Uittredend Antwerps burgemeester Patrick Janssens zal bij het verdere verloop van de onderhandelingen aan de zijde van de Stadslijst vervangen worden door zijn SP.A-collega Robert Voorhamme, momenteel schepen voor Onderwijs en Economie. Dat heeft Voorhamme zelf bevestigd.

"Patrick heeft zijn beslissing meegedeeld aan onze kerngroep en die heeft daarmee ingestemd. Maar dat hij persoonlijk een stap opzij heeft gezet, verandert inhoudelijk niets aan onze standpunten", aldus nog Voorhamme. Intussen wordt er gewerkt aan een nieuw afspraakmoment met Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA).

Robert Voorhamme en Marc Van Peel nemen voortouw

Janssens had enkele dagen na de verkiezingen verkondigd dat de Stadslijst van SP.A en CD&V enerzijds "één en ondeelbaar" was en zou blijven en anderzijds enkel in een coalitie zou stappen met ook Groen erbij. Op die twee vlakken lijkt er momenteel niets veranderd. Nadat De Wever deze week verklaarde Groen niet meer te zullen uitnodigen, had de Stadslijst ook al opgeroepen om Groen toch nog bij de gesprekken te betrekken.

Tot nu toe had Janssens meestal zelf de onderhandelingen voor de Stadslijst gevoerd, geflankeerd door Voorhamme en CD&V-Havenschepen Marc Van Peel. Die twee zullen nu verder de onderhandelingen met de formateur en eventuele andere gesprekspartners voortzetten.

Liesbeth Homans: 'Het gaat ons om de inhoud, niet om personen'

Volgens N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans had haar partij geen probleem met de persoon Patrick Janssens aan de onderhandelingstafel. "Het gaat ons om de inhoud, niet om personen", zegt Homans. "Voor ons verandert dit dus in principe niets. Als meneer Janssens zelf denkt dat zijn aanwezigheid een probleem zou kunnen zijn, ga ik hem daar ook niet in tegenspreken." Intussen gaat formateur Bart De Wever (N-VA) volgens Homans verder met het voeren van informele gesprekken om zo snel mogelijk tot een meerderheid te komen.

Bart De Wever: 'Nemen akte van wissel'

De Wever wil zelf niet dieper ingaan op de aankondiging van Janssens eerder op de dag dat die laatste niet langer zal deelnemen aan de onderhandelingen in Antwerpen. "Wij nemen hier akte van en werken onze afspraken en agenda verder af, vandaag en de volgende dagen", klinkt het kort.

Er wordt voorlopig niet gecommuniceerd over wat die afspraken precies inhouden. Over de vraag of de onderhandelingen met de Stadslijst nu mogelijk vlotter zouden verlopen, wil De Wever zich

momenteel evenmin uitspreken. (Belga/INM)

Uittredend Antwerps burgemeester Patrick Janssens zal bij het verdere verloop van de onderhandelingen aan de zijde van de Stadslijst vervangen worden door zijn SP.A-collega Robert Voorhamme, momenteel schepen voor Onderwijs en Economie. Dat heeft Voorhamme zelf bevestigd. "Patrick heeft zijn beslissing meegedeeld aan onze kerngroep en die heeft daarmee ingestemd. Maar dat hij persoonlijk een stap opzij heeft gezet, verandert inhoudelijk niets aan onze standpunten", aldus nog Voorhamme. Intussen wordt er gewerkt aan een nieuw afspraakmoment met Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA). Robert Voorhamme en Marc Van Peel nemen voortouw Janssens had enkele dagen na de verkiezingen verkondigd dat de Stadslijst van SP.A en CD&V enerzijds "één en ondeelbaar" was en zou blijven en anderzijds enkel in een coalitie zou stappen met ook Groen erbij. Op die twee vlakken lijkt er momenteel niets veranderd. Nadat De Wever deze week verklaarde Groen niet meer te zullen uitnodigen, had de Stadslijst ook al opgeroepen om Groen toch nog bij de gesprekken te betrekken. Tot nu toe had Janssens meestal zelf de onderhandelingen voor de Stadslijst gevoerd, geflankeerd door Voorhamme en CD&V-Havenschepen Marc Van Peel. Die twee zullen nu verder de onderhandelingen met de formateur en eventuele andere gesprekspartners voortzetten.Liesbeth Homans: 'Het gaat ons om de inhoud, niet om personen' Volgens N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans had haar partij geen probleem met de persoon Patrick Janssens aan de onderhandelingstafel. "Het gaat ons om de inhoud, niet om personen", zegt Homans. "Voor ons verandert dit dus in principe niets. Als meneer Janssens zelf denkt dat zijn aanwezigheid een probleem zou kunnen zijn, ga ik hem daar ook niet in tegenspreken." Intussen gaat formateur Bart De Wever (N-VA) volgens Homans verder met het voeren van informele gesprekken om zo snel mogelijk tot een meerderheid te komen. Bart De Wever: 'Nemen akte van wissel' De Wever wil zelf niet dieper ingaan op de aankondiging van Janssens eerder op de dag dat die laatste niet langer zal deelnemen aan de onderhandelingen in Antwerpen. "Wij nemen hier akte van en werken onze afspraken en agenda verder af, vandaag en de volgende dagen", klinkt het kort. Er wordt voorlopig niet gecommuniceerd over wat die afspraken precies inhouden. Over de vraag of de onderhandelingen met de Stadslijst nu mogelijk vlotter zouden verlopen, wil De Wever zich momenteel evenmin uitspreken. (Belga/INM)