De Antwerpse gemeenteraad heeft de budgetwijziging 2013 goedgekeurd na een urenlang debat dat deels uitdraaide op een discussie rond de komende meerjarenbegroting. De meeste oppositiepartijen uitten daarbij de vrees dat de aangekondigde besparingen in combinatie met de 7 miljoen euro aan subsidies voor de volgende jaren die worden afgeschaft, weinig goeds doen vermoeden voor de toekomst.

Pauzeknop indrukken

Het schepencollege herhaalde dat er bij ongewijzigd beleid geen investeringsruimte zou overblijven. Burgemeester Bart De Wever waarschuwde bovendien: "Dit is nog maar het begin van de besparingsoefening, het zal nog veel zwaarder en moeilijker worden."

De budgetwijziging komt er volgens de meerderheid om de begroting die door het vorige stadsbestuur werd opgesteld voor 2013 te "toetsen aan de realiteit" en al enigszins aan te passen aan het nieuwe bestuursakkoord.

Heel wat projecten die nog niet volledig in uitvoering waren, worden op "pauze" gezet. Volgens het stadsbestuur gebeurt dat omdat toch lang niet alles meer tijdig kan worden gerealiseerd.

"We zullen trouwens op het vlak van gerealiseerde investeringen nog steeds substantieel hoger uitkomen dan het gemiddelde bedrag van de vorige legislatuur", zegt De Wever. Daarnaast zijn er volgens hem sowieso besparingen nodig, gezien de pensioenlast en het engagement in de Oosterweelovereenkomst.

'Fast forward' of 'rewind'?

De oppositie verweet de meerderheid dat het niet duidelijk is of men volgend jaar "na de pauzeknop op fast forward, dan wel rewind zal drukken" (dixit Groen-fractieleidster Meyrem Almaci). "Men schaamt zich blijkbaar en verschuilt zich achter de pauzeknop om te zeggen dat bepaalde investeringen er niet komen", meent PVDA+-raadslid Mie Branders. (Belga/TV)

De Antwerpse gemeenteraad heeft de budgetwijziging 2013 goedgekeurd na een urenlang debat dat deels uitdraaide op een discussie rond de komende meerjarenbegroting. De meeste oppositiepartijen uitten daarbij de vrees dat de aangekondigde besparingen in combinatie met de 7 miljoen euro aan subsidies voor de volgende jaren die worden afgeschaft, weinig goeds doen vermoeden voor de toekomst. Pauzeknop indrukken Het schepencollege herhaalde dat er bij ongewijzigd beleid geen investeringsruimte zou overblijven. Burgemeester Bart De Wever waarschuwde bovendien: "Dit is nog maar het begin van de besparingsoefening, het zal nog veel zwaarder en moeilijker worden." De budgetwijziging komt er volgens de meerderheid om de begroting die door het vorige stadsbestuur werd opgesteld voor 2013 te "toetsen aan de realiteit" en al enigszins aan te passen aan het nieuwe bestuursakkoord. Heel wat projecten die nog niet volledig in uitvoering waren, worden op "pauze" gezet. Volgens het stadsbestuur gebeurt dat omdat toch lang niet alles meer tijdig kan worden gerealiseerd. "We zullen trouwens op het vlak van gerealiseerde investeringen nog steeds substantieel hoger uitkomen dan het gemiddelde bedrag van de vorige legislatuur", zegt De Wever. Daarnaast zijn er volgens hem sowieso besparingen nodig, gezien de pensioenlast en het engagement in de Oosterweelovereenkomst.'Fast forward' of 'rewind'? De oppositie verweet de meerderheid dat het niet duidelijk is of men volgend jaar "na de pauzeknop op fast forward, dan wel rewind zal drukken" (dixit Groen-fractieleidster Meyrem Almaci). "Men schaamt zich blijkbaar en verschuilt zich achter de pauzeknop om te zeggen dat bepaalde investeringen er niet komen", meent PVDA+-raadslid Mie Branders. (Belga/TV)