Antwerpen loopt vast. Om toch de "slimme draaischijf van Europa" te blijven, laat Vlaams minister Hilde Crevits onderzoeken of bijvoorbeeld zeppelins kunnen worden ingezet voor goederentransport. Een eerste testvlucht wordt "voor het eerste kwartaal 2014" verwacht. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Volgend jaar zal mogelijk opnieuw een zeppelin boven Antwerpen vliegen, geladen met containers. Crevits gaf een gedetailleerd antwoord aan mobiliteitseconoomen LDD-parlementslid Lode Vereeck. Die wilde weten hoever het stond met het 'proefproject Zeppelin van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij(POM) Antwerpen'.

Testvlucht begin volgend jaar

Volgens Crevits gunde de POM al op 26 november 2012 een onderzoeksopdracht aan het Zaventemse Buck Consultants International voor het project 'hybride luchtschepen - Skycat'. Dat kost 75.600 euro op een totaal van 240.000 euro, waarin Vlaanderen, de provincie Antwerpen, de POM en vooral het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bijdragen. Bedoeling is het onderzoek dit jaar af te ronden.

"Indien daaruit de inzetbaarheid van zeppelins voor goederentransport blijkt, wordt voor het eerste kwartaal van 2014 de testvlucht verwacht. Mogelijk zal de fabrikant wiens prototype eventueel voor de testvlucht wordt ingeschakeld, zelf nog kosten maken", antwoordde de minister.

Twintig containers de lucht in

Directeur Luc Broos van de POM Antwerpen gelooft eveneens in een innovatieve mobiliteitsaanpak, maar meldt dat veel hoop was gesteld op een Canadees militair zeppelinproject. Dat is inmiddels gestopt. "Daarom ben ik nu voorzichtig geworden om een timing te geven voor een proefvlucht. Transporten van twintig containers zijn nu al zeker mogelijk. Laten we dit dus praktisch onderzoeken." (Belga/TV)

Antwerpen loopt vast. Om toch de "slimme draaischijf van Europa" te blijven, laat Vlaams minister Hilde Crevits onderzoeken of bijvoorbeeld zeppelins kunnen worden ingezet voor goederentransport. Een eerste testvlucht wordt "voor het eerste kwartaal 2014" verwacht. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Volgend jaar zal mogelijk opnieuw een zeppelin boven Antwerpen vliegen, geladen met containers. Crevits gaf een gedetailleerd antwoord aan mobiliteitseconoomen LDD-parlementslid Lode Vereeck. Die wilde weten hoever het stond met het 'proefproject Zeppelin van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij(POM) Antwerpen'.Testvlucht begin volgend jaar Volgens Crevits gunde de POM al op 26 november 2012 een onderzoeksopdracht aan het Zaventemse Buck Consultants International voor het project 'hybride luchtschepen - Skycat'. Dat kost 75.600 euro op een totaal van 240.000 euro, waarin Vlaanderen, de provincie Antwerpen, de POM en vooral het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bijdragen. Bedoeling is het onderzoek dit jaar af te ronden. "Indien daaruit de inzetbaarheid van zeppelins voor goederentransport blijkt, wordt voor het eerste kwartaal van 2014 de testvlucht verwacht. Mogelijk zal de fabrikant wiens prototype eventueel voor de testvlucht wordt ingeschakeld, zelf nog kosten maken", antwoordde de minister.Twintig containers de lucht in Directeur Luc Broos van de POM Antwerpen gelooft eveneens in een innovatieve mobiliteitsaanpak, maar meldt dat veel hoop was gesteld op een Canadees militair zeppelinproject. Dat is inmiddels gestopt. "Daarom ben ik nu voorzichtig geworden om een timing te geven voor een proefvlucht. Transporten van twintig containers zijn nu al zeker mogelijk. Laten we dit dus praktisch onderzoeken." (Belga/TV)