'Een laag-bij-de-grondse aanval", zo noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake de kritiek op zijn afwezigheid in de Senaat bij de recente bespreking van de BHV-voorstellen. Daar noemde de N-VA-leider de huidige splitsingsvoorstellen ook "erger dan toen BHV nog niet gesplitst was".

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo en CD&V-voorzitter Wouter Beke hadden de voorbije dagen uitgehaald naar N-VA-voorzitter en senator Bart De Wever. De Croo en Beke vonden het niet kunnen dat De Wever volop campagne zat te voeren terwijl in de Hoge Vergadering BHV op de agenda stond.

Laag bij de grondse aanval

Die kritiek is bij De Wever in het verkeerde keelgat geschoten. Hij spreekt van "een laag-bij-de-grondse aanval" en "slagen onder de gordel". "Als De Croo en Beke het zo belangrijk vinden, stel ik voor dat zijzelf voortaan ook alle plenaire besprekingen in de Senaat van a tot z volgen", aldus De Wever.

Volgens De Wever gebeurt het echte werk in het parlement trouwens in de commissies. "En daar was mijn fractie als enige telkens voltallig aanwezig bij de besprekingen", klonk het.

Situatie erger na de splitsing dan voordien

De Wever herhaalde ook dat de BHV-voorstellen voor zijn partij niet door de beugel kunnen omdat vol zouden staan met Vlaamse toegevingen. Volgens de N-VA-voorzitter zal de situatie voor de Vlamingen na de splitsing "erger dan toen het niet gesplitst was". "En ik wik mijn woorden", aldus De Wever.

"Men kon de afgelopen twee dagen echt niet van mij verwachten dat ik in de Senaat aanwezig zou zijn om de lange lijst van toegevingen te aanhoren die de Vlamingen gedaan hebben om het BHV-akkoord te sluiten,' had de N-VA-voorzitter eerder op de dag al gezegd tijdens een bezoek met zijn campagnebus aan Leuven. '

Ik zal straks echter wel aanwezig zijn om met veel enthousiasme tegen te stemmen want dit is niet de ingreep in de instellingen die wij wilden".

Toegevingen

De Wever verdedigde zijn afwezigheid in de Hoge Vergadering door te stellen dat hij niet wilde komen luisteren naar "de lange reeks Vlaamse toegevingen in ruil voor de simpele toepassing van de grondwet".

De N-VA-voorzitter zal wel aanwezig zijn bij de stemming straks. Daar zal hij naar eigen zeggen "met veel enthousiasme" tegen stemmen.

Wat de gemeenteraadsverkiezingen betreft, zegt De Wever dat zijn partij goed zal scoren op plaatsen waar de juiste mensen worden ingezet. "In Leuven - of moet ik Tobbackgrad zeggen - zal dat met zo'n sterke tegenkandidaat evenwel niet evident zijn", aldus de N-VA-voorzitter. (Belga/EE)

'Een laag-bij-de-grondse aanval", zo noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake de kritiek op zijn afwezigheid in de Senaat bij de recente bespreking van de BHV-voorstellen. Daar noemde de N-VA-leider de huidige splitsingsvoorstellen ook "erger dan toen BHV nog niet gesplitst was". Open Vld-voorzitter Alexander De Croo en CD&V-voorzitter Wouter Beke hadden de voorbije dagen uitgehaald naar N-VA-voorzitter en senator Bart De Wever. De Croo en Beke vonden het niet kunnen dat De Wever volop campagne zat te voeren terwijl in de Hoge Vergadering BHV op de agenda stond. Laag bij de grondse aanval Die kritiek is bij De Wever in het verkeerde keelgat geschoten. Hij spreekt van "een laag-bij-de-grondse aanval" en "slagen onder de gordel". "Als De Croo en Beke het zo belangrijk vinden, stel ik voor dat zijzelf voortaan ook alle plenaire besprekingen in de Senaat van a tot z volgen", aldus De Wever. Volgens De Wever gebeurt het echte werk in het parlement trouwens in de commissies. "En daar was mijn fractie als enige telkens voltallig aanwezig bij de besprekingen", klonk het. Situatie erger na de splitsing dan voordien De Wever herhaalde ook dat de BHV-voorstellen voor zijn partij niet door de beugel kunnen omdat vol zouden staan met Vlaamse toegevingen. Volgens de N-VA-voorzitter zal de situatie voor de Vlamingen na de splitsing "erger dan toen het niet gesplitst was". "En ik wik mijn woorden", aldus De Wever. "Men kon de afgelopen twee dagen echt niet van mij verwachten dat ik in de Senaat aanwezig zou zijn om de lange lijst van toegevingen te aanhoren die de Vlamingen gedaan hebben om het BHV-akkoord te sluiten,' had de N-VA-voorzitter eerder op de dag al gezegd tijdens een bezoek met zijn campagnebus aan Leuven. ' Ik zal straks echter wel aanwezig zijn om met veel enthousiasme tegen te stemmen want dit is niet de ingreep in de instellingen die wij wilden". Toegevingen De Wever verdedigde zijn afwezigheid in de Hoge Vergadering door te stellen dat hij niet wilde komen luisteren naar "de lange reeks Vlaamse toegevingen in ruil voor de simpele toepassing van de grondwet". De N-VA-voorzitter zal wel aanwezig zijn bij de stemming straks. Daar zal hij naar eigen zeggen "met veel enthousiasme" tegen stemmen. Wat de gemeenteraadsverkiezingen betreft, zegt De Wever dat zijn partij goed zal scoren op plaatsen waar de juiste mensen worden ingezet. "In Leuven - of moet ik Tobbackgrad zeggen - zal dat met zo'n sterke tegenkandidaat evenwel niet evident zijn", aldus de N-VA-voorzitter. (Belga/EE)