Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) legt zijn langverwachte voorstellen voor de hervorming van de bankensector voor aan het kernkabinet.

Met de bankenwet moet de Belgische financiële sector versterkt worden om beter bestand te zijn tegen toekomstige crises. Het is uitkijken naar de drie belangrijkste luiken van het voorstel.

Hoe willen Geens en de andere ministers de besmetting van depositobanken door de zakenactiviteiten van diezelfde banken vermijden, is de belangrijkste vraag. Een optie is de verplichte splitsing van deposito- en zakenbanken, maar het is volgens Geens' woordvoerster nog niet duidelijk wat daar de beslissing van de kern zal zijn. "De minister legt parameters voor, die vervolgens besproken zullen worden."

Crisismanagers

De twee andere hete hangijzers zijn het verbod op variabele verloning voor de crisismanagers van staatsbanken en de hervorming van de spaarfiscaliteit, waarbij het de bedoeling is burgers aan te moedigen te investeren in bepaalde financiële producten.

De nieuwe bankenwet betreft in grote mate de omzetting van Europese wetgeving in Belgisch recht, maar ook de aanbevelingen van de Dexia-commissie, de Bijzondere Opvolgingscommissie, de Nationale Bank (over structurele hervormingen), het Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB), het IMF en het Bazel-comité worden mee in rekening gebracht.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) legt zijn langverwachte voorstellen voor de hervorming van de bankensector voor aan het kernkabinet. Met de bankenwet moet de Belgische financiële sector versterkt worden om beter bestand te zijn tegen toekomstige crises. Het is uitkijken naar de drie belangrijkste luiken van het voorstel. Hoe willen Geens en de andere ministers de besmetting van depositobanken door de zakenactiviteiten van diezelfde banken vermijden, is de belangrijkste vraag. Een optie is de verplichte splitsing van deposito- en zakenbanken, maar het is volgens Geens' woordvoerster nog niet duidelijk wat daar de beslissing van de kern zal zijn. "De minister legt parameters voor, die vervolgens besproken zullen worden." Crisismanagers De twee andere hete hangijzers zijn het verbod op variabele verloning voor de crisismanagers van staatsbanken en de hervorming van de spaarfiscaliteit, waarbij het de bedoeling is burgers aan te moedigen te investeren in bepaalde financiële producten. De nieuwe bankenwet betreft in grote mate de omzetting van Europese wetgeving in Belgisch recht, maar ook de aanbevelingen van de Dexia-commissie, de Bijzondere Opvolgingscommissie, de Nationale Bank (over structurele hervormingen), het Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB), het IMF en het Bazel-comité worden mee in rekening gebracht.