Audits naar vervanging F-16's vrijdag voorgesteld in Kamercommissie Defensie

12/04/18 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Bron: Belga

De audits naar de manier waarop het dossier van de vervanging van de F-16-toestellen behandeld werd, worden vrijdag voorgesteld in de Kamercommissie Defensie. Dat meldt voorzitter Karolien Grosemans (N-VA).

Audits naar vervanging F-16's vrijdag voorgesteld in Kamercommissie Defensie

Steven Vandeput © Belga

Ook minister Steven Vandeput zal daarbij aanwezig zijn.

Er ontstond enkele weken geleden ophef over een rapport van vliegtuigbouwer Lockheed Martin waaruit moet blijken dat de F-16's waarover het Belgische leger beschikt, enkele jaren langer kunnen vliegen dan tot nu werd aangenomen. Die informatie zou echter niet tot bij minister Vandeput geraakt zijn. Dat zou te maken kunnen hebben met de voorkeur die binnen de luchtmacht bestaat om de F-16's door F-35-toestellen te vervangen, en niet door de andere gevechtsvliegtuigen die in aanmerking komen.

De twee audits die duidelijk moeten scheppen, worden vrijdag voorgesteld. Het gaat om een interne audit van de Algemene Inspectie (AIG) Defensie en een externe audit van de Federale Interne Auditdienst (FIA). Er zal 'bijkomende documentatie' van de Amerikaanse luchtmacht worden voorgesteld, blijkt uit de ontwerpagenda van de vergadering.

Onze partners