Arm België: The Wall Street Journal maakt zich vrolijk over ons

© DR
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Stilstaand verkeer, een kaduke economie, bureaucratie, een onfair belastingstelsel: er is niet veel goed aan België. Dat vindt alvast de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

‘Een EU-gids voor een defect land’, zo titelt Frances Robinson, lid van het Bloomberg/Wall Street Journal-team in Brussel op de website van de krant. Wat volgt, is een bloemlezing van wat er allemaal rammelt aan dit land.

Het is natuurlijk niet ongebruikelijk dat eurocraten en andere internationale types in de hoofdstad lopen te klagen over hoe boring het wel is in Belgium. Brussel is Londen of Parijs niet en dat zit ze wel eens hoog. Daar zijn, zoals The Journal aanstipt, hele Facebookpagina’s aan gewijd.

Je moet dit soort verhalen dan ook met een flinke korrel zout nemen. Maar toch: de waslijst van klachten in de Journal, waarbij vrijelijk geciteerd wordt uit de aanbevelingen van de Europese Commissie, snijdt hout. Wij overlopen:

Ons verkeer is een ramp

Je kan nergens heen in België. Dat wist u al. Wat u misschien nog niet wist, is dat dat België twee procent van zijn bruto binnenlands product (BBP) kost. Doe daar de helft van af en ook de crisis is al half opgelost.

We zijn niet concurrentieel

Dat ligt, zoals bekend, aan een veelheid van redenen. The Wall Street Journal stipt aan: de hoge staatsschuld die op de economie weegt, de index en het niet-volgen van de loonnorm.

We maken de verkeerde dingen

Met name: halffabrikaten, waarvoor de internationale concurrentie snoeihard is. Bovendien innoveren we onvoldoende. Het is te zeggen: een klein eliteclubje zorgt voor innovatie, maar hun ideeën vinden geen doorgang in de brede economie. Allerlei regeltjes zitten in de weg van vernieuwende businessmodellen. Hadden we trouwens al gezegd dat we qua penetratie van mobiele breedband achterop hinken bij de rest van de EU?

Spullen kosten teveel

Onze consumentengoederen zijn bij de duurste in de EU. Vanwege overregulering zijn ook onze energieprijzen te hoog. Dat zet een domper op investeringen.

We hebben een onfair belastingstelsel

Veel te zware lasten op arbeid en volop achterpoortjes – voor onszelf is het geen nieuws. The Journal laat niet na te vermelden dat ook gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene dat vindt. Bovendien geven we al dat belastinggeld uit aan een nodeloos ingewikkelde bureaucratie.

Onze migranten hinken achterop

Ook al geen nieuws: de werkloosheid onder allochtonen is schrikbarend hoog. De Wall Street Journal maant België aan om daar bij hoogdringendheid iets aan te doen. Maar niet alleen de werkloosheid bij migranten is een probleem. Onze hele arbeidsmarkt is veel te stroef en ook vrouwen en laaggeschoolden raken maar niet in voldoende mate aan de slag.

We komen te laat voor het klimaat

België moet zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 15 procent reduceren. Dat halen we nooit, klaagt The Wall Street Journal. De initiatieven van onze veelheid aan overheden zijn een potje. Hoe die zouden samenwerken om de doelstelling alsnog te halen, is een vraagteken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content