Het opiniestuk verschijnt in De Tijd en L'Echo.

"Binnenkort viert het Belgische verkeersreglement zijn veertigste verjaardag. Maar ik vier niet mee", zo steekt de baas van het BIVV in het opiniestuk van wal. Karin Genoe vindt het huidige verkeersreglement complex en het staat volgens haar vol verouderde woorden ("rijkswacht" bijvoorbeeld) en nodeloos ingewikkelde omschrijvingen.

Sommige regels doen me zelfs lachen, schrijft ze. "'Wanneer de lading van een mallejan langer dan 12 meter is, moet een begeleider te voet achter de lading volgen.' Tegenwoordig vervoeren we afgehakte boomstammen met vrachtwagens."

"Nodeloos ingewikkelde omschrijvingen maken het verkeer er niet veiliger op. Dat je als bestuurder voorrang moet geven aan het zebrapad en dat je aan de kant moet gaan voor ziekenwagens met een sirene? Ik daag je uit om het op te zoeken in het verkeersreglement. Zo omslachtig is de formulering."

'Ondubbelzinnig'

De baas van het BIVV wil het bestaande complexe verkeersreglement daarom in de vuilnisbak kieperen en met een schone lei beginnen. "Het resultaat dat ik voor mij zie, is een kort en bondig reglement waarin alles zo duidelijk staat dat iedereen het begrijpt. Zo eenvoudig dat het bruikbaar is van de klas tot de rechtbank, zonder dubbelzinnigheden".

Bevoegd minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) lijkt op de oproep te willen ingaan. In de krant zegt de minister dat ze volgend jaar "met de kam door de teksten wil gaan". Of hierbij de verkeerscode zal worden vereenvoudigd, of volledig van nul herschreven, is nog geen uitgemaakte zaak.

(Belga/RR)

Het opiniestuk verschijnt in De Tijd en L'Echo."Binnenkort viert het Belgische verkeersreglement zijn veertigste verjaardag. Maar ik vier niet mee", zo steekt de baas van het BIVV in het opiniestuk van wal. Karin Genoe vindt het huidige verkeersreglement complex en het staat volgens haar vol verouderde woorden ("rijkswacht" bijvoorbeeld) en nodeloos ingewikkelde omschrijvingen.Sommige regels doen me zelfs lachen, schrijft ze. "'Wanneer de lading van een mallejan langer dan 12 meter is, moet een begeleider te voet achter de lading volgen.' Tegenwoordig vervoeren we afgehakte boomstammen met vrachtwagens.""Nodeloos ingewikkelde omschrijvingen maken het verkeer er niet veiliger op. Dat je als bestuurder voorrang moet geven aan het zebrapad en dat je aan de kant moet gaan voor ziekenwagens met een sirene? Ik daag je uit om het op te zoeken in het verkeersreglement. Zo omslachtig is de formulering." De baas van het BIVV wil het bestaande complexe verkeersreglement daarom in de vuilnisbak kieperen en met een schone lei beginnen. "Het resultaat dat ik voor mij zie, is een kort en bondig reglement waarin alles zo duidelijk staat dat iedereen het begrijpt. Zo eenvoudig dat het bruikbaar is van de klas tot de rechtbank, zonder dubbelzinnigheden". Bevoegd minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) lijkt op de oproep te willen ingaan. In de krant zegt de minister dat ze volgend jaar "met de kam door de teksten wil gaan". Of hierbij de verkeerscode zal worden vereenvoudigd, of volledig van nul herschreven, is nog geen uitgemaakte zaak.(Belga/RR)