Bacquelaine over pensioenhervorming: ‘Globalere visie dan vorige regeringen’

Minister Bacquelaine had na 7 uur nog altijd geen vraag beantwoord © BELGA

‘Wij hebben de bakens uitgezet waarbinnen de sociale partners kunnen werken’, reageert minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) op de kritiek van de oppositie op de pensioenhervorming. ‘We komen niet met alle wetteksten op een dag, maar dat is onmogelijk.’

Pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR) pikt de kritiek van de oppositie niet als zou er geen globale visie zitten achter de geplande pensioenhervormingen. “We komen inderdaad niet met alle wetteksten op één dag, maar dat is gewoon onmogelijk”, onderstreepte hij in de Kamer.

‘Negatieve impact verbergen’

De oppositie hekelt al langer dat de regering de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd zo snel mogelijk door het parlement wil jagen. PS en SP.A missen een globale visie en vrezen dat de regering de hervormingen verkapt doorvoert om de negatieve impact voor de mensen te verbergen.

Niets van aan, reageerde minister Bacquelaine. “Ik ken geen enkele regering die zo een grote hervorming op een andere manier heeft doorgevoerd. In vergelijking met de voorgaande regeringen, is er nu sprake van een veel globalere visie”, zei hij. “We hebben ook een Nationaal Pensioencomité opgezet. Ik zie niet in hoe we nog globaler hadden kunnen zijn dan dat.”

Dat pensioencomité heeft volgens de oppositie echter geen armslag meer. Alles is al beslist. “Wij hebben de bakens uitgezet waarbinnen de sociale partners kunnen werken”, aldus Bacquelaine. Het gaat dan met name over de zware beroepen, het deeltijds pensioen en het systeem met punten.

‘Opletten voor eindeloos gepalaver’

Bovendien hebben de sociale partners zich volgens de minister al meermaals kunnen uitspreken. “Je kan zeggen dat het nog meer moet zijn, maar je moet toch opletten voor eindeloos gepalaver.”

En wat met de zware impact van de pensioenhervorming voor vrouwen, zoals de socialisten op een persconferentie nog waarschuwden? Vrouwen hebben immers nog vaak een kortere loopbaan. Bacquelaine sprak dat niet tegen, maar vindt dit vooreerst een zaak die moet worden aangepakt door te werken op de carrières. Dus onder meer in het kader van de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de discussies rond ‘werkbaar werk’.

‘Geen pensioenexperts’

Tot slot werd Bacquelaine nog gevraagd naar de open brief die een groep academici publiceerde. De liberale minister toonde zich echter niet onder de indruk. Volgens hem ging het niet om pensioenexperts, maar eerder om demografen en sociologen die hun politieke mening verkondigden.

De Kamercommissie Sociale Zaken stemt normaal gezien vandaag nog over het wetsontwerp dat de pensioenleeftijd optrekt tot 66 in 2025 en tot 67 in 2030 en ook de leeftijden voor vervroegd pensioen optrekt vanaf 2017. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content