'Audit maakt brandhout van organisatie B-Fast'

10/12/15 om 05:09 - Bijgewerkt om 05:09

Een door de federale regering gevraagde audit is snoeihard voor de organisatie achter B-Fast, het Belgische team voor interventies bij rampen. Het team levert soms wel goed werk op het terrein, maar een grondige hervorming is dringend nodig.

'Audit maakt brandhout van organisatie B-Fast'

B-Fast in Nepal © BELGA

Gazet van Antwerpen bericht over de audit.

De audit werd na het debacle in Nepal dit voorjaar, waar B-Fast na de aardbeving amper hulp kon bieden, gevraagd aan een in overheidsmanagement gespecialiseerd consultancybureau. Het document van 69 pagina's werd op 23 november afgeleverd en dient als basis voor een evaluatie door de regering.

"De audit toont duidelijk aan dat B-Fast als organisatie en interdepartementaal samenwerkingsplatform zelf in crisis is", concluderen de onderzoekers.

'In beginfase blijven steken'

De audit somt een lange reeks "belangrijke zwaktes" op en spreekt van ondoorzichtige besluitvorming, gebrekkige samenwerking en spanningen tussen individuen die een goede werking belemmeren.

"De professionalisering van de B-Fastorganisatie, als actor van internationale noodbijstand, is eigenlijk in een beginfase blijven steken".

Het rapport beperkt zich tot een structurele analyse en noemt geen namen. Maar de analyse is wel een kaakslag voor Geert Gijs uit Lier, hoofd rampenmanagement bij Volksgezondheid en van bij het begin boegbeeld en spreekbuis van B-Fast, schrijft Gazet van Antwerpen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners