SP.A, Open VLD en Groen! gaan de N-VA niet steunen om haar wetsvoorstel over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde bij hoogdringendheid op de agenda van de Kamer te zetten. Maar ze willen net als CD&V geen federale regering zonder de N-VA.

Dat bleek zondag in De Zevende Dag (Eén). De N-VA heeft haar splitsingsvoorstel op maandag 18 oktober in de Kamer ingediend toen de verduidelijkingsopdracht van haar voorzitter Bart De Wever zonder resultaat ten einde liep.

De SP.A gaat het N-VA-voorstel niet steunen. Volgens voorzitster Caroline Gennez is het een provocatie en wordt B-H-V niet gesplitst in het parlement. Volgens haar moet men de onderhandelingen een kans geven.

Ook Open VLD en Groen!, bij monde van Willem-Frederik Schiltz en Stefaan Van Hecke, spraken hun steun voor de hoogdringendheid van het voorstel niet uit. Ook Raf Terwingen (CD&V) is er niet enthousiast over, maar benadrukte niet namens zijn partij te spreken.

'Geen federale regering zonder N-VA'

Alle vier de partijen benadrukten in De Zevende Dag wel dat ze een federale regering zonder de N-VA niet zien zitten. Gennez distantieerde zich van de oproep van de socialistische vakbond ABVV om een links front te vormen tegen de N-VA. Dat is niet de slimste campagne van de laatste jaren, zo zei ze.

Toch blijft N-VA-voorzitter De Wever wantrouwig. 'De linkerzijde is zich aan het organiseren om te zeggen: de N-VA, die moeten we niet', zo zei hij in hetzelfde programma. Volgens De Wever stuurt de PS aan op een regering zonder de N-VA.

Als de andere Vlaamse partijen oprecht zijn, moeten ze volgens hem onmiddellijk naar hun Franstalige zusterpartijen stappen om
te zeggen dat ze de communautaire compromistekst die hij als koninklijk verduidelijker heeft geschreven moeten aanvaarden.

SP.A, Open VLD en Groen! gaan de N-VA niet steunen om haar wetsvoorstel over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde bij hoogdringendheid op de agenda van de Kamer te zetten. Maar ze willen net als CD&V geen federale regering zonder de N-VA.Dat bleek zondag in De Zevende Dag (Eén). De N-VA heeft haar splitsingsvoorstel op maandag 18 oktober in de Kamer ingediend toen de verduidelijkingsopdracht van haar voorzitter Bart De Wever zonder resultaat ten einde liep.De SP.A gaat het N-VA-voorstel niet steunen. Volgens voorzitster Caroline Gennez is het een provocatie en wordt B-H-V niet gesplitst in het parlement. Volgens haar moet men de onderhandelingen een kans geven. Ook Open VLD en Groen!, bij monde van Willem-Frederik Schiltz en Stefaan Van Hecke, spraken hun steun voor de hoogdringendheid van het voorstel niet uit. Ook Raf Terwingen (CD&V) is er niet enthousiast over, maar benadrukte niet namens zijn partij te spreken.'Geen federale regering zonder N-VA'Alle vier de partijen benadrukten in De Zevende Dag wel dat ze een federale regering zonder de N-VA niet zien zitten. Gennez distantieerde zich van de oproep van de socialistische vakbond ABVV om een links front te vormen tegen de N-VA. Dat is niet de slimste campagne van de laatste jaren, zo zei ze.Toch blijft N-VA-voorzitter De Wever wantrouwig. 'De linkerzijde is zich aan het organiseren om te zeggen: de N-VA, die moeten we niet', zo zei hij in hetzelfde programma. Volgens De Wever stuurt de PS aan op een regering zonder de N-VA.Als de andere Vlaamse partijen oprecht zijn, moeten ze volgens hem onmiddellijk naar hun Franstalige zusterpartijen stappen om te zeggen dat ze de communautaire compromistekst die hij als koninklijk verduidelijker heeft geschreven moeten aanvaarden.