Vakbonden: ‘Ramp ingestorte school in Antwerpen was geen toevallige samenloop van omstandigheden’

De ingestorte school. © Belga

Een studiebureau wees een halfjaar lang op mogelijke constructiefouten bij de bouw van de school in Nieuw Zuid in Antwerpen.

De informatie die beschikbaar was over de stabiliteitsproblemen op de vorig jaar ingestorte werf van een school in Antwerpen, had op overlegmomenten moeten doorstromen naar de stad – als bouwheer. Dat vindt de socialistische vakbond ABVV.

De stad Antwerpen was via haar vastgoedpoot AG Vespa bouwheer van het schoolproject op Nieuw Zuid waar het drama – met vijf dodelijke slachtoffers – plaatsvond. Uit goede bron vernam Belga dat er minstens maandelijks overleg was over het bouwproject waarop de leidend ambtenaar van de stad was uitgenodigd en dat er verder ook wekelijks werfvergaderingen moesten worden georganiseerd waar het de bouwheer vrij stond om eveneens aanwezig te zijn.

ABVV noemt het in een reactie ‘ongelukkig’ dat het stadsbestuur ‘verontwaardigd’ zegt te zijn als er inderdaad sprake zou zijn geweest van informatie over stabiliteitsproblemen die aan de hoofdaannemer werd gemeld. ‘Als de eerste signalen van december dateren, is het vreemd dat die in de periode tot juni helemaal niet doordringen tot bij de bouwheer’, zegt De Schutter. ‘Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat klopt en hoe dat dan kan. Maar het lijkt vreemd dat je dat als stad niet beter opvolgt bij zo’n groot project.’

Vakbonden ABVV en ACV organiseren vrijdag een herdenkingsmoment over de ramp en willen daar stilstaan bij de ‘structurele problemen in de bouw’ die zouden bijdragen aan het grote aantal arbeidsongevallen in de sector. ‘De ramp in Antwerpen was geen toevallige samenloop van omstandigheden’, vindt De Schutter. ‘De lange keten van onderaannemers, het uitschrijven van aanbestedingen aan onrealistische prijzen en timings, … draagt daar allemaal aan bij.’

Partner Content