'Ik ben ontroerd en supertrots op mijn generatie. Het is ongelooflijk wat zij maandenlang en week na week hebben gedaan door op straat te komen. Wij hebben onze job gedaan, de experten hebben hun job gedaan en nu is het aan de politici', vindt Anuna De Wever. 'Wij hadden het niet beter kunnen doen, maar de strijd is nog altijd niet gestreden, want de ambitie ontbreekt nog. De acties werden nog niet genomen en nu moeten we de verantwoordelijkheid bij de politici leggen. Het zijn de jongeren die op straat altijd het woord voeren, terwijl de politici het barslecht doen en niet luisteren naar de experten en de ambitie. Klimaat is een topprioriteit', zegt De Wever.

Als er na 26 mei geen verbetering merkbaar is in het Belgische klimaatbeleid mogen politici de jongeren opnieuw op straat verwachten, zo luidt de boodschap vrijdag. Samen met een expertenpanel boden ze de politici een waar klimaatactieplan aan waar ze meteen mee aan de slag kunnen. 'Mensen vragen me zo vaak: denk je echt dat er iets gaat veranderen? Er is geen alternatief en we moeten ervoor blijven vechten tot de meerderheid van de politici inziet hoe urgent het is', stelt de 17-jarige De Wever.

Als er echt niets verandert, kan ze binnen vijf jaar zelf proberen om verandering in gang te zetten vanuit de politiek 'Ik denk niet dat ik ooit zelf in de partijpolitiek zal stappen maar ik ga ze wel altijd proberen te beïnvloeden en te helpen', aldus Anuna. Voor haar is een leven in de anonimiteit geen optie meer. Ze wil zich op internationaal vlak blijven inzetten om klimaatpacten af te sluiten.

En ondertussen kan ze al terugblikken. 'Er waren zoveel mooie momenten. Maar geen enkele ontmoeting met een politici of beroemdheid kan deze mars overtreffen. Op straat komen met deze jeugd, met deze jonge idealisten die er volledig voor gaan, dat is het belangrijkste voor mij. En dan is dit misschien wel het mooiste moment', besluit De Wever.

'Ik ben ontroerd en supertrots op mijn generatie. Het is ongelooflijk wat zij maandenlang en week na week hebben gedaan door op straat te komen. Wij hebben onze job gedaan, de experten hebben hun job gedaan en nu is het aan de politici', vindt Anuna De Wever. 'Wij hadden het niet beter kunnen doen, maar de strijd is nog altijd niet gestreden, want de ambitie ontbreekt nog. De acties werden nog niet genomen en nu moeten we de verantwoordelijkheid bij de politici leggen. Het zijn de jongeren die op straat altijd het woord voeren, terwijl de politici het barslecht doen en niet luisteren naar de experten en de ambitie. Klimaat is een topprioriteit', zegt De Wever. Als er na 26 mei geen verbetering merkbaar is in het Belgische klimaatbeleid mogen politici de jongeren opnieuw op straat verwachten, zo luidt de boodschap vrijdag. Samen met een expertenpanel boden ze de politici een waar klimaatactieplan aan waar ze meteen mee aan de slag kunnen. 'Mensen vragen me zo vaak: denk je echt dat er iets gaat veranderen? Er is geen alternatief en we moeten ervoor blijven vechten tot de meerderheid van de politici inziet hoe urgent het is', stelt de 17-jarige De Wever. Als er echt niets verandert, kan ze binnen vijf jaar zelf proberen om verandering in gang te zetten vanuit de politiek 'Ik denk niet dat ik ooit zelf in de partijpolitiek zal stappen maar ik ga ze wel altijd proberen te beïnvloeden en te helpen', aldus Anuna. Voor haar is een leven in de anonimiteit geen optie meer. Ze wil zich op internationaal vlak blijven inzetten om klimaatpacten af te sluiten. En ondertussen kan ze al terugblikken. 'Er waren zoveel mooie momenten. Maar geen enkele ontmoeting met een politici of beroemdheid kan deze mars overtreffen. Op straat komen met deze jeugd, met deze jonge idealisten die er volledig voor gaan, dat is het belangrijkste voor mij. En dan is dit misschien wel het mooiste moment', besluit De Wever.