'Arme Klaren dachten dat Michelle Martin braaf meisje was' (Paul Marchal)

08/08/12 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

De kloosterzusters van Malonne gaan opnieuw stemmen over de komst van Michelle Martin, zo meldt Paul Marchal. De vader van An zegt dat de Arme Klaren denken dat Martin 'een braaf meisje' is.

De kloosterzusters van Malonne gaan hun beslissing over een mogelijke opvang van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, na haar voorwaardelijke vrijlating opnieuw bekijken. Er komt een nieuwe stemming over de kwestie. Dat beweren althans Paul en Betty Marchal, die een gesprek hadden in het Frans met de zuster-overste van het klooster. In het klooster kon geen reactie verkregen worden.

Ouders van An Marchal belden aan bij Arme Klaren
De ouders van An Marchal, een van de slachtoffers van Marc Dutroux, belden aan bij het klooster van de Arme Klaren in de deelgemeente van Namen. Ze spraken een uur en drie kwartier met de zuster-overste, aldus Paul Marchal.

'Zusters zullen beslissing om Martin op te vangen, herbekijken'
"Het gesprek begon niet zo positief, maar eindigde wel met een positieve noot. De zuster-overste zei dat de zaak opnieuw bediscussieerd wordt met de andere zusters en dat ze de beslissing zullen herbekijken", stelt hij. Maar "de beslissing zal niet voor morgen zijn, liet de zuster-overste mij weten".

'Klooster hoorde maar één klok luiden'
Paul Marchal kreeg naar eigen zeggen tijdens het gesprek "snel door dat de zusters van het klooster maar één klok hebben horen luiden: de klok van de advocaten van Martin". De advocaten vertelden de zusters - nog altijd volgens Marchal - dat Martin geen psychopate is en dat ze zich heeft laten leiden door Dutroux en Michel Lelièvre.

"De zuster-overste heeft een positieve kijk op Martin, die zich eigenlijk niets te verwijten heeft en een braaf meisje is."

Marchal: 'Ik heb de zusters op hun verantwoordelijkheid gewezen'
Martin zou volgens de zusters ook haar spijt betoond hebben, maar dat klopt volgens Marchal niet. "Ik heb dat van tafel geveegd. Ik heb haar geconfronteerd met een aantal harde zaken en aangetoond wie Martin eigenlijk is. Ik heb haar ook echt op haar verantwoordelijkheid gewezen, als ze Martin zou opvangen."

Geboortekaartje van An
Marchal heeft naar eigen zeggen al zijn argumenten uit de kast gehaald. Hij toonde ook een fotoalbum van An vanaf het geboortekaartje tot de dag dat ze verdween. Hij stelde ook voor om nog eens naar Malonne terug te keren om eventuele vragen van de andere zusters te beantwoorden.

Marchal: 'Dit is het enige wat we kunnen doen'
De vader van An ziet in deze werkwijze de enige manier om de voorwaardelijke vrijlating van Martin te verhinderen. "Op juridisch vlak is er niets meer te doen. Als slachtoffer heeft cassatieberoep geen zin. Het parket-generaal moet een vormfout zien te vinden. Het enige wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat ze niet ontvangen wordt in het klooster, want dan zijn de voorwaarden niet vervuld", aldus Marchal. (Belga/SD/EE)

Onze partners