Vicit vim virtus.' Zo begint Bart De Wever zijn overwinningsspeech. 'Moed heeft geweld overwonnen. De Vlamingen hebben gekozen voor verandering'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Enkele tientallen N-VA-kopstukken komen samen met De Wever op het podium

Dit zijn de overwinnaars van de verkiezingen

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever beklimt het podium

Samen met andere N-VA-kopstukken maakt De Wever het V-teken.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever maakt zich klaar voor zijn speech

In de Viage in Brussel gaat Bart De Wever zo dadelijk aan zijn speech beginnen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Wouter Van Besien: 'Positieve campagne heeft geloond'

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is tevreden. 'Onze positieve campagne heeft geloond. In de steden waar we mee besturen gaan we erop vooruit. We worden niet afgestraft, maar beloond.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bruno Tobback: 'Niet gelukkig, maar ook niet ontevreden'

Bruno Tobback zegt niet ontevreden te zijn met het resultaat. 'Uiteraard wilden we zetels winnen, niet verliezen, maar we zijn niet afgestraft. Tobback erkent dat zijn partij niet aan zet is. 'Het is duidelijk dat wij het initiatief niet hebben, daar moeten we bescheiden en realistisch in zijn.'

'N-VA heeft alle rechtse oppositie verenigd. Dat is op zich een prestatie. Wij zijn daar minder in gelukt. Dat is het nadeel van een regeringspartij te zijn.'

Tobback zegt nog dat zijn partij een 'merkwaardige stap' heeft gezet. 'We moeten nu verder uitbouwen aan SP.A om eens ook alle linkse stemmen te verzamelen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Carl Devos: 'Het moet meer zijn voor CD&V'

Dit is niet desastreus voor CD&V, maar het beter zijn, zegt politicoloog Carl Devos (UGent) op de VRT. 'Het moet meer zijn voor CD&V, zeker als je naar eigen zeggen de beste Vlaamse regering hebt geleid.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gerolf Annemans: 'Dit doet heel veel pijn'

Gerolf Annemans: 'De uitslag is barslecht en doet heel veel pijn. Ik feliciteer Bart De Wever oprecht met zijn gigantische overwinning.'

'Slechts enkelen zijn verkozen, maar we blijven actief. Ik had het liever anders gewild, maar als goede democraat aanvaard ik dit sportief. De campagne van 2019 start morgen. Het Vlaams Belang is niet dood, wij komen terug.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Wouter Beke: 'Onze doelstelling is bereikt'

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei dat zijn partij haar doelstelling heeft bereikt. Op dit moment flirt CD&V met 20 procent en dat was haar ambitie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kris Peeters: 'Het is aan N-VA om snel een federale en Vlaamse regering te vormen'

'Met dit resultaat is CD&V bereid haar federale en Vlaamse verantwoordelijkheid op te nemen,' zegt Kris Peeters. 'Maar het initiatief ligt nu bij de N-VA, die heeft de verantwoordelijkheid om snel een federale en Vlaamse regering te vormen.' Peeters is al bij al niet ontevreden: 'We houden stand en belanden op de tweede plaats. CD&V is nodig, we zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, maar het is nu aan de winnaar. Wij zijn bereid om uitnodiging te aanvaarden.'

'Als men ons morgen belt, zullen wij de telefoon opnemen omdat wij ervan overtuigd zijn dat wij recepten hebben voor alle burgers en alle bedrijven in dit land.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Geert Hoste zag koningin Fabiola gaan stemmen

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Evident dat Bart De Wever het voortouw neemt'

Volgens West-Vlaams CD&V'er Johan Verstreken is het met deze voorlopige uitslagen "evident dat Bart De Wever het voortouw neemt". Dat heeft hij gezegd aan de VRT.

Verstreken, die op de vierde plaats staat op de Vlaamse CD&V-lijst, verwacht wel dat De Wever "water in de wijn" zal moeten doen. "Men zal nu moeten kijken wat de raakpunten zijn in plaats van de tegenstellingen", aldus Verstreken.

Wat zijn eigen partij betreft, zegt Verstreken dat het er "behoorlijk" goed uit ziet. "De boegbeelden doen het goed", aldus Verstreken. De CD&V'er erkent wel dat de N-VA er bovenuit steekt. "Ze halen zowel stemmen bij Vlaams Belang als bij Lijst Dedecker".

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever triomfeert - Siegfried Bracke buigt

De N-VA stevent af op een klinkende verkiezingsoverwinning. De partij van Bart De Wever blaast de anderen weg. Alleen in Oost-Vlaanderen kan Siegfried Bracke niet standhouden.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Laatste emmer Vlaams Belangers is op akker N-VA terecht gekomen'

"Er is een grote verschuiving van het Vlaams Belang naar de N-VA, ik denk dat de laatste emmer van de Vlaams Belangers nu op de akker van de N-VA is terechtgekomen." Dat zegt Herman De Croo, lijstduwer voor de Open Vld in het Vlaams parlement, een uur na de sluiting van de stembureaus.

Die verschuiving kan een radicalisering van N-VA met zich meebrengen, aldus De Croo nog. De Open Vld'er ziet echter ook een zekere stabilisering. De CD&V scoort zoals verwacht, de resultaten van Open Vld en sp.a liggen misschien iets hoger dan verwacht en ook Groen is erop vooruit gegaan. "Niemand kan op dit moment echter voorspellen wat er gaat gebeuren met zij die de drempel niet halen, zoals LDD in West-Vlaanderen, de PVDA+ of de SDP in Aalst", zegt De Croo nog.

"We moeten afwachten wat de resultaten geven in het aantal zetels." De Croo benadrukt op VRT ook dat de N-VA nu het initiatief moet nemen om een regering te vormen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA boven 30 procent, Groen op winst, Vlaams Belang bloedt

Op basis van zowat een tiende van de stemmen blijkt N-VA in alle provincies ruim boven 30 procent te scoren, op Vlaams-Brabant na waar Open Vld-politica Maggie De Block voor een atypisch plaatje zorgt.

Vlaams Belang zou enkel in Antwerpen en Oost-Vlaanderen Kamerzetels halen.

CD&V groeit nagenoeg overal maar haalt enkel in het Limburg van voorzitter Wouter Beke het vooropgestelde doel van 20 procent, terwijl socialisten en liberalen nu eens winnen en dan weer verliezen.

Tweede uitgesproken winnaar is Groen dat overal wint, maar enkel in Vlaams-Brabant boven de 10 procent stijgt.

Partijvoorzitter Bart De Wever zorgt met een winst van ruim 8 procent voor N-VA voor een monsterscore van ruim 38 procent. Daarmee doet hij een stuk beter dan Maggie De Block die Open Vld in Vlaams-Brabant 6,6 procent doet groeien tot boven de 21 procent, veruit de beste score voor de liberalen.

De grootste duik mag Filip Dewinter op zijn conto schrijven met een verlies van 9,8 procent tot 6,3 procent voor Vlaams Belang in Antwerpen. N-VA scoort in alle provincies een behoorlijke winst van minstens 5 procent, maar moet een procentje inleveren Vlaams-Brabant, waar de partij op 26 procent uitkomt.

Groen gaat er overal op vooruit en maakt er grote kans om voor het eerst in alle provincies Kamerzetels in de wacht te slepen.

Aan de andere kant van het spectrum staat Vlaams Belang dat in alle provincies zwaar verliest en wellicht enkel nog Kamerleden in Antwerpen en Oost-Vlaanderen zal halen. In de andere provincies lijken ze immers onder de kiesdrempel van 5 procent te zakken. In Limburg zou de partij net boven dat percentage uitkomen maar ligt de eigenlijke drempel een stuk hoger.

PVDA+ en Jean-Marie Dedecker moeten hopen dat hun resultaat in de loop van de avond nog richting kiesdrempel evolueren.

De resultaten van de drie traditionele partijen geven een erg verschillend beeld naargelang de provincie.

CD&V is uitgesproken de tweede Vlaamse partij in de Kamer. De ambitie van 20 procent wordt echter enkel in Limburg gehaald. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen kan dat eventueel in de loop van de avond nog gebeuren, maar in Vlaams-Brabant (16%) en West-Vlaanderen (17% of een verlies van 5,6%) is dat weinig waarschijnlijk.

Open Vld scoort erg goed met Maggie De Block in Vlaams Brabant: meer dan 21 procent. Maar in Antwerpen en Limburg moet de partij het met amper 11 procent stellen. In Oost-Vlaanderen zit Open Vld op verlies, in West-Vlaanderen op lichte winst.

Sp.a gaat er Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant op achteruit en wint in Oost- en West-Vlaanderen waar de partij met 19,1 procent het beste resultaat haalt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dave Sinardet: Toch meer en meer verlies voor traditionele partijen

Politicoloog Dave Sinardet (VUB): 'De tarditionele partijen lijken meer en meer toch verlies te lijden. Het is erg afhankelijk van sterke boegbeelden, kijk naar Maggie De Block in Vlaams-Brabant en Johan Vande Lanotte en John Crombez in West-Vlaanderen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

PS verliest, MR wint en PVDA boven kiesdrempel in eerste volledige resultaten Wallonië

De eerste volledige Kamerresultaten van Wallonië zijn binnen. In het kanton Verlaine, in de provincie Luik, blijft de PS de grootste partij, ondanks verlies. De MR wint en zit de PS op de hielen. Ecolo verliest fors en de PTB - of PVDA - haalt de kiesdrempel.

De PS verliest 4% en komt op 30,1%, de MR wint 5% en haalt bijna 29%. Het cdH verliest een procentje en komt op 12,25%, Ecolo valt van 17,8% terug op 9,27%, een halvering dus. De PTB haalt 5,94% in Verlaine en haalt dus de kiesdrempel. Dat is niet het geval voor de PP (4,?43%) en het FDF (2,32%).

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

De kijk van De Raaskalderij op de verkiezingen

Ook de meest ernstige van alle nieuwssites laat zijn licht schijnen op de verkiezingen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA leunt tegen de 40 procent in Antwerpen

Ook voor de verkiezing van het Vlaams parlement leunt N-VA in de provincie Antwerpen tegen de 40 procent. Dat blijkt uit gedeeltelijke officiële resultaten. In Zandhoven haalt de partij zelfs 45,93 procent. Zowat de helft van de bureaus is geteld in de helft van de kantons.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Raf Terwingen (CD&V) 'De sleutel ligt bij N-VA'

De N-VA reageert nog niet op de eerste voorlopige uitslagen. Uittredend kamerfractieleider Raf Terwingen (CD&V) doet dat wel: 'De sleutel ligt bij N-VA'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Jos Digneffe: 'Slinger zwaait naar rechts'

Jos Digneffe, lijstduwer voor sp.a Limburg op de Vlaamse lijst, en notoir vakbondsman bij ACOD Spoor, ziet in de eerste uitslagen vooral een forse beweging naar rechts."De slinger zwaait, gezien de resultaten van N-VA, naar de rechterzijde. Dit heeft te maken met de tegenstelling die in de campagne is gemaakt tussen noord en zuid. Daarmee is de Vlaamse kiezer een beetje misleid geweest, al heeft die natuurlijk altijd gelijk. Ik maak me sterk dat de slinger ook nog wel terug naar links zal zwaaien over enkele jaren."

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA en CD&V hebben niemand anders nodig om samen regering te vormen in Vlaanderen (voorlopige resultaten)

Met ongeveer tien procent van de bureaus geteld halen N-VA en CD&V voor het Vlaams Parlement een comfortabele meerderheid. Tegenover 2009 wint N-VA fors en springt ruim over de 30 %. CD&V verliest, maar blijft boven de 20%.

Groen wint 2,5 procent, Open Vld verliest 3,3 procent, sp.a verliest 1,4 procent. Vlaams Belang verliest maar liefst 9,6 procent en flirt met de kiesdrempel. De PVDA haalt voorlopig de kiesdrempel niet.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA dicht bij absolute meerderheid in Voeren

In faciliteitengemeente Voeren haalt N-VA op Vlaams niveau een score van liefst 46,8 procent, een winst van 12 procent tegenover 2009. CD&V wordt met 19,94 procent de tweede partij, een verlies van bijna 7 procent. Open Vld gaat er bijna 4 procent op vooruit en wordt met 13,8 procent de derde partij.

Groen is in Voeren de vierde partij met 6,5 procent, een licht verlies van 0,4 procent. Sp.a komt uit op 5,7 procent (+2,4%). Vlaams Belang zakt van 13,2 procent naar 5,2 procent, een verlies van 8 procent. PVDA+ haalt de kiesdrempel niet in Voeren.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA haalt in Antwerpen tussen 34 en 48 procent voor de kamer

Volgens de eerste officiële resultaten haalt N-VA in de kieskring Antwerpen voor de Kamer tussen 34 en 48 procent. De voorlopige uitschieter is Zandhoven met 48,54 procent, 10,80 procentpunten meer dan bij de vorige stembusgang. In de stad zelf haalt de partij 34,97 procent. Vlaams Belang is de grote verliezer, vooral in de stad.

N-VA haalt voorlopig 34,97 procent in Antwerpen, 38,80 procent in Boom, 47,11 procent in Brecht, 38,61 procent in Herentals, 39,63 procent in Hoogstraten, 38,33 procent in Mol, 37,58 procent in Turnhout, 39,27 procent in Westerlo en liefst 48,54 procent in Zandhoven. In die kantons is ongeveer de helft van alle bureaus geteld.

Ook CD&V gaat er in de meeste kantons enkele procenten op vooruit, behalve in Herentals en Hoogstraten. In de stad blijft de partij quasi status quo, van 9,02 naar 9,35 procent.

De verliezers zijn sp.a, Open Vld en, vooral, Vlaams Belang. Die laatste verliest vaak 10 procent en meer, zoals in Antwerpen zelf, waar de partij terugvalt van 18,56 procent naar 7,06 procent.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA kan alleen met CD&V besturen in een Vlaamse regering

Volgens de voorlopige resultaten tot nu toe halen N-VA en CD&V samen meer dan 53 procent van de stemmen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Uitslagen uitslagen uitslagen

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

In Genk wordt PVDA+ grootste partij

Links doet het bijzonder goed in Genk. PVDA+ wordt daar de grootste partij, SP.A gaat er fors op vooruit en N-VA stagneert maar blijft de grootste.

Genk, Kamer, 10 van 73 bureaus geteld

N-VA: 28.3% (-0.4%)

CD&V: 23% (+0.5%)

SP.A: 19.5% (+3.8%)

PVDA: 7.9% (+3.6%)

Open VLD 7.6% (-0.3%)

Vlaams Belang 6.7% (-7%)

Groen 6.1% (+1.4%)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Carl Devos: 'N-VA zit op schema om 30 procent te halen'

Politicoloog Carl Devos (UGent) onderstreept op de VRT dat de uitslagen voor het Vlaams parlement moeilijk te vergelijken zijn. '2009 was nog een ander politiek tijdperk. Vandaar dat je daar N-VA zal zien verdubbelen, of zelfs meer.

Voor de Kamer zal de groei wellicht minder zijn. Toch lijken ze op schema te zitten om de 30 procent te halen.'

Wat de traditionele partijen betreft, die ziet Devos 'dansen': 'Er is veel verschil van kieskring tot kieskring.'

Devos nuanceert de trends die nu al te zien zijn: 'Sommige trends blijken tegen middernacht bevestigd, anderen sneuvelen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dave Sinardet: 'Traditionele partijen houden stand'

Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) in gesprek met Knack.be is een eerste voorzichtige inschatting dat de polarisering tussen links en rechts gewerkt heeft voor N-VA en SP.A. Die eerste lijkt op sommige plaatsen monsterscores te gaan halen, SP.A kan - tegen de perceptie en de peilingen in - ook een winst boeken.

'Op basis van deze voorlopige resultaten lijkt het dat de traditionele partijen niet afgestraft worden, ze houden redelijk stand.'

Sinardet benadrukt nog dat voorzichtig moet vergeleken worden, zeker op Vlaams niveau, waar in 2009 N-VA nog een kleine partij was.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Twee zekerheden: N-VA wint fors, Vlaams Belang bijna van de kaart geveegd

Dat lijkt op dit moment de trend die de avond zal overleven

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA wordt afgetekend de grootste met 1 op 17 bureaus geteld voor het Vlaams parlement

Met 288 van de 4934 bureaus geteld is dit de voorlopige uitslag voor het Vlaams Parlement:

1. N-VA: 34,0 procent (+20,9 t.o.v. 2009)

2. CD&V: 22,2 (- 0,7)

3. SP.A: 13,6 (- 1,7)

4. Open VLD: 11,1 (- 3,9)

5. Groen: 9,2 (+ 2,4)

6. Vlaams Belang: 5,6 (- 9,7)

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Groen groter van N-VA in Gent (zeer gedeeltelijke resultaten)

Met 2 van de 100 stembureaus geteld voor het Vlaams parlement is Groen groter van N-VA (met Siegfried Bracke) in Gent.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA haalt bijna 50 procent in Zandhoven (gedeeltelijke resultaten)

In het kanton Zandhoven in de provincie Antwerpen haalt N-VA met 10 op 80 stembureaus geteld 48,5 procent van de stemmen voor de federale verkiezingen, zo blijkt uit de uitslagen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is een stijging van 10,8 procent.

De andere uitslagen hier zijn: CD&V 19,2 procent (+4,4 procent), Open VLD 10,2 procent (- 3,4 procent), Groen 7,1 procent (+0,7 procent) Vlaams Belang (5,7 procent (- 10,4 procent) SP.A 5,7 procent (- 2,1 procent)

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Yves Desmet (De Morgen) over verlies Vlaams Belang aan N-VA

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Walter Pauli: 'Het Vlaams Belang betaalt het feestje van de N-VA'

'Er is op dit moment nog maar één ding met grote stelligheid te zeggen: Het Vlaams Belang betaalt het feestje van de N-VA.' Dat zegt Walter Pauli, politiek redacteur bij Knack.

'De partij van Bart De Wever gaat vanzelfsprekend vooruit tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2009 en lijkt ook voor de kamer moeiteloos over de grens van de 30 procent te gaan.'

Per partij stelt Pauli bij deze allereerste, gedeeltelijke en dus nog zeer voorlopige resultaten hetvolgende vast:

N-VA: Forse winst

Vlaams Belang: Het Vlaams Belang flirt her en der met de kiesdrempel

CD&V: Het is te vroeg om iets te zeggen over de CD&V waar de eerste uitslagen zeer wisselende resultaten geven

Open VLD: Maggie De Block lijkt in haar provincie Vlaams Brabant de liberalen merkelijk hoger te duwen dan elders.

SP.A: Ook de tandem Johan Vande Lanotte en John Crombez (SP.A) doet het voor de West-Vlaamse kamerlijst verre van slecht.

Groen: Groen haalt een behoorlijke uitslag. Afwachten hoe groot de winst zal zijn.

PVDA+ en LDD: Voor PVDA+ in Antwerpen en Jean-Marie Dedecker in West-Vlaanderen blijft het afwachten of de kiesdrempel gehaald kan worden.

/
© /
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA: 'Laat ons nog maar even afwachten'

Laat ons nog maar even afwachten. Deze uitslagen zijn veel te beperkt om al op te reageren. Dat zeggen N-VA-kopstukken Jan Peumans en Steven Vandeput in Hasselt bij de VRT. 'We weten eigenlijk nog niks,' zegt Vandeput. 'Even afwachten tot 18 uur,' vindt Peumans. N-VA haalt in de allereerste zeer beperkte resultaten forse winst binnen met resultaten tussen 30 en 37 procent.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Hooglede: 36,1 procent voor N-VA

Hooglede 1 op 8 stembureaus geteld voor Vlaamse verkiezingen: 36,1 procent voor N-VA. Dat is een stijging van 24,9 procent. Het grootste verlies is hier voor CD&V. De partij gaat 10,4 procent achteruit en strandt op 26,7 procent. Het Vlaams Belang gaat er ook bijna 6 procent op achteruit.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Eerste trends: N-VA duidelijk winnaar, SP.A scoort goed, CD&V verliest en Vlaams Belang verdwijnt van de radar

Op basis van de allereerste zeer beperkte uitslagen die de VRT bij elkaar sprokkelde is deze eerste zeer voorzichtige conclusie te trekken. De N-VA wint fors met uitslagen tussen 30 en 35 procent van de stemmen. CD&V boert achteruit maar haalt wel haar streefdoel van 20 procent. SP.A gaat vooruit in vergelijking met de vorige verkiezingen, Open VLD gaat licht achteruit, Groen wint een beetje en Vlaams Belang verdwijnt bijna volledig van de radar. Conclusie: de winst van N-VA lijkt vooral van CD&V en Vlaams Belang te komen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

N-VA haalt bijna 35 procent in Heist-Op-Den-Berg (gedeeltelijk)

1 op 31 bureaus geteld voor het Vlaams parlement in Heist-Op-Den-Berg. N-VA: 34,8 procent (+19 procent), CD&V 21,7 procent (- 5,6 procent), SP.A (17,2 procent (+5,4 procent) Open VLD: 9,6 procent (- 3,5 procent), Groen 8,4 procent (+ 3,3 procent) Vlaams Belang 6,2 procent (- 11,1 procent)

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Tweede uitslag: opnieuw meer dan 30 procent voor N-VA

N-VA haalt 31,9 procent voor de federale verkiezingen in 1 op 13 kiesbureaus in Hamme.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Diksmuide: eerste uitslag: forse winst voor N-VA

Forse winst voor N-VA dus. Het gaat om de allereerste uitslag in niet meer dan 1 van de 22 kiesbureaus. Het kan dus nog alle kanten op. In die gedeeltelijke uitslag haalt CD&V 23,2 procent van de stemmen. Dat is een daling van 11 procent. SP.A haalt 16,6 procent (+ 5 procent) Open VLD 14,3 procent (+ 1,1 procent) Groen 6,6 procent (+ 2,7 procent) Vlaams Belang 2,6 procent (- 8,1 procent)

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Diksmuide: gedeeltelijke uitslag: 33 procent voor N-VA

De allereerste uitslag is binnen. De primeur is voor Diksmuide. Voor de verkiezingen voor het Vlaams parlement haalt N-VA in 1 op 22 kiesbureaus 33,7 procent van de stemmen. Dat is een stijging van 25 procent.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Oudste Limburger (106) brengt zelf stem uit

Oudste Limburger Antonia Nouwens (106) is zelf nog gaan stemmen

.
© .
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Vandaag zijn het de verkiezingen van de stemfie

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kris Peeters en Bart de Wever heffen het glas in Antwerpen

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kiesbureaus met papier zijn afgesloten

Stembureaus waar met potlood en papier wordt gestemd, zijn nu gesloten. Er kan begonnen worden met het tellen van de stemmen. Elektronisch kan er nog tot 16 uur gestemd worden.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Alles wat u moet weten voor u een stemfie maakt

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Moorslede meldt via sociale media tekort aan stembrieven

In het West-Vlaamse Moorslede komen ze stembiljetten met Europese kieslijsten te kort. Dat meldt burgemeester Ward Vergote via de sociale media en kon hij telefonisch bevestigen.

De burgemeester gaf via sociale media aan dat er stembrieven ontbreken. Hij kon meegeven dat het om Europese stembiljetten ging, en dat er op dit moment naar een oplossing wordt gezocht. Meer informatie kon de burgemeester nog niet geven.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Stemmen kan tot 16 uur

Stemmen kan tot 14 uur in bureaus waar met potlood en papier wordt gestemd. Elektronisch stemmen kan tot 16 uur. Onmiddelllijk daarna worden de eerste gedeeltelijke uitslagen verwacht. De eerste trends zullen zich wellicht een uurtje later al aftekenen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Man overlijdt in stembureau

In het West-Vlaamse Eernegem, een deelgemeente van Ichtegem, is een man van 79 jaar overleden terwijl hij zondag zijn stem wou uitbrengen. Dat bevestigt burgemeester Karl Bonny.

De man wou rond half twaalf gaan stemmen toen hij plots onwel werd in het stemlokaal. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er kwam zelfs een helikopter aan te pas. De medische diensten moesten meteen overgaan tot reanimatie, maar er kon geen hulp meer baten. De man overleed ter plaatse.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Ingrid Lieten: 'Zou graag verder voor Limburg willen zorgen'

Uittredend Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A) zegt in Hasselt dat ze graag verder voor Limburg zou willen zorgen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Koen Geens: 'CD&V haalt meer dan 20 procent'

Uittredend minister van Financiën en CD&V-kopstuk Koen Geens maakt zich sterk dat zijn partij vandaag 20 procent van de stemmen zal halen. Hij treedt daarmee Kris Peeters bij die vanochtend al zei dat CD&V hier 'los over' zal gaan. 'In de peilingen halen we meer dan 20 procent in West-Vlaanderen en in Limburg,' zegt Geens. 'Ik maak me sterk dat we gemiddeld boven de 20 procent uitkomen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Volg hier ook de LIVESTREAM verkiezingen 2014

Volg hier nu de LIVESTREAM verkiezingen 2014, de verkiezingsuitzending van het VTM Nieuws

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Maggie De Block: 'We hebben geen streefpercentage gezet'

Open VLD laat niet in zijn kaarten kijken. De partij maakt niet bekend wanneer deze verkiezingen voor haar geslaagd zijn. 'Wij hebben geen streefpercentage gezet. We hebben twee jaar gewerkt om weer een ploegsfeer in onze partij te krijgen. We hebben inwendig veel werk verzet, ook met Gwendolyn Rutten, onze nieuwe voorzitter.' Dat zei Open VLD-kopstuk Maggie De Block in een gesprek met Dany Verstraeten in de verkiezingsuitzending van VTM Nieuws.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Jan Peumans: 'Het was een harde campage'

'Het was een harde campagne,' zei N-VA-kopstuk Jan Peumans in de verkiezingsuitzending van VTM Nieuws. 'Er zijn door de andere partijen heel wat leugens verteld. Het is ook niet normaal als andere partijen jouw programma uitleggen. Men heeft geprobeerd de mensen angst in de oren te blazen.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever legt om 19 uur verklaring af

Rond 17 uur zullen de eerste trends van deze verkiezingen zich aftekenen. N-VA-voorzitter Bart De Wever legt om 19 uur een verklaring af.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

400 miljoen kiezers stemmen voor Europa

In de 28 lidstaten van de Europese Unie zijn zowat 400 miljoen mensen opgeroepen om 751 Europarlementsleden aan te duiden. De eerste resultaten zullen er pas zijn nadat in Italië om 23.00 uur de laatste stemlokalen dicht gaan.

Met spanning wordt het resultaat verwacht van extreemrechtse, populistische en eurosceptische partijen.

Als nieuwigheid bij een Europese stembusgang hebben de partijen over heel Europa kandidaten voor de topfunctie van voorzitter van de Commissie de arena ingestuurd.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Vrijwillige voorzitter daagt niet op in Antwerpen

In Antwerpen kwamen vier voorzitters niet opdagen in hun stembureau. Eén van hen had zich zelfs vrijwillig opgegeven, maar stuurde toch zijn kat. Voor het viertal werd nog in allerijl vervanging gezocht. Dat zorgde niet voor noemenswaardige problemen voor de kiezers

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

8 stembureaus in Antwerpen kampten met softwareproblemen

In Antwerpen hebben er zich in 8 van de 385 stembureaus softwareproblemen voorgedaan waardoor de computer van de voorzitter niet opgestart raakte. Het euvel werd echter snel verholpen. Dat zegt Jacques Mahieu, voorzitter van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, afdeling Antwerpen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Voorzitter stembureau in Kortrijk overslaapt zich

In Kortrijk bleef een stembureau gesloten tot 10 uur omdat de voorzitter zich had overslapen. Dat wordt bevestigd door het meldingscentrum van de stad Kortrijk. Het euvel zorgt voor een lange wachtrij aan het stembureau.

Omdat de voorzitter liet weten dat hij zich had overslapen, werd het stembureau gewoon later geopend. Kiezers die zich voor tien uur aandienden, moesten later terugkomen of wachten. Ze konden niet terecht in een van de andere bureaus.

Inmiddels zijn de computers opgestart en kunnen kiezers hun keuze maken. De situatie en de wachtrij worden ter plaatse opgevolgd, maar grote problemen worden niet verwacht.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Advocaat en gepensioneerde bankier organiseren de verkiezingen in Aarschot

Bij gebrek aan een vrederechter worden de verkiezingen in het kieskanton Aarschot georganiseerd door advocaat Bart Van Tongelen. De voormalige vrederechter Johan Draulans ging op 1 mei met pensioen en werd niet tijdig vervangen zodat Van Tongelen, plaatsvervangend vrederechter, de opdracht kreeg om de organisatie op zich te nemen. Hij nam hiervoor een gepensioneerd bankier tijdelijk in dienst als secretaris.

"Vandaag is alles vlot verlopen, maar de afgelopen weken hebben we wel veel moeite gehad om de circa 1.000 personen te vinden die nodig waren om de stem- en telbureaus te bemannen. Bij een eerste oproep kwam immers iets minder dan de helft terug met een hele resem excuses. Een aantal redenen hebben we niet aanvaard. Wie zonder geldige reden vandaag niet aanwezig was, mag zich aan een vervolging door het parket verwachten", aldus Van Tongelen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Geen grote problemen in Limburg

Hier en daar moest een computer of scanner vervangen worden. In steden als Hasselt, Tongeren en Riemst verliep tot dusver alles vlekkeloos. In Genk liep 1 bureau 10 minuten vertraging op.

De voorzitters van de stembureaus moesten wel een aantal kleine problemen oplossen met ongeldige volmachten en afwezige bijzitters.

In enkele bureaus kwamen er opmerkingen omdat de gordijntjes aan de stemhokjes niet breed genoeg waren, en de wachtende stemgerechtigden zo de verrichtingen van de kiezers konden zien.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Helft minder interventies voor elektronisch stemmen

Voor het nieuwe elektronisch stemsysteem zijn er beduidend minder interventies dan in 2012. Tussen 6.30 uur en 9.30 uur waren er zondag 234 interventies. Voor hetzelfde tijdsinterval waren er dat in 2012 463, zo staat op de blog van de FOD Binnenlandse Zaken.

Op een totaal van 27.000 elektronische stemmachines zijn er 418 interventies uitgevoerd. 35 interventies zijn nog bezig, waaronder 4 prioritaire interventies omdat het de computer van de voorzitter of de stemurne betreft.

Op 8.000.458 Belgen stemmen er 7.871.504 kiezers in België en 2 procent in het buitenland.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kiezer krijgt hartstilstand

In Opglabbeek heeft een kiezer een hartstilstand in het stembureau gekregen. De man kon worden gereanimeerd en is buiten levensgevaar.

Nog in Opglabbeek werden pv's opgesteld tegen kandidaten die zich niet aan het afficheverbod in de buurt van de stembureaus hebben gehouden.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Elio Di Rupo: 'Mooie dag voor de democratie, donkere dag in onze hoofden'

Op deze verkiezingsdag stond eerste minister Elio Di Rupo stil bij de aanslag aan het Joods Centrum in Brussel waarbij 3 mensen om het leven kwamen.

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Waarschuwing voor misbruiken met volmachten in faciliteitengemeenten

Ann Sobrie, fractieleidster van de Vlaamse oppositielijst Respect in Sint-Genesius-Rode, waarschuwt er voor dat het versturen van twee oproepingsbrieven in haar gemeente kan leiden tot misbruiken bij het verlenen van volmachten.

"Volgens de kieswet mag eenieder naast zijn eigen stem slechts voor één iemand anders per volmacht stemmen. Met de Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrief die men ontving, kan dat perfect gebeuren voor twee personen", aldus Sobrie.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Eerste keer stemmen in faciliteitengemeenten sinds splitsing BHV

Als gevolg van de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is de stembusgang in de zes faciliteitengemeenten gewijzigd. De zes gemeenten vormen deze keer samen een kieskanton terwijl ze vroeger tot de kieskantons van Halle, Zaventem of Meise behoorden.

Kiezers in de faciliteitengemeenten hebben voor de federale en Europese verkiezingen de keuze om te stemmen voor een Vlaams-Brabantse of Brusselse lijst. Deze keuze moeten ze pas in het stemhokje bekendmaken.

Terwijl de omzendbrief-Peeters stipuleert dat oproepingsbrieven in faciliteitengemeenten eerst in het Nederlands verstuurd moeten worden, waarna Franstaligen een exemplaar in hun taal kunnen bekomen, werden deze in Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem verstuurd in de taal van de geadresseerde. In Sint-Genesius-Rode kreeg iedereen twee oproepingsbrieven in de bus, een Nederlandstalige en Franstalige. Wemmel en Drogenbos verstuurden de brieven wel conform de vermelde Vlaamse omzendbrief.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Stembusgang in faciliteitengemeenten verloopt rustig

Ondanks het feit dat er de afgelopen weken weer veel communautaire problemen waren met het versturen van de oproepingsbrieven in het nieuwe kieskanton Sint-Genesius-Rode, dat de zes faciliteitengemeenten omvat, verloopt de stembusgang er volgens vrederechter Simon Cardon zonder problemen.

Ook de moeilijkheden die hij ondervond bij het samenstellen van de stem- en telbureaus, raakten tijdig opgelost.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Stemfie maken? Lees dan eerst dit

Lees eerst dit artikel tot op het einde vooraleer u al dan niet een stemfie maakt

Twitter
© Twitter
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

10 dingen die u moet weten voor u gaat stemmen

Als u nog niet bent gaan stemmen, lees dan eerst: 10 dingen die u moet weten voor u gaat stemmen

VRT
© VRT
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Kris Peeters: 'We gaan los over de 20 procent'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in Ruisbroek bij Puurs zijn stem uitgebracht. Hij heeft goede hoop voor zijn partij, met een resultaat "los over de twintig procent".

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Bart De Wever: 'Iedereen heeft op de kap van N-VA gezeten'

In Deurne bracht N-VA-voorzitter Bart De Wever rond 9u45 zijn stem uit. Hij blikte ook terug op de afgelopen campagne, die niet gemakkelijk was omdat "iedereen op de kap van N-VA heeft gezeten".

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Welkom bij deze liveblog Verkiezingen 2014

Goeiemorgen en welkom bij deze liveblog over de verkiezinegn 2014. Wij brengen hier heel de dag LIVE verslag uit met nieuws, uitslagen, reacties en duiding bij de federale, regionale en Europese verkiezingen.