Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, hekelt de trage gang van zaken aan de onderhandelingstafel en de behoudsgezinde PS : "We zouden moeten spurten naar hervormingen, maar we strompelen voort."

Volgens de sterke man van de grootse partij in Vlaanderen vormt die andere winnaar van de verkiezingen, de Waalse Parti Socialiste (PS) van formateur Elio Di Rupo het probleem. Dat zegt hij in De Ochtend op de VRT-radio.

"De PS volgt enkel het eigen belang, wij willen de hervormingsaanbevelingen van de Europese Commissie uitvoeren. Deze zomer is de verkeerde partij langs de kant geschoven."

Bart De Wever: 'Gedoemd te werken met de PS'

In Vlaanderen zijn de socialisten niet nodig, klinkt het. Maar in Wallonië zijn de socialisten de meerderheidspartij. "En die zijn nog conservatiever dan in Vlaanderen. De blokkering aan de tafel heeft niets te maken met het feit dat er geen oplossingen zijn, maar met de aard van dit land: dat je gedoemd bent te werken met de PS."

De Wever heeft er geen vertrouwen in dat de onderhandelaars de laatste begrotingsdeadline nog halen: "Het wordt nu bijzonder laat. Willen we de begroting nog door het parlement krijgen, hopelijk is dat fatsoen er nog, dan lukt het niet meer. Ook al hebben we vandaag een begroting."

Dat Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) zei dat het nu snel kan gaan, wuift De Wever weg: "De regering heeft niet eens een Vlaamse meerderheid. Als dat parlement op een drafje een sanering van 14 miljard euro moet goedkeuren, kan je het parlement evengoed meteen sluiten."

De Wever: 'Nood aan een saneringsregering'

Ook de suggestie van Luc Van der Kelen van het Laatste Nieuws voor een zakenkabinet, zoals de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti waarschijnlijk in Italië zal vormen, ziet De Wever niet zitten. "Dat zou ons op hetzelfde niveau als de Zuid-Europese economieën plaatsen. Voor een Noord-Europese economie als die van Vlaanderen zou dat een ramp zijn."

Waar België nood aan heeft, klinkt het, is een saneringsregering. "We hebben dat nooit gehad, maar net dat hebben we nodig. Als er weer een regering komt die de middenklassen en het bedrijfsleven doet betalen, dan maken we de economie kapot en gaan we Griekenland achterna, zoals Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Knack en Trends, zegt."

Bart De Wever herhaalt ten slotte dat de N-VA bereid is een volwaardige, dus niet gebaseerd op voorlopige twaalfden, begroting opgesteld door premier Yves Leterme (CD&V) te steunen, "zonder daar iets voor terug te willen." (SD)

Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, hekelt de trage gang van zaken aan de onderhandelingstafel en de behoudsgezinde PS : "We zouden moeten spurten naar hervormingen, maar we strompelen voort."Volgens de sterke man van de grootse partij in Vlaanderen vormt die andere winnaar van de verkiezingen, de Waalse Parti Socialiste (PS) van formateur Elio Di Rupo het probleem. Dat zegt hij in De Ochtend op de VRT-radio. "De PS volgt enkel het eigen belang, wij willen de hervormingsaanbevelingen van de Europese Commissie uitvoeren. Deze zomer is de verkeerde partij langs de kant geschoven."Bart De Wever: 'Gedoemd te werken met de PS'In Vlaanderen zijn de socialisten niet nodig, klinkt het. Maar in Wallonië zijn de socialisten de meerderheidspartij. "En die zijn nog conservatiever dan in Vlaanderen. De blokkering aan de tafel heeft niets te maken met het feit dat er geen oplossingen zijn, maar met de aard van dit land: dat je gedoemd bent te werken met de PS."De Wever heeft er geen vertrouwen in dat de onderhandelaars de laatste begrotingsdeadline nog halen: "Het wordt nu bijzonder laat. Willen we de begroting nog door het parlement krijgen, hopelijk is dat fatsoen er nog, dan lukt het niet meer. Ook al hebben we vandaag een begroting." Dat Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) zei dat het nu snel kan gaan, wuift De Wever weg: "De regering heeft niet eens een Vlaamse meerderheid. Als dat parlement op een drafje een sanering van 14 miljard euro moet goedkeuren, kan je het parlement evengoed meteen sluiten."De Wever: 'Nood aan een saneringsregering'Ook de suggestie van Luc Van der Kelen van het Laatste Nieuws voor een zakenkabinet, zoals de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti waarschijnlijk in Italië zal vormen, ziet De Wever niet zitten. "Dat zou ons op hetzelfde niveau als de Zuid-Europese economieën plaatsen. Voor een Noord-Europese economie als die van Vlaanderen zou dat een ramp zijn."Waar België nood aan heeft, klinkt het, is een saneringsregering. "We hebben dat nooit gehad, maar net dat hebben we nodig. Als er weer een regering komt die de middenklassen en het bedrijfsleven doet betalen, dan maken we de economie kapot en gaan we Griekenland achterna, zoals Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Knack en Trends, zegt."Bart De Wever herhaalt ten slotte dat de N-VA bereid is een volwaardige, dus niet gebaseerd op voorlopige twaalfden, begroting opgesteld door premier Yves Leterme (CD&V) te steunen, "zonder daar iets voor terug te willen." (SD)