Het 'pedojagen' ging volgens de politie gepaard met bedreigingen en geweld. Twee van de verdachten zijn intussen aangehouden.

Speurders van de INTEL-afdeling van de politie kwamen de verdachten op het spoor via een besloten Facebook-groep waarin werd opgeroepen om te jagen op mannen met een pedoseksuele voorkeur. De politie kon verschillende personen via die groep identificeren en ging deze week over tot actie.

Bij tien simultane huiszoekingen over heel Vlaanderen werden in totaal negen personen opgepakt. Het gaat om acht mannen en een vrouw, allen tussen 20 en 38 jaar oud. Bij de huiszoekingen werd ook een arsenaal aan wapens en munitie gevonden bij twee van de verdachten thuis. In totaal ging het om negen illegale vuurwapens, vier geregistreerde vuurwapens, zeven airsoftwapens, acht dolken, twee boksijzers en een matrak.

'Niet zelf voor rechter spelen'

Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen of die wapens ook werden gebruikt bij criminele feiten. De politie nam ook tal van gsm's, laptops en tablets in beslag voor analyse. Het onderzoek zal ook moeten duidelijk maken of de verdachten al effectief slachtoffers maakten. 'Pedohunten is in ons land een relatief nieuw fenomeen', stelt de politie. 'Via chatrooms lokken de jagers vermoedelijke pedofielen naar een fysieke afspraak voor een confrontatie. Bij onze noorderburen kende zo'n jacht al een dodelijk slachtoffer.'

De politie benadrukt dat ze niet kan toelaten dat mensen zelf voor rechter spelen, ook niet wanneer ze denken dat iemand iets doet dat verboden is. 'Wie een vermoeden heeft van kindermisbruik, moet hiermee naar de politie stappen'.

Het 'pedojagen' ging volgens de politie gepaard met bedreigingen en geweld. Twee van de verdachten zijn intussen aangehouden.Speurders van de INTEL-afdeling van de politie kwamen de verdachten op het spoor via een besloten Facebook-groep waarin werd opgeroepen om te jagen op mannen met een pedoseksuele voorkeur. De politie kon verschillende personen via die groep identificeren en ging deze week over tot actie. Bij tien simultane huiszoekingen over heel Vlaanderen werden in totaal negen personen opgepakt. Het gaat om acht mannen en een vrouw, allen tussen 20 en 38 jaar oud. Bij de huiszoekingen werd ook een arsenaal aan wapens en munitie gevonden bij twee van de verdachten thuis. In totaal ging het om negen illegale vuurwapens, vier geregistreerde vuurwapens, zeven airsoftwapens, acht dolken, twee boksijzers en een matrak. Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen of die wapens ook werden gebruikt bij criminele feiten. De politie nam ook tal van gsm's, laptops en tablets in beslag voor analyse. Het onderzoek zal ook moeten duidelijk maken of de verdachten al effectief slachtoffers maakten. 'Pedohunten is in ons land een relatief nieuw fenomeen', stelt de politie. 'Via chatrooms lokken de jagers vermoedelijke pedofielen naar een fysieke afspraak voor een confrontatie. Bij onze noorderburen kende zo'n jacht al een dodelijk slachtoffer.' De politie benadrukt dat ze niet kan toelaten dat mensen zelf voor rechter spelen, ook niet wanneer ze denken dat iemand iets doet dat verboden is. 'Wie een vermoeden heeft van kindermisbruik, moet hiermee naar de politie stappen'.