Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Traffic Index' van gps-fabrikant TomTom.

De 'Traffic Index' werd uitgebreid tot 218 steden in 36 landen. Voor België worden nog steeds Antwerpen, Brussel en Luik in rekening gebracht. De 'Traffic Index' meet reistijden op filevrije momenten en vergelijkt die met filemomenten. Het verschil is uitgedrukt in een percentage toegenomen reistijd.

81 uur in Antwerpen

Het gemiddelde congestieniveau stijgt in Antwerpen tot 28 pct (tegenover 26 pct in 2013 en 23 pct in 2012). "Pendelaars met een woon-werkverkeer van een half uur, dienen daar per dag 21 minuten bij te tellen door files", zegt de fabrikant. Per jaar wordt zo 81 uur verspild door verkeersopstopping. Het fileleed is groter 's avonds dan 's ochtends en de zwaarste avondpiek is op vrijdag. Een ritje van een half uur duurt dan eerder vijftig minuten.

59 uur in Luik

Ook in Luik stijgt het congestieniveau jaar na jaar tot 17 pct (16 pct in 2013 en 14 pct in 2012). Per half uur pendeltijd komt daar gemiddeld vijftien minuten bij, wat een jaarlijks verlies van 59 uur oplevert. De zwaarste avondpiek in Luik is op dinsdagavond met 44 pct, dertig minuten pendelen kost er 45 minuten.

94 uur in Brussel

In Brussel bedroeg het gemiddelde congestieniveau 33 pct (34 pct in 2013 en 32 pct in 2012). Brussel saat op de 32ste plaats wereldwijd en haalt net de Europese top tien. "Rekening houdend met een ritje woon-werkverkeer in Brussel van gemiddeld dertig minuten, dien je per dag gemiddeld 25 minuten extra te rekenen door zowel ochtend- als avondfiles", aldus de mededeling van TomTom. Op jaarbasis dikt dat verlies aan tot 94 uur. De drukste avondspits ligt op vrijdagavond met 82 pct.

Wereldwijd zijn de ergste verkeersopstoppingen te beleven in Istanboel, gevolgd door Moskou en Sint-Petersburg.

Gebruikers kunnen per stad informatie opzoeken via een nieuwe "Traffic Index Portal" op tomtom.com/trafficindex.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Traffic Index' van gps-fabrikant TomTom.De 'Traffic Index' werd uitgebreid tot 218 steden in 36 landen. Voor België worden nog steeds Antwerpen, Brussel en Luik in rekening gebracht. De 'Traffic Index' meet reistijden op filevrije momenten en vergelijkt die met filemomenten. Het verschil is uitgedrukt in een percentage toegenomen reistijd. Het gemiddelde congestieniveau stijgt in Antwerpen tot 28 pct (tegenover 26 pct in 2013 en 23 pct in 2012). "Pendelaars met een woon-werkverkeer van een half uur, dienen daar per dag 21 minuten bij te tellen door files", zegt de fabrikant. Per jaar wordt zo 81 uur verspild door verkeersopstopping. Het fileleed is groter 's avonds dan 's ochtends en de zwaarste avondpiek is op vrijdag. Een ritje van een half uur duurt dan eerder vijftig minuten. Ook in Luik stijgt het congestieniveau jaar na jaar tot 17 pct (16 pct in 2013 en 14 pct in 2012). Per half uur pendeltijd komt daar gemiddeld vijftien minuten bij, wat een jaarlijks verlies van 59 uur oplevert. De zwaarste avondpiek in Luik is op dinsdagavond met 44 pct, dertig minuten pendelen kost er 45 minuten. In Brussel bedroeg het gemiddelde congestieniveau 33 pct (34 pct in 2013 en 32 pct in 2012). Brussel saat op de 32ste plaats wereldwijd en haalt net de Europese top tien. "Rekening houdend met een ritje woon-werkverkeer in Brussel van gemiddeld dertig minuten, dien je per dag gemiddeld 25 minuten extra te rekenen door zowel ochtend- als avondfiles", aldus de mededeling van TomTom. Op jaarbasis dikt dat verlies aan tot 94 uur. De drukste avondspits ligt op vrijdagavond met 82 pct. Wereldwijd zijn de ergste verkeersopstoppingen te beleven in Istanboel, gevolgd door Moskou en Sint-Petersburg. Gebruikers kunnen per stad informatie opzoeken via een nieuwe "Traffic Index Portal" op tomtom.com/trafficindex. (Belga/RR)