‘Baby’s moeten erkend worden als individu’: campagne tegen nieuwe ziekenhuisfinanciering De Block

Maggie De Block © Reporters

Kinderartsen en ouders hebben in de Brusselse Kliniek Sint-Jan de campagne ‘Geef ons een gezicht’ gelanceerd. De campagne eist de erkenning van pasgeborenen als individu, iets wat bij de nieuwe ziekenhuisfinanciering minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) niet gebeurt.

De nieuwe wetgeving, die vanaf 1 januari 2019 in werking treedt, zorgt ervoor dat ziekenhuizen een vastgelegd standaardbedrag krijgen voor ingrepen die vallen onder de noemer laagvariabele zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een knieprothese, een blindedarmoperatie en ook een bevalling.

Daar knelt het schoentje. Bij de bevalling wordt enkel rekening gehouden met de gezondheid van de moeder. Een pasgeborene, al dan niet ziek, wordt dus niet gezien als individu of patiënt met eigen rechten.

‘Liefst 12.000 baby’s zullen hierdoor niet de extra medische zorg krijgen die ze verdienen, dat is discriminatie. Voor pasgeborenen moeten dezelfde regels gelden als voor andere patiënten’, stelt Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Juridische stappen

De campagne ‘Geef ons een gezicht’ wordt donderdag gelanceerd via posters, flyers en de website www.geefonseengezicht.be, waar ook een petitie getekend kan worden.

De pediaters en ouders staken donderdag al een duizendtal handtekeningen in de bus bij minister De Block, en zijn vastberaden. ‘Wij willen dat alle aktes met betrekking tot pasgeborenen uit de nieuwe financiering van laagvariabele zorg worden gehaald. Als dat niet gebeurt, zullen we juridische stappen moeten ondernemen’, stelt De Guchtenaere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content