‘Baby J. werd op afbetaling gekocht, zoals een ijskast’

Voor de rechtbank ik Gent staan de ouders terecht die baby J. verkocht zouden hebben aan Nederlandse wensouders.

In de zaak van baby J., de jongen die in 2008 verkocht werd door een Belgisch koppel aan Nederlandse wensouders, verschijnen de vader, moeder en grootmoeder van het kind voor de Gentse strafrechter. “Ik dacht dat ik alles gezien heb, maar uit het onderzoek blijkt dat de baby op afbetaling werd gekocht”, maakte de openbare aanklager bekend.

Verkocht voor 7.500 euro
Baby J. werd kort na de geboorte in Gent op 7 juli 2008 bij de burgerlijke stand geregistreerd als kind van een Nederlandse koppel uit Sibculo. Het kind was geboren in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn en voor 7.500 euro verkocht door een koppel uit Gent.

De Nederlandse wensouders werden vorig jaar door de rechtbank van Zwolle veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, een werkstraf van 240 uur en een boete van 1.000 euro voorwaardelijk.

Valsheid in geschrifte
Voor de Gentse correctionele rechtbank staan de biologische moeder, de vader en de grootmoeder van baby J. terecht voor “onderschuiving van een kind” (een kwalificatie waarbij aan een vrouw een kind wordt toegeschreven waarvan ze niet bevallen is), valsheid in geschrifte, onterende behandeling en het achterlaten van een kind in een behoeftige toestand.

“Het kind zal ooit te weten moeten komen dat hij verkocht is op afbetaling, zoals een ijskast”, zei de openbare aanklager.

Het openbaar ministerie heeft voor de correctionele rechtbank in Gent een voorwaardelijke celstraf van twee jaar gevorderd voor de ouders van baby J. “De natuurlijke ouders beweren dat ze de weg naar adoptie niet vonden, maar het kind was gewoon een handig middel om uit de schulden te komen”, pleitte de openbaar aanklager. Voor de grootmoeder wordt zes maanden met uitstel gevorderd.

‘Symbolisch bedrag’
De verdediging van de ouders van baby J. heeft een werkstraf gevraagd. “Het bedrag van 7.500 euro dat ze overeenkwamen met het Nederlandse koppel, was een symbolisch bedrag. De moeder wilde gewoon een goede thuis voor het kind”, pleitte advocate Sophie Claeys voor de correctionele rechtbank in Gent. De moeder en vader zullen de feiten niet ontkennen of minimaliseren, zei meester Claeys.

De ouders verklaarden aan de rechter dat ze niet wisten dat adoptie een goede oplossing was voor het kind. “We wilden het kind nog kunnen bezoeken, en dachten dat dat bij adoptie niet mocht. We hebben spijt, maar kunnen de tijd niet terugdraaien”, verklaarde de vader. “U kon zich toch beter informeren of zelf gewoon het woord adoptie googelen”, reageerde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol.

De uitspraak valt op 14 mei. (Belga/EE/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content