Aron Berger: ‘Hand geven aan vrouw was nooit een optie, dat kost mij 2.500 stemmen’

Aron Berger © Belga Image

Aron Berger was nooit van plan om vrouwen, al dan niet in het kader van zijn functie, een hand te geven. ‘Een hand geven aan één vrouw gaat mij 2.500 stemmen kosten. Dat was niet de oplossing,’ zegt hij.

Berger kwam in Terzake op Canvas terug op de intrekking van zijn kandidatuur voor de Antwerpse CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat de man, een chassidische jood, een plaats op de lijst van Kris Peeters zou krijgen, veroorzaakte de voorbije dagen een storm van protest, ook binnen de eigen partij, omdat hij onder meer had verklaard dat hij vrouwen om religieuze redenen geen hand kon geven. Na spoedoverleg met Berger had Peeters verklaard dat hij ervan uitging dat de man de uitgestoken hand van een vrouw ‘buiten zijn gemeenschap’ niet zou weigeren.

Maar Berger ontkent dat daar ooit afspraken over zijn gemaakt. ‘Een hand geven aan één vrouw zal mij 2.500 stemmen kosten, heb ik toen geantwoord’, zei hij in Terzake. ‘Ik was een beetje in een hoek gezet. Maar als je ergens voor staat en een punt hebt, heb je een punt. Ik besefte dat een hand geven aan een vrouw niet de oplossing was, en zag het niet meer zitten.’

Over zijn veroordeling voor diefstal wilde Berger ook een en ander rechtzetten. ‘Ik heb een bejaarde persoon geholpen. Hij moest dialyse starten, de kostprijs liep op maar hij was niet in orde met de mutualiteit. Ik heb die kosten dan betaald en in onderling overleg later terug van zijn rekening gehaald. Maar ik had daar geen bewijs van, dus toen hij overleed kwamen er klachten van erfgenamen’, verklaarde hij. ‘Bij ons zeggen ze, als je niets doet, loopt er ook niets fout.’

Partner Content