Een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom moet komaf maken met de eeuwenlange discriminatie van mama's, schrijft Het Laatste Nieuws.

Keuzevrijheid

Voortaan zullen ouders vrij kunnen beslissen over de familienaam van hun kind: die van de vader, van de moeder of een combinatie van beide namen, zoals in Spanje. Welke van de twee vooraan staat, zullen ze ook zelf kunnen uitmaken.

Daarmee belandt België in de groep Europese landen met de grootste vrijheid in naamkeuze. Zelfs in Nederland en Scandinavië zijn de regels nog strenger.

Zelfde naam voor broetjes en zusjes

Als het gezin voor een bepaalde formule gekozen heeft bij de geboorte van het eerste kind, krijgen zusjes en broertjes automatisch dezelfde naam. Bestaande achternamen blijven ook zoals ze zijn - de nieuwe regeling geldt pas zodra de wet is goedgekeurd. Dat gebeurt volgens de krant wellicht in de herfst van dit jaar. (Belga/TV)

Een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom moet komaf maken met de eeuwenlange discriminatie van mama's, schrijft Het Laatste Nieuws.Keuzevrijheid Voortaan zullen ouders vrij kunnen beslissen over de familienaam van hun kind: die van de vader, van de moeder of een combinatie van beide namen, zoals in Spanje. Welke van de twee vooraan staat, zullen ze ook zelf kunnen uitmaken. Daarmee belandt België in de groep Europese landen met de grootste vrijheid in naamkeuze. Zelfs in Nederland en Scandinavië zijn de regels nog strenger.Zelfde naam voor broetjes en zusjes Als het gezin voor een bepaalde formule gekozen heeft bij de geboorte van het eerste kind, krijgen zusjes en broertjes automatisch dezelfde naam. Bestaande achternamen blijven ook zoals ze zijn - de nieuwe regeling geldt pas zodra de wet is goedgekeurd. Dat gebeurt volgens de krant wellicht in de herfst van dit jaar. (Belga/TV)