Bart De Wever: ‘Antwerpenaren krijgen Sinksenfoor’

© Belga

Antwerpen heeft een noodscenario met een alternatieve locatie voor de Sinksenfoor, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever nadat de kortgedingrechter besliste dat de Sinksenfoor dit jaar niet mag plaatsvinden op de Gedempte Zuiderdokken.

De soap rond de locatie van de Antwerpse Sinksenfoor blijft voortduren. De stad Antwerpen moet in extremis op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor de Sinksenfoor.

Enkele omwonenden die al jaren klagen over geluidsoverlast haalden hun slag thuis. Ze stapten naar de kortgedingrechter nadat de gesprekken met het Antwerpse stadsbestuur waren spaakgelopen. Die oordeelde dat de Sinksenfoor dit jaar niet mag plaatsvinden op de Gedempte Zuiderdokken.

Het Antwerpse stadsbestuur, dat geen beroep aantekent tegen de beslissing, had al een noodscenario met een alternatieve locatie, zodat de Sinksenfoor dit jaar toch in een of andere vorm zou kunnen doorgaan, zo laat Antwerps burgemeester Bart De Wever weten. Het stadsbestuur werkte daar de voorbije maanden al aan, om te anticiperen op een mogelijk verbod.

‘Antwerpenaar krijgt zijn foor’

Details over het noodscenario worden voorlopig niet bekendgemaakt. De foorkramers zullen worden uitgenodigd op een overlegmoment begin volgende week en pas nadien zal de stad met meer informatie naar buiten komen. “Maar we zullen er zeker en vast alles aan doen om de Antwerpenaar ook dit jaar een Sinksenfoor te kunnen bieden”, luidt het.

De Antwerpse afdeling van zelfstandigenorganisatie Unizo is niet te spreken over de beslissing van de rechter in kort en hoopt dat het Antwerpse stadsbestuur een alternatief vindt dat zo dicht mogelijk bij die locatie ligt, zodat de lokale horeca en winkels alsnog mee kunnen profiteren van het publiek dat door de foor wordt aangetrokken.

De rechter fundeerde haar beslissing door naar twee eerdere uitspraken te verwijzen die in het nadeel van de stad waren. Zo had de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 29 januari 2013 al geoordeeld dat ze geen vergunning had om de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken te organiseren en op 1 februari 2013 had de Raad van State het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) geschorst.

Kwetsbaar parkgebied

In dat GRUP werd de bestemming van de Zuiderdokken gewijzigd van kwetsbaar parkgebied, waar geen grootschalige evenementen zoals de Sinksenfoor georganiseerd mogen worden, naar publieke ruimte, waar dat wél mag. Maar door de schorsing blijven de Gedempte Zuiderdokken dus vooralsnog parkgebied.

Ondanks die uitspraken had de stad op 15 maart 2013 toch beslist om de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken te laten doorgaan. Daaruit blijkt volgens de rechter dat “de stad blijkbaar niet de intentie heeft om zich te gedragen zoals van een zorgvuldige overheid met respect voor de wettelijke bepalingen en rechterlijke uitspraken verwacht mag worden.”

Locatie geen cultureel erfgoed

De rechter stelde in haar beschikking voorts dat de Sinksenfoor misschien wel als cultureel erfgoed beschouwd kan worden, maar dat zulks niet geldt voor de locatie waar het evenement doorgaat.

Ook het mogelijke inkomstenverlies dat de stad en de foorkramers hadden ingeroepen, was volgens haar niet van tel, omdat deze zaak niet over de organisatie van de foor gaat, maar wel over de locatie. Ze verklaarde de eis van de omwonenden gegrond, maar besliste om de stad geen dwangsom op te leggen.

Deze uitspraak heeft enkel betrekking op de Sinksenfoor van 2013 en niet op latere edities of op andere evenementen die er georganiseerd worden, zoals Stu Day. Ook over het gebruik van de Gedempte Zuiderdokken als parking sprak de kortgedingrechter zich niet uit. Over al die dingen zal de rechter ten gronde zich later moeten buigen.

Reden waarom Antwerpen Proeft verhuisde

Ward Ramaekers, de organisator van Antwerpen Proeft, vreesde al maanden dat de Gedempte Zuiderdokken als locatie voor evenementen in het gedrang zou komen. “Deze rechtszaak was een van de hoofdredenen om Antwerpen Proeft van de Gedempte Zuiderdokken te verhuizen naar de Waagnatie op het Eilandje”, zegt hij in een reactie op de beslissing van de kortgedingrechter.

Ramaekers vindt het pijnlijk om te moeten zien hoe enkele omwonenden een monument als de Sinksenfoor willen slopen. “Dit soort egoïsme is onaanvaardbaar. Vandaag is een zwarte dag, niet alleen voor de jonge bewoners van onze stad.”
Geen oog dicht

De Sinksenfoor is een doorn in het oog van de omwonenden van het Antwerpse Zuid vanwege de (geluids)hinder die vijf weken aanhoudt. “Mijn cliënten doen dan geen oog dicht, moeten hun ramen gesloten houden en hun kinderen kunnen niet studeren of buiten spelen. De stad belooft al jaren dat de foor er weg gaat, maar ieder jaar wordt hij groter en luidruchtiger”, zegt de advocate van de bewoners, Griet Cnudde.

Vorig jaar vingen diezelfde buurtbewoners bot bij de rechter in eerste aanleg die hun vordering onontvankelijk verklaarde. De bewoners waren daartegen in beroep gegaan, maar ook het hof van beroep gaf hen ongelijk. (TE/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content